Ressaca electoral l'endemà del 12-M, però seguim amb les reaccions i els possibles pactes que es poden donar després de les eleccions Catalunya 2024. Els resultats dels comicis deixen la porta oberta a una gran varietat de pactes que determinaran qui serà investit president, o si s'haurà de tornar a les urnes en cas que no s'arribi a cap pacte. Des d'El Nacional.cat seguim les rodes de premsa i totes les reaccions que es puguin donar durant la jornada.
L'anomenat sector crític d'ERC, el Col·lectiu Primer d'Octubre, ha demanat la dimissió de tota la direcció del partit i la convocatòria d'un congrés extraordinari després de la desfeta electoral d'aquest diumenge.
Comunicat del Col·lectiu 1r d'octubre sobre el resultat de les eleccions#independència pic.twitter.com/hUVhnTy3Kr
— Col·lectiu Primer d'Octubre: militants d'ERC (@1doctubre2) May 13, 2024
Si Junts i ERC sumen forces, només el PP pot impedir que el Parlament tingui president independentista i decidirà qui se sotmet primer a la investidura
La presidència del Parlament, la detenció de Puigdemont i un altre cop el collbonisme | L'anàlisi de Jordi Barbeta després de les eleccions catalanes
Quan Alejandro Fernández es va despertar, l'opció de 'fer un Sirera' encara hi era. És a dir, després de les eleccions catalanes d'aquest diumenge, el líder del PP a Catalunya està condemnat a fer equilibris entre evitar la investidura de Carles Puigdemont i no afavorir la de Salvador Illa | T'ho explica Jordi Palmer
La CUP s'aboca a la incertesa pel veto al PSC, però amb el dubte de si investiria Carles Puigdemont. La pròxima legislatura es presenta complicada pels anticapitalistes, sense influència en la investidura ni en les polítiques | T'ho explica John McAulay
Per la seva banda, el PSC se centra a convèncer ERC per sumar amb els comuns: l'alternativa, un govern en minoria. És a dir, que els socialistes han situat com a prioritat un tripartit d'esquerres i, si no és viable, intentaran un Govern en minoria | T'ho explica Pedro Ruiz
ERC s'ha enfonsat més allà on Junts ha guanyat i Aliança Catalana ha aconseguit representació, en les eleccions catalanes d'aquest diumenge. En ciutats com Barcelona, els republicans han quedat per darrere del PP mentre que els islamòfobs els han superat en capitals de comarques gironines | T'ho explica Nura Portella
En les eleccions catalanes d'aquest diumenge, Junts s'ha imposat a 30 comarques, però els cinturons metropolitans se li han resistit. La candidatura de Carles Puigdemont ha exhibit una notable implantació a tot el territori | T'ho explica Marta Lasalas
Si la nit electoral va ser trista per Esquerra Republicana, l'endemà de les primeres eleccions de les quals no en va sorgir una majoria independentista en catorze anys, no ha millorat gens ni mica. No només ha dimitit Pere Aragonès, que ha anunciat que amb 41 anys deixa la primera línia política i que no recollirà l'acta de diputat després de perdre fins a 13 diputats, passant de 33 a només 20.
Barcelona és el municipi més poblat de Catalunya, amb més d'1,62 milions d'habitants, i, per tant, els resultats a la capital catalana seran claus per al futur de la Generalitat, que s'iniciarà després d'aquestes eleccions a Catalunya. En els anteriors comicis, celebrats el 14-F de 2021, es va evidenciar una clara diferència entre districtes a l'hora de votar. Què passarà en aquesta ocasió? Junts es tornarà a imposar a Sarrià-Sant Gervasi, l'Eixample, les Corts, Gràcia?
Les eleccions al Parlament de Catalunya d'aquest 12 de maig de 2024 han deixat una clara victòria del PSC, que s'ha imposat per primera vegada tant en vots com en escons. Els socialistes han obtingut 42 diputats, per sobre dels 35 assolits per Junts. El partit encapçalat per Carles Puigdemont, tot i això, recupera el lideratge del front independentista i s'imposa a ERC, que pateix la gran davallada i es queda amb només 20 representants al Parlament. Per la seva banda, el PP torna a guanyar força i tindrà 15 diputats durant la pròxima legislatura, mentre que Vox en tindrà 11. Comuns Sumar amb 6 i la CUP amb 4 també tindran representació al parc de la Ciutadella, on hi serà present per primera vegada Aliança Catalana amb dos representants. Aquests seran els 135 diputats al Parlament de Catalunya durant la pròxima legislatura.
