Debat poc aclaridor a TV3 a cinc dies de les eleccions. El programa s’ha convertit més aviat en una successió de monòlegs i argumentaris electorals, amb algunes enganxades, però tot dins del previsible. Tampoc en aquest cas ha servit per ventilar els dubtes sobre els pactes postelectorals en un escenari que les enquestes dibuixen molt fragmentat. El més efectista ha estat el candidat del PSC, Salvador Illa, que ha anunciat que si guanya les eleccions nomenarà com a consellera d'Interior l'alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlón, i com a director general de la Policia, el major Josep Lluís Trapero.
El capítol d'acords era el més esperat. El darrer. En aquest punt, Aliança Catalana s'ha convertit en una mena de convidat de pedra. El cap de llista d'ERC, Pere Aragonès, ha assegurat que no acceptarà cap mena de suport de la formació de Sílvia Orriols i ha emplaçat Junts a pronunciar-se al respecte. Josep Rull. que s'ha encarregat de portar al plató el discurs de Junts davant la impossibilitat d'acudir-hi Carles Puigdemont, ha assegurat que no acceptaran el vot d'aquesta formació "ni per activa ni per passiva". Rull ha insistit, a més, que no faran president el socialista Salvador Illa, i que l'aposta de Junts és recosir la unitat independentista.
De la seva banda, la candidata dels comuns, Jéssica Albiach, ha reclamat a Illa i a Aragonès que aclarissin si estan disposats a pactar amb Junts. "Està clar que Puigdemont abans de donar-me suport deixarà la política", ha reblat Illa, que també ha parlat d'Orriols per advertir als independentistes contra la formació d'ultradreta. "Jo mai m'he manifestat al costat de Vox, vostè sí", li ha replicat Rull.
La candidata de la CUP, Laia Estrada, ha mostrat frustració davant l'actitud d'ERC, pendent dels acords amb el PSOE, mentre que a Junts els ha descrit com la Convergència de tota la vida i als comuns els ha retret dependència amb els socialistes. "Ens ho estan posant realment difícil", ha retret Estrada a Aragonès. El candidat d'ERC ha assegurat que estenia la mà als cupaires malgrat que a mitja legislatura li van retirar el suport. i ha insistit en diferents ocasions al llarg del debat a repetir com una mena de mantra que les seves propostes sobre finançament, autodeterminació i llengua, són les que marcaran els pactes postelectorals.
Illa, Aragonès i Rull, s’han presentat al debat amb corbata, mentre que Alejandro Fernández i el candidat de Vox, Ignacio Garriga, se l'han estalviat i Carlos Carrizosa, de Cs, vestia sota l'americana una samarreta amb el cor de Ciutadans amb les tres banderes. La cap de llista del comuns duia una jaqueta color pastel i bambes vermelles i la cupaire Laia Estrada vestia de color marró i negre.
Rull i Aragonès eviten l'enfrontament
Al llarg del debat Rull i Aragonès, han evitat l'enfrontament directe entre ells i de fet han coincidit en punts concrets com la necessitat d'un nou finançament o en política lingüística. Davant les crítiques de Rull a les mancances de la gestió de govern, Aragonès ha replicat tirant en cara al candidat de Junts que no han fet costat als pressupostos. Una de les intervencions més comentats de Rull ha estat la seva defensa del polèmic projecte de Hard Rock, mentre que un argument recurrent d'Illa davant les crítiques de Junts, ERC i també la CUP ha estat esgrimir que els independentistes “han governat 10 anys i no han fet res”.
Els candidats de PP, Cs i Vox han buscat el cos a cos amb Illa per marcar perfil en una pugna pel vot espanyolista. De fet, el socialista ha protagonitzat diferents enganxades amb el candidat del PP. Fins i tot amb moments de tensió. “Vostè em ve a dir que menteixo, doncs vostè no té cap proposta per Catalunya. Li he dit d’una vegada per totes, espero que li hagi quedat clar”, ha arribat a renyar Illa a Fernández. El candidat del PP també ha carregat contra els independentistes. “Si fos independentista, que no ho sóc, els engegaria a pastar fang”, ha retret. Carlos Carrizosa, molt castigat a les enquestes que pronostiquen la desaparició del seu partit ha intentat aconseguir un paper al debat esgrimint un to tens amb moments d'histrionisme, mentre que Garriga ha atribuït tots els problemes del país a la immigració.