Moviments a la capçalera de la cursa electoral catalana. En l’equador de la campanya, el denominat efecte Sánchez consolida les expectatives de Salvador Illa com a favorit per guanyar les eleccions del 12-M. El PSC, si bé palesa dificultats per trencar el sostre demoscòpic dels 40 diputats, manté l’avantatge sobre el seu competidor immediat, la candidatura de Junts+ Puigdemont per Catalunya. La llista del president a l’exili, Carles Puigdemont, perd pistonada tot i que resisteix l'ofensiva sanchista i continua per davant de la d’Esquerra Republicana (ERC). Els republicans, liderats per l’actual president, Pere Aragonès, recuperen terreny lleugerament. Aquestes són les tendències en l'evolució de vot segons la segona enquesta preelectoral realitzada per Feedback per a El Nacional.cat quan falten 8 dies per a les eleccions.
🗳️ Enquesta El Nacional: Quin partit aconseguirà l'últim escó a Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona?
📊 Enquesta El Nacional: PSC i Junts consoliden electorat fidel, mentre que ERC modera les pèrdues
La mostra, de 600 entrevistes, s’ha recollit aquesta setmana, entre el dilluns 29 d’abril i el dijous 2 de maig, per la qual cosa contempla l’impacte de la decisió del president del govern espanyol, Pedro Sánchez de continuar en el càrrec després del parèntesi de 5 dies que va obrir, poques hores abans que comencés la campanya catalana, per reflexionar sobre una possible dimissió per les acusacions de corrupció a la seva dona, Begoña Gómez.
L’enquesta de l'institut demoscòpic que dirigeix Jordi Sauret preveu una participació als comicis del 60,9% i detecta un nivell d’indecisos del 33,6%. A la pregunta de si creu que votarà a les eleccions del 12-M, un 61,8% dels enquestats respon que n’està totalment segur que ho farà.
D’acord amb el sondeig, el PSC revalidaria la primera posició assolida a les eleccions del 14 de febrer del 2021, però ampliaria de manera molt notable els seus resultats, en passar de 33 a 39-40 escons al nou Parlament (de 6 a 7 més) i un 26,41% dels vots. La candidatura de Junts+ Puigdemont per Catalunya seria segona —va ser tercera a les eleccions anteriors— amb 31-33 escons (1 menys o 1 més que els 32 actuals) i un 20,39% dels vots. ERC, que va ser segona als anteriors comicis, empatada amb escons amb els socialistes, quedaria en tercer lloc amb 26-28 diputats (en perdria entre 5 i 7 dels 33 que va obtenir) i un 17,73% dels vots.
En relació amb el primer sondeig de Feedback per a aquest diari, el PSC manté la mateixa projecció d’escons (39-40), la qual cosa revela un cert estancament, si bé guanya distància sobre Junts, que ara obtindria 31-33 mentre que recollia 33-36 a l’enquesta anterior. Per contra, ERC recupera espai de manera suau, en passar d’una forquilla de 24-27 a una de 26-28, que, no obstant això, comportaria un important descens electoral.
El PP, liderat per Alejandro Fernández, registraria l’increment més espectacular, en passar dels 3 escons actuals a 11-13 i un 8,87% dels vots. Els populars es beneficien de l’esfondrada del Ciutadans de Carlos Carrizosa, que queda fora del Parlament (va obtenir 6 escons el 2021). No obstant això, Vox atrapa els populars amb 11-12 escons (mantindria els 11 actuals o en guanyaria 1) i un 8,38%. D’aquesta manera, la pugna entre la dreta i l’extrema dreta espanyolista s’estreny respecte de l’anterior sondeig de Feedback.
Possible entrada d’Aliança Catalana
La candidatura dels Comuns-Sumar, de Jéssica Albiach, seria sisena. Amb una forquilla d’entre 7 i 8 escons i un 6,28% gairebé mantindria els 8 que té actualment. En setena posició se situaria la CUP, que, amb Laia Estrada com a cap de cartell, podria patir una patacada i obtindria de 4 a 7 escons i un 4,22%: això és entre 5 i 2 menys que els 9 assolits el 2021. El sondeig de Feedback contempla finalment la possible entrada al Parlament de la formació islamòfoba Aliança Catalana, liderada per Sílvia Orriols, que obtindria entre 0 i 2 escons i un 2,42% —a l’anterior sondeig de Feedback es mantenia fora de la Cambra. Continua sense previsió d’obtenir escó la formació independentista Alhora, de Jordi Graupera i Clara Ponsatí, amb un 0,63%.
