Hi ha partit i la recta final de la campanya electoral serà determinant. El PSC de Salvador Illa guanyaria les eleccions del 12-M, però Junts+ Puigdemont per Catalunya, la candidatura del president a l’exili, agafa embranzida i ha començat a retallar distàncies amb els socialistes. ERC recularia fins a la tercera posició al futur Parlament. Aquests són els resultats de l’última enquesta encarregada per ElNacional.cat a l’Institut Feedback, que dirigeix Jordi Sauret, en l’últim dia hàbil per publicar estudis de projecció de vot. La mostra es basa en un tracking de 800 enquestes telefòniques, que s’ha tancat aquest mateix dilluns 6 de maig. El sondeig preveu una participació del 56,7% i detecta un 31,1% de potencials votants encara indecisos.

🔴 Resultats eleccions de Catalunya 2024, DIRECTE

📊 La participació en les eleccions de Catalunya 2024
 

🤝 Pactòmetre Eleccions Catalunya: quins pactes poden haver-hi per formar govern?

 

 

Hemicicle Parlament Catalunya CAT
 

D’acord amb el sondeig, el PSC obtindria 39-40 diputats al nou Parlament de Catalunya, és a dir, en guanyaria de 6 a 7, amb un 26,93% dels vots. El denominat efecte Sánchez hauria consolidat Illa en la primera posició de la taula, si bé, amb dificultats per aixecar el sostre de 40 diputats. El PSC va ser el guanyador de les eleccions del 2021 amb 33 escons, tot i que no va poder formar govern davant la majoria independentista.

En canvi, la candidatura de Junts remuntaria els pronòstics: el sondeig li atorga 33-36 escons, entre 1 i 5 més que a les eleccions del 2021 (32), i un 21,88% de vots. Això deixa els de Puigdemont a 4 diputats dels socialistes en el millor escenari que preveu l'enquesta per a totes dues formacions. Els juntaires avancen a les quatre demarcacions catalanes. A l’anterior sondeig de Feedback, publicat dissabte passat per ElNacional.cat, Junts+ Puigdemont per Catalunya estava 7 diputats per sota del PSC.

En tercer lloc quedaria ERC, liderada per l’actual president, Pere Aragonès, amb 25-28 diputats i un 17,59% de vots, la qual cosa representa una forta patacada: el 2001 va ser segona força empatada a diputats amb el PSC (32).

La quarta força seria el PP d’Alejandro Fernández, que d’haver assolit només 3 diputats als anteriors comicis catalans, passaria ara a obtenir-ne entre 11 i 12 i un 8,66% dels vots. No obstant això, Vox, la formació ultradretana encapçalada per Ignacio Garriga, aconseguiria l’empat tècnic amb els populars, amb 11-12 escons —els mateixos o 1 més que el 2021— i un 8,35% dels vots.

Els Comuns-Sumar de Jéssica Albiach recuperen terreny en relació amb els anteriors sondejos de Feedback, i obtindrien entre 6 i 8 diputats —en perdrien 2 o mantindrien els 8 actuals— i un 6,12% dels vots. La CUP, en canvi, retrocediria, amb 4-6 diputats i un 4% dels vots: de 5 a 3 menys que als comicis del 2021. La formació islamòfoba Aliança Catalana (AC) obté una previsió de 0-2 escons i un 2,42% dels vots.

No accediria al Parlament la independentista Alhora, de Jordi Graupera i Clara Ponsatí (0 escons i un 0,95% de vots). Ni tampoc Ciutadans, que perd els 6 escons que va retenir el 2021. Carlos Carrizosa colliria un ínfim 0,89% dels vots.

Escenaris de pactes

Els resultats de l’últim sondeig legal sobre les eleccions catalanes de diumenge deixen oberts els escenaris dels pactes per investir el proper president de la Generalitat. La primera opció d’Illa per configurar una majoria de Govern seria un tripartit d’esquerres entre el PSC, ERC i els Comuns-Sumar, que sumaria entre 70 i 76 diputats, de 2 a 8 per sobre dels 68 necessaris per a la majoria absoluta.

Pel que fa a Puigdemont, el president a l’exili podria aspirar a encapçalar una nova aliança independentista, però només en el millor escenari de la projecció per a Junts, ERC i la CUP, amb una forquilla d’entre 62 i 70 escons. Altrament, Illa necessitaria el concurs de Vox per intentar una investidura a l’estil de la de Jaume Collboni a Barcelona que barrés el pas amb el PP als independentistes.

Barcelona

Per demarcacions, el PSC és primer a Barcelona i Tarragona, on desplaça ERC, mentre que Junts+ Puigdemont per Catalunya consolida la primera plaça a les de Girona i Lleida. Els juntaires retallen distàncies amb els socialistes a totes les circumscripcions.