El candidat del PSC, Salvador Illa, ha estat el gran guanyador de les eleccions catalanes del 12-M, amb 42 escons. Les forces independentistes han sortit molt malparades d'aquests comicis, ERC ha perdut 13 escons, i s'ha quedat només amb 20, mentre que la CUP també ha perdut 5 escons, i s'ha quedat amb 4. L'únic candidat que n'ha sortit reforçat ha estat Carles Puigdemont, que ha aconseguit 35 diputats, davant els 32 que va assolir el 2021. Ara, comença el camí cap a la investidura del nou president de Catalunya, que té diverses dates clau.
A Ripoll, la capital del Ripollès, i el municipi més gran on ha guanyat aquest diumenge Aliança Catalana, el partit de l'alcaldessa Sílvia Orriols, aquest dilluns a primera hora s'hi vivia més ressaca de Sant Eudald, la festa major de la vila, que va acabar ahir, que ressaca de la "festa de la democràcia".
Els mals resultats d'Esquerra Republicana en aquestes eleccions al Parlament de Catalunya s'han fet notar. Els republicans han passat de 33 diputats, sent el primer partit al Govern de la Generalitat, a 20 escons, situant-se a només 5 diputats del Partit Popular, que en té 15. Un dels qui ha reaccionat a aquests resultats és Luís Figo, l'exfutbolista del Barça, del qual va ser capità, i que va fitxar pel Real Madrid amb un traspàs milionari que va provocar l'enuig de tots els culers.
La victòria del candidat del PSC, Salvador Illa, i la caiguda de l'independentisme són els principals fets que recullen els mitjans internacionals dels resultats de les eleccions del 12-M, així com la incertesa sobre les possibles aliances per formar govern. El diari francès Le Monde destaca que l'estratègia del president espanyol, Pedro Sánchez, a Catalunya "ha estat avalada a les urnes" i que l'independentisme no assoleix la majoria absoluta al Parlament per primer cop des del 2012.
El CEO i el CIS no n'han encertat ni una en els pronòstics sobre les eleccions catalanes. Bé, com a mínim, el centre espanyol va encertar l'ordre dels partits, però el centre català ni això. Així van sobrerepresentar ERC i infrarepresentar Junts, entre altres formacions polítiques.
El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, s'ha pronunciat sobre el resultat de les eleccions al Parlament celebrades aquest diumenge, 12 de maig, que s'han saldat amb la victòria del PSC. A través d'X ha felicitat el candidat socialista, Salvador Illa, "pel seu incontestable i històric triomf a Catalunya". "Els catalans han decidit i han deixat caure l'independentisme", afegeix el també secretari dels socialistes castellanomanxecs, després de la celebració dels comicis.
El portaveu del PP, Borja Sémper, considera que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, pot sacrificar el candidat socialista, Salvador Illa, i fer president a Carles Puigdemont per seguir al Palau de la Moncloa. Dit això, ha recalcat que els vots del PP serviran per "posar punt final" al 'procés'. En una roda de premsa després del comitè de direcció del PP, en el qual Alberto Núñez Feijóo ha estat rebut amb aplaudiment pels resultats a Catalunya, Sémper ha indicat que el seu partit no "es fia un pèl" de Sánchez i no ha descartat que pugui fer president a l'expresident de la Generalitat i candidat de Junts+.
La UGT urgeix formar govern i insta el líder del PSC, Salvador Illa, "intentar aconseguir una majoria" per la investidura. "Més enllà de les sigles, prioritzem que hi hagi polítiques d'esquerres", ha dit el secretari general del sindicat, Camil Ros. El líder de la UGT ha demanat als partits que "apostin pel diàleg com més aviat millor" per tal de poder arribar a un pacte. Ros també ha admès que els resultats són "complexos" i "les dificultats d'acord es fan evidents", però ha demanat "responsabilitat" a les formacions per tal que evitin "mirar-se el melic electoral" i repetir eleccions.
Les patronals catalanes Foment del Treball i Pimec han expressat aquest dilluns la necessitat que els partits polítics accelerin les negociacions per constituir el nou govern de la Generalitat. Foment del Treball, liderada per Josep Sánchez Llibre, ha instat als partits que exerceixin la "màxima responsabilitat" per evitar un "bloqueig al Parlament" de Catalunya. "Ni el país ni els catalans ens ho mereixem", ha expressat l'entitat en un comunicat, després d'uns comicis en els quals el PSC va guanyar en vots i escons, però mantenen la incertesa sobre els possibles pactes per assegurar la governabilitat a Catalunya.
El portaveu de Sumar i ministre de Cultura, Ernest Urtasun, ha avisat el líder del PSC, Salvador Illa, que seria un "error" intentar una fórmula amb formacions conservadores. "El mandat del 12-M és clar, ens hem d'entendre entre les esquerres", ha afegit en roda de premsa. I també ha recordat a Illa que no pot configurar sol una majoria. Urtasun no veu possible una investidura de Puigdemont, ja que no hi ha majoria independentista i diu que l'única via possible per evitar una repetició electoral és una majoria d'esquerres.