En un 1 de Maig marcadament polític a les portes de les eleccions del 12-M, la CUP ha apostat per marcar perfil propi amb una proposta atrevida. La formació anticapitalista, liderada per la candidata Laia Estada, ha reclamat una jornada laboral de 30 hores setmanals i un salari mínim de 1.600 euros nets repartits en 14 pagues. Un reclam que va molt més enllà de la realitat actual, en què l'SMI se situa en 1.134 euros, i la jornada laboral es manté fixada en 40 hores setmanals. Fins i tot l'aposta de la ministra Yolanda Díaz al govern espanyol, de 37,5 hores setmanals, queda ben curta.
Estrada ha remarcat que es tracta de propostes "que són de justícia" i ha insistit en "repartir el treball i la riquesa". Així mateix, ha lamentat que mentre s'encareix el cost de la vida, la Generalitat i el govern espanyol facin "proclames triomfalistes" sobre la creació d'ocupació. "Sembla una broma de mal gust", ha etzibat. "La lluita de classes existeix, i malauradament els rics ens estan guanyant per golejada", ha dit. En referència a la proposta dels Comuns i de Yolanda Díaz, la cap de llista dels anticapitalistes ha opinat que la reducció de la jornada laboral fins a les 37,5 hores és "totalment insuficient". I sobre la possibilitat que Junts accepti les demandes de la CUP en un hipotètic govern independentista, Estrada ha llençat un avís a la candidatura que encapçala Carles Puigdemont. "Si volen una república on guanyi una minoria, reproduint el que ja succeeix a l'Estat espanyol però canviant de bandera, que ens ho expliquin", ha apuntat Estrada.
Manifestació anticapitalista
La CUP ha fet aquesta proposta durant la manifestació anticapitalista de l'1 de Maig, en una mobilització per lluitar contra la precarietat laboral i per la llibertat de Palestina. La crida l'ha fet la Taula Sindical de Catalunya, integrada pels sindicats alternatius, i ha reunit prop de 2.000 persones. Abans de sortir, els sindicats convocants han fet discursos en què han reivindicat els drets socials i també han cridat contra el capitalisme i contra els sindicats majoritaris, CCOO i UGT.
La manifestació ha transcorregut sense incidents, enmig del soroll de petards i coets i de les consignes dels manifestants, entre els quals també hi havia partits polítics d'extrema esquerra, comunistes, anarquistes, entitats socials diverses a favor de les pensions o altres reivindicacions, i entitats llatinoamericanes, palestines i d’immigrants irregulars. També s’han vist banderes estelades i LGTBI, així com cartells en contra de la guerra a Ucraïna, durant la mobilització pel districte de Sant Andreu.