L’1 de maig és el dia del treballador a tot el món. Però a Catalunya, amb les eleccions del 12 de maig a tocar, més aviat ha semblat que fos el dia del polític. La manifestació unitària a Barcelona, que se celebra cada any per aquesta data abans de l’hora de dinar, ha comptat amb l’habitual presència dels principals sindicats del país –CC.OO. i UGT, com sempre, al capdavant–, i també d’altres organitzacions polítiques i socials minoritàries que surten al carrer a defensar els drets dels treballadors i d’aquells col·lectius més desafavorits. L’ocasió, però, no ha estat desaprofitada per alguns dels candidats el 12-M, que han volgut acaparar el protagonisme i mostrar-se com a aliats de la ciutadania. Ha estat el cas dels caps de llista d’ERC, Pere Aragonès, el PSC, Salvador Illa, i els Comuns, Jéssica Albiach.

Per la seva banda, el també president de la Generalitat ha celebrat que el seu executiu hagi aconseguit revertir les retallades que van impulsar els governs liderats per Convergència. “Hem acabat definitivament amb les retallades, que alguns feien sota un discurs moral dient que havíem estirat més el braç que la màniga”, ha afirmat Pere Aragonès en un atac directe contra l’espai de Junts. Les crítiques s’han dirigit novament contra els juntaires –alguns dels seus membres menys coneguts s’han passejat per la manifestació– quan els ha acusat d’estar “orgullosos de les retallades”, i d’altra banda ha carregat contra el PSC lamentant que sigui “el menys catalanista de la història i el més entregat a La Moncloa”.

Mentrestant, el líder dels socialistes ha fet un discurs més centrat en les propostes de campanya i menys bel·licista amb els rivals. Abans de començar la manifestació, Salvador Illa ha garantit la cogovernança amb els agents socials si acaba arribant a la presidència de la Generalitat per “millorar el finançament de Catalunya i l’eficàcia dels serveis públics”. En un intent d’emportar-se l’estima dels sindicats, el dirigent del PSC ha assegurat que aquests són “claus” per a la nova etapa que s’obrirà al país a partir del 12-M.

I per la seva banda, la candidata dels Comuns, Jéssica Albiach, ha reivindicat la feina que ha fet el seu espai polític des del govern de coalició espanyol. Així, ha demanat el vot per a la seva candidatura “a totes les persones que no tenien feina i ara en tenen, i a totes les persones que tenien un contracte temporal i ara tenen una feina estable amb un contracte definit”. “Això ha estat gràcies a la reforma laboral de Yolanda Díaz”, ha assenyalat, en referència a les mesures estrella que va impulsar la ministra de Treball durant l’anterior legislatura. Hi ha hagut també dards per a ERC i el PSC, acusant els primers de no haver fet “gaire cosa” des de la Generalitat, i els segons de posar “resistències i reticències” a les propostes dels liles.

salvador illa psc 1 de maig montse giralt
La delegació del PSC, encapçalada per Salvador Illa / Foto: Montse Giralt
albiach comuns 1 de maig montse giralt
Jéssica Albiach, en la delegació dels Comuns / Foto: Montse Giralt

Junqueras, Collboni i Palestina, també presents

La manifestació ha estat multitudinària, amb prop d'un miler de persones als carrers. Entre elles, altres representats polítics, com ara el president d’ERC, Oriol Junqueras, el ministre d’Economia, Roger Torrent, o l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, així com una petita delegació de Junts amb Eduard Pujol i Toni Morral –la CUP apareix a la tarda, a la manifestació anticapitalista–. Més enllà de les tradicionals banderes sindicalistes, i dels símbols socialistes i comunistes que s’hi acaben colant inevitablement, el protagonisme reivindicatiu ha estat per a Palestina, amb nombroses banderes onejant per sobre dels caps. També pancartes i cartells han fet seva la crida per aturar el “genocidi” que està cometent Israel sobre Gaza, i que de moment no ha tingut una reacció contundent per part de la comunitat internacional.

La desfilada ha baixat des de la plaça Urquinaona per la Via Laietana i ha acabat amb parlaments dels líders sindicals. CC.OO i UGT han demanat aprofitar les eleccions per assolir un govern d’esquerres a Catalunya que pugui governar "amb solvència" i garanteixi la continuïtat de les mesures progressistes en marxa, impulsades pels governs de la Generalitat i d'Espanya. Des de l’escenari al final del recorregut, els secretaris generals Javier Pacheco i Camil Ros han fet una crida als treballadors catalans a votar formacions d’esquerres tant a les eleccions catalanes com europees i fer un cordó sanitari a l’extrema dreta, tant europea, com espanyola i catalana. “Allà on governa, com a Ripoll, es viu pitjor que abans”, ha dit Ros. En aquest sentit han alertat que cal combatre el “feixisme” amb “més democràcia, menys fronteres i més feminisme”.