Formació del nou Govern
El sondeig de Feedback torna a evidenciar les dificultats per a la formació del pròxim Govern de la Generalitat. El socialista Salvador Illa podria encapçalar un acord d’esquerres tripartit amb els comuns que, en tot cas, dependria d’ERC. Aquesta aliança sumaria entre 72 i 76 escons al nou Parlament, de 4 a 8 per sobre dels 68 necessaris per a la majoria absoluta.
Pel que fa a l’independentisme, els resultats del sondeig donen una forquilla d’entre 61 i 68 escons a la suma de Junts, ERC i la CUP. És a dir, els independentistes només podrien reeditar la seva actual majoria al Parlament en l’escenari més favorable de la projecció electoral. Finalment, l’alternativa d’una investidura d’Illa amb el concurs dels comuns i els partits de la dreta i l’extrema dreta espanyolista necessitaria el concurs de Vox a més a més del PP. Sumarien entre 68 i 73 diputats.
Barcelona
Per demarcacions, el PSC amplia la seva hegemonia a Barcelona i aconseguiria també la victòria a Tarragona, on desplaçaria ERC, mentre que Junts mantindria la primera posició a Girona i a Lleida. A la circumscripció de Barcelona, que tria 85 dels 135 escons del Parlament, el PSC pujaria de 23 a 26-27 diputats, mentre que Junts, amb 17-18 (16 el 2021) superaria ERC com a segona força. Els republicans en perdrien tres: de 19 a 16. El PP triplicaria resultats: de 3 a entre 8 i 9 diputats; Vox pujaria, de 7 a 8; els comuns baixarien de 7 a 6 i la CUP, de 5 a 3-4. Cs perdria els 5 representants actuals.
Tarragona
A la circumscripció de Tarragona, la del PSC seria la llista guanyadora, en passar de 4 a 5 diputats. La segona força en percentatge de vot seria Junts, que mantindria els 4 diputats que té ara. ERC, que va ser primera el 2021, recularia de 5 a 4 representants. Vox obtindria 1 o 2 escons, és a dir, mantindria els actuals o en perdria 1; el PP, extraparlamentari als anteriors comicis, podria aconseguir el 12-M 1 o 2 diputats. Els comuns mantindrien l’únic que tenien; la CUP (0-1) podria perdre’l i Cs es quedaria sense el que va aconseguir a les anteriors eleccions. Tarragona aporta 18 dels 135 diputats del Parlament.
Girona
La demarcació de Girona tria 17 dels 135 diputats de la Cambra catalana. Segons el sondeig de Feedback, la primera força continuaria sent Junts, tot i que podria perdre fins a 2 escons, dels 7 actuals a 5-6. El PSC, per contra, en sumaria 1, de 3 a 4 i seria segon; plaça que, al seu torn, perdria ERC en passar de 4 a 3-4 diputats. La CUP perdria 1 dels 2 que té; Vox mantindria 1 representant; el PP n’aconseguiria 1 (no en tenia cap) i els comuns podrien assolir-ne també 1, amb una forquilla de 0-1. AC podria entrar al Parlament (0-1). Cs continuaria sense representants per la demarcació gironina.
Lleida
A Lleida, que tria 15 dels 135 escons del Parlament, Junts es mantindria com a primera força amb 5 diputats. El PSC seria segon, amb 4 diputats, —1 més que als comicis del 2021—. ERC recularia dels 5 actuals a 3-4. El PP recuperaria la representació amb 1 escó; Vox manté el que tenia; i la CUP podria perdre el que té (0-1). Per contra, AC (0-1) podria col·locar un representant al Parlament. Els comuns i Cs continuarien sense aconseguir cap acta parlamentària per les comarques de Ponent.
Fitxa tècnica:
- Àmbit de l’estudi: Catalunya
- Univers: Població major de 18 anys empadronada a Catalunya i amb dret a vot en unes eleccions al Parlament de Catalunya
- Mètode: Enquesta telefònica amb combinació de telèfons fixes i mòbils.
- Mostra: 600 enquestes.
- Tècnica de mostreig: estratificat de forma aleatòria i proporcional segons quotes per estructura d’edat i gènere i selecció d’unitats mostrals de poblacions i seccions censals segons l’històric del seu comportament electoral.
- Condicions estadístiques: marge d’error total possible de +4,08%, per una població infinita (cens de 5.624.067 persones), amb un nivell de confiança del 95,5%, on K=2, i el supòsit de màxima indeterminació (p=q=50/50).
- Treball de camp: les enquestes s’han realitzat entre el dilluns 29 d’abril i el dijous 2 de maig de 2024.