El pròxim 12 de maig se celebren eleccions al Parlament de Catalunya, que van ser convocades de forma anticipada pel president Pere Aragonès després que fracassés l'aprovació dels pressupostos. La campanya electoral ja està en marxa, i les enquestes intenten esbrinar quina serà la configuració del Parlament i qui podrà conformar el pròxim Govern de la Generalitat. ElNacional.cat t'ofereix un recull de les enquestes publicades i analitza la tendència dels diferents partits en les últimes setmanes. Malgrat que els resultats són variables, el PSC es perfila com primera força i Junts per Catalunya avançaria a Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) com a segona força.

🔴 Resultats Eleccions Catalunya 2024, DIRECTE
 

🔍 Resultats Eleccions de Catalunya 2024 per municipis | CERCADOR

🔴 Com va Puigdemont, Illa i Aragonès? Qui va guanyant les eleccions a Catalunya 2024? | DIRECTE

 

L’evolució de la intenció de vot per a les eleccions catalanes

De moment, el PSC lidera les enquestes amb un 27% de vots de mitjana i malgrat algunes variacions, es manté com a primera força a tots els pronòstics. En la segona posició els sondejos situen Junts per Catalunya amb entre un 19% i un 20%, i a continuació, ERC, que es troba un punt per darrere, amb entre un 18% i un 19%. En la quarta força, les enquestes situen el PP amb més d'un 9% dels vots, que suposa un gran salt respecte als resultats assolits el 2021, quan va aconseguir un 3,85%.

Tant els comuns com Vox obtenen un percentatge dels sufragis lleugerament inferior al dels últims comicis. Els morats obtenen de mitjana un 6%, mentre que la ultradreta se situa lleugerament per sobre del 7%.  A la CUP, els sondejos li atorguen un 5% dels vots de mitjana, que suposa una baixada de més d’un punt respecte a les últimes eleccions.   Els sondejos conclouen per unanimitat que Ciutadans desapareixerà definitivament del Parlament de Catalunya, ja que només li pronostiquen al voltant d’un 1% dels vots. Tampoc no es preveu que cap de les altres formacions que concorren a les eleccions superin el llindar del 3% dels vots i, per tant, puguin obtenir representació.

El repartiment d’escons al Parlament de Catalunya i possibles majories

Els diferents sondejos també pronostiquen quin serà el possible repartiment d'escons a la cambra catalana, que determinarà la configuració de majories. Val a recordar que el Parlament de Catalunya té 135 escons, i que la demarcació de Barcelona reparteix 85 escons; Tarragona, 18; Girona 17 i Lleida, 15. El PSC es manté com la primera força en nombre d'escons, i per ara, les enquestes el situen en una forquilla d'entre 36 i 42 seients. Com a segona força sobresurt Junts per Catalunya amb una forquilla d'entre 29 i 36 escons, i ERC se situa entre els 25 i 30 escons. Per al PP es preveuen entre 12 i 15 diputats i per a Vox, entre 8 i 11. Pel que fa als comuns, el pronòstic balla entre els 5 i 8 escons, i a la CUP la majoria de sondejos li pronostiquen entre 4 i 8 diputats. 

En aquest context, algunes enquestes apunten a una reedició de la majoria independentista al Parlament, però d'altres no la veuen possible. D'altra banda, si Salvador Illa volgués conformar un Govern, els sondejos apunten que hauria de negociar amb les forces independentistes, però els escenaris post 12-M encara són del tot incerts. 

Per analitzar l'evolució de l'opinió dels votants de cara a les eleccions al Parlament de Catalunya, ElNacional.cat ha examinat les enquestes publicades per diferents mitjans des que el president Aragonès va anunciar la convocatòria electoral. Amb les dades recollides, s'ha elaborat un gràfic que mostra els resultats de cada enquesta i la tendència mitjana per a cada partit, que s'actualitza a mesura que es publiquen nous sondejos del 12-M. També posa a l'abast dels lectors el conjunt de dades demoscòpiques. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!