A Barcelona, el PSC registra el seu creixement més notable amb 26-27 escons (en va obtenir 23 el 2021). Junts desplaça ERC com a segona força amb 18-19 diputats (16 el 2021). Els republicans serien tercers amb una forquilla de 15-16 escons (19 als anteriors comicis). El PP tindria l’increment més espectacular, en passar de 3 a 8 escons. El segueix molt de prop Vox, amb 7-8 escons (1 més o els mateixos que tenia). Els Comuns baixarien de 7 a 5-6; la CUP, de 5 a 3 i Cs perd els 5 que va aconseguir.

El sondeig de Feedback assigna l’últim escó per Barcelona al PP. No obstant això, també se’l disputen, per aquest ordre, els Comuns-Sumar, Junts, ERC, Vox i el PSC. Barcelona aporta 85 dels 135 escons de la cambra catalana.

Hemicicle Parlament  Barcelona CAT
 

Tarragona

A Tarragona, el PSC seria també primera força, amb 5 escons, 1 més que el 2021, posició en la qual s’imposa a ERC, que passa de 5 a 4 i quedaria ara en tercer lloc per darrere de Junts, que puja de 4 a 4-5 diputats. Vox en mantindria 2; el PP recuperaria la representació amb 1-2; els Comuns-Sumar en conservarien 1 i la CUP (0-1) podria perdre el que té. Cs perdria el seu únic diputat per aquesta demarcació.

L’últim escó per Tarragona l’obtindria ERC, si bé aspiren a aconseguir-lo el PP, Junts i la CUP. La circumscripció tarragonina aporta 18 diputats al Parlament.

Hemicicle Parlament  Tarragona CAT
 

Girona

Junts revalidaria la victòria a la demarcació de Girona amb 6 diputats, si bé recularia 1 en relació amb els comicis del 2021. La segona posició seria per al PSC, amb 4 -1 més, que desplaçaria al tercer lloc ERC, amb un pronòstic de 3-4 diputats (1 més o els mateixos que tenia). Vox mantindria l’escó actual i el PP n’obtindria 1 després de no haver assolit representació a les eleccions anteriors. La CUP baixaria de 2 a 1. Els Comuns Sumar, igualment com AC, oscil·len entre cap i 1 escó per la demarcació.

A Girona, el sondeig de Feedback atorga el darrer escó en disputa a Junts. Tot i això, els juntaires se’l disputarien amb els Comuns, ERC i AC, per aquest ordre. La demarcació aporta 17 dels 135 diputats de la cambra catalana.

Hemicicle Parlament  Girona CAT
 

Lleida

A la demarcació de Lleida, Junts es mantindria com a primera força, amb tendència a pujar: dels 5 escons actuals a 5-6. El PSC seria segon, amb 4 —1 més que el 2021— i deixaria ERC tercera. Els republicans recularien de 5 a 3-4 escons. El PP hi tornaria, amb 1 escó (cap a les anteriors eleccions); Vox conservaria l’únic que té, mentre que la CUP (0-1) podria perdre’l. AC es mou entre el res i el passaport al Parlament (0-1).     

La circumscripció de Ponent tria 15 dels 135 escons del Parlament. L’enquesta de Feedback assigna al PSC l’últim representant. Se’l disputaria, però, amb ERC, Junts, la CUP i, finalment, AC, que també tenen opcions d’aconseguir-lo.

Hemicicle Parlament  Lleida CAT
 
Demarcacions    Últim escó assignat Partits amb opcions per aconseguir el darrer escó
1a opció  2a opció 3a opció 4a opció 5a opció
Barcelona (85) PP COMUNS JXCAT ERC VOX PSC
Tarragona (18)

ERC

PP JXCAT CUP    
Girona (17) JXCAT COMUNS  ERC AC    
Lleida (15) PSC ERC JXCAT CUP AC  

 

Fitxa tècnica

Àmbit: Catalunya.
Univers: població a partir dels 18 anys i amb dret a vot en les eleccions al Parlament de Catalunya del 12 de maig de 2024.
Mètode: enquesta telefònica en forma de tracking, amb combinació de telèfons fixos i mòbils.
Tècnica de mostreig: estratificat de forma aleatòria i proporcional segons quotes per estructura d'edat i gènere i selecció d'unitats mostrals de poblacions i seccions segons l'històric del seu comportament electoral.
Mostra: 200 enquestes diàries, fins a completar 800 enquestes. A partir d’aquest moment el tracking cada dia anul·la les primeres 200 i se substitueixen per les 200 del darrer dia. Condicions estadístiques: amb un nivell de confiança del 95,5% (K=2) i el supòsit de màxima indeterminació on p=q=50/50, amb un marge d’error total del +3,54%.
Data treball de camp: des de dilluns 29 d'abril de 2024 fins dilluns dia 6 de maig.