Aquest diumenge, 12 de maig, els catalans estem cridats a les urnes per escollir un nou Parlament de Catalunya. Durant quinze dies els partits que volen ocupar el màxim de seients a l'hemicicle de la Ciutadella han demanat el vot per activa i per passiva. Propostes, pactes, vetos i també famosos per aconseguir rascar un vot en unes eleccions que, segons les enquestes, es preveuen ajustades a la part de dalt i a la part de baix de la taula. Cares conegudes per arrossegar vots. Fotografies i actes amb candidats per evidenciar una aproximació que demostri suport i simpatia. Alguns, més sonats que altres.
🔴 Resultats eleccions de Catalunya 2024, DIRECTE
📊 La participació en les eleccions de Catalunya 2024
🔍 Resultats Eleccions de Catalunya 2024 per municipis | CERCADOR
Però quins famosos han fet el pas i s'ha mullat en aquestes eleccions del propvinent 12 de maig? Els caps d'estratègia de cada partit han dosificat les aparicions d'aquestes estrelles de l'ecosistema català durant la campanya per causar més impacte. A l'inici de la campanya electoral Junts va publicar una llista de suports al president Carles Puigdemont amb personalitats científiques i culturals, entre els quals hi havia el director de la factoria Crims, Carles Porta, però també actors com Lloll Bertran, Lluís Marco o Joan Lluís Bozzo, la cuinera Ada Perellada, l'antropòleg Eudald Carbonell, la dibuixant d'Osona, Pilarín Bayés, o l'escriptor Albert Sánchez Piñol. Valtònyc, que va compartir amb Puigdemont exili a Bèlgica, també es va sumar a aquesta llista de suport al president tot i la seva discrepància ideològica amb Puigdemont. Tot i que no surt en aquest manifest, l'expresident del FC Barcelona i empresari hoteler, Joan Gaspart, va també anunciar que votaria el president Puigdemont, en un vídeo a ElNacional.cat. Els presidents Artur Mas i Jordi Pujol també han participat en la campanya electoral de Junts.
A favor i en contra de Salvador Illa
Salvador Illa també ha aconseguit una llista de personalitats de la cultura que l'avalen i que demanen el vot per ell. El candidat del PSC ho ha vehiculat des de la plataforma SI, de Salvador i Illa. Entre els signats d'aquest manifest de suport al de la Roca del Vallès hi ha personatges habitualment vinculats al progressisme espanyol com Jorge Javier Vázquez, Joan Manel Serrat i Isabel Coixet, però també actors com Núria Espert, Abel Folk, Roger Pera i Josep Maria Pou, el dissenyador Javier Mariscal, el gimnasta Gervasio Deferr o el líder dels taxis de Barcelona, Tito Álvarez.
Durant la campanya, el PSC també ha anat llençant altres noms de persones, més o menys conegudes, que aposten per Salvador Illa. Una de les campanades la va fer el mateix candidat al debat de TV3, quan durant el bloc de seguretat va anunciar que la seva companya Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, seria la consellera d'Interior en el cas que pugui governar, i que el major Josep Lluís Trapero, alineat ara amb els socialistes, ocuparia el càrrec polític de director general de la Policia. Santi Vila, membre del Govern que va fer el referèndum del Primer d'Octubre, i Miquel Sámper, conseller d'Interior amb Junts, també s'han acostat a Salvador Illa, com l'advocat i ex secretari general de CDC Miquel Roca, també de l'entorn convergent com els dos primers exconsellers.
Igual que a favor, també pots tenir manifestos en contra. Diverses personalitats de l'espanyolisme han demanat no votar a Salvador Illa per la seva relació, asseguren, amb el “separatisme” i per no ser prou “constitucionalista”. En aquest manifest hi ha noms habituals de l'esfera del PP i de Vox, com la portaveu al Congrés dels populars Cayetana Álvarez de Toledo, Rosa Díez, Alejo Vidal-Quadras —que també es va deixar veure amb Alejandro Fernández durant la campanya— o Albert Boadella, però també hi ha persones vinculades al PSOE com Nicolás Redondo Terreros o l'exministre de Felipe González José Luis Corcuera i l'actor, proper a l'esquerra “internacionalista”, Antonio Resines.
Esperant el bon temps per a Pere Aragonès
El president Aragonès, que es presenta a les eleccions per repetir com a inquilí del Palau de la Generalitat, també ha comptat amb el dopatge legal de personatges famosos. El més sonat, l'home del temps de TV3, Tomàs Molina, que si bé serà el candidat dels republicans a les eleccions del juny al Parlament Europeu, amb Diana Riba, també s'ha deixat veure a la campanya d'aquest 12-M. En el terreny polític, l'exconseller d'Economia Andreu Mas-Colell, a qui vinculen a les retallades de l'època posttripartit, també ha demanat el vot per Esquerra Republicana.
Potser sense categoria de famosos, alguns polítics coneguts també han signat un manifest a favor de Pere Aragonès i “per un govern sobiranista d'esquerres”. Té certa trampa. Són càrrecs que ja formen part d'aquest Govern com Mireia Boya (exCUP), Joan Josep Nuet (exICV), Gemma Ubasart (ara consellera de Justícia) i Alba Alfageme i Sonia Andolz, les dues amb responsabilitats a la conselleria d'Interior. La consellera reusenca Tània Verge, titular del departament dels Feminismes, ha anunciat en aquesta recta final de campanya que s'ha afiliat a Esquerra. Amb intenció de pescar també a l'altre espectre on Esquerra Republicana vol sumar vots, els garrafencs Francesc Marc Álvaro (diputat a Madrid per ERC) i Carles Campuzano (ara conseller de Drets Socials), els dos vinculats al món convergent, també han fet un manifest amb diverses personalitats com Montserrat Candini o Maria Victòria Forns, exdiputades de CiU, de Calella i Tarragona, respectivament, o l'exlletrat major del Parlament, Antoni Bayona.
Coneguts de consum intern a la CUP i Comuns
Els anticapitalistes de la CUP no han comptat durant la campanya amb cap fitxatge mediàtic més enllà del poeta i músic David Caño, que ocupa el número 5 de la llista per Barcelona. La veu en off de l'espot de campanya l'ha fet Martí Sales, que comparteix espectacle sobre Ovidi Montllor amb l'exdiputat David Fernández, que aquest divendres participarà, juntament amb Anna Gabriel, a l'acte final de campanya cupaire. A darrera hora de campanya la CUP ha anunciat el suport també del guionista Marc Sarrats (Està passant i Vale Ok), les humoristes Oye Sherman i Ana Polo, l'actor de Rupià Enric Auquer i els germans Serrasolsas, de Ginestà, i l'actriu Natàlia Barrientos.
Els Comuns han optat per cares menys conegudes, amb molta càrrega ideològica, i només han explotat Bop Pop, escriptor nascut a Madrid ja a l'òrbita postcomunista que també va anar a les llistes d'Ada Colau a les eleccions del maig de 2023 i que ara ha fitxat per TV3 per fer un programa per explicar com ha après a parlar català.