Quan fa una setmana que es va encetar la campanya electoral, els pactes dels partits després del 12-M van guanyant protagonisme davant l'evidència que no n'hi haurà cap que obtingui majoria absoluta. Si Salvador Illa ha obert la porta per primer cop a parlar amb Carles Puigdemont després dels comicis per mirar de formar govern, i el president a l'exili ja s'hi ha negat en rotund des de Argelers, en un míting des de Reus on no hi ha assistit el cap de cartell, Pere Aragonès, que tenia el seu primer debat electoral hores després, Marta Rovira ha carregat contra Illa i ha allunyat un pacte amb la seva formació.
🔴 Eleccions Catalunya 2024, DIRECTE | Enquestes, candidats, vot per correu i última hora del 12-M
Retraient-li a Salvador Illa que no té cap "carai de projecte per Catalunya", ha assegurat que el seu partit no serà "crossa d'un projecte que no es dirigeix a incrementar la justícia social". "No podem assumir un projecte que no té cap mena de visió de futur per a la ciutadania d'aquest país", ha exclamat des de l'exili, on el passat cap de setmana va rebre els seus companys. Aquest matí, Carles Puigdemont havia exigit als republicans que aclarissin si els seus vots servirien per fer president a Salvador Illa, que avui ha estat acompanyat per Pedro Sánchez a Sant Boi.
Carme Forcadell recorda el seu pas per la presó
Abans de Rovira, a Reus, han intervingut tres dones, la diputada Irene Aragonès, la cap de llista per Tarragona i portaveu Raquel Sans i l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell. Aquestes dues últimes han protagonitzat un dels moments més emotius de l'acte quan Forcadell ha recordat que Sans, quan encara no la coneixia, anava a visitar-la a la presó de Mas d'Enric, on va complir condemna per la seva participació en l'1 d'octubre. Precisament, funcionaris d'aquesta presó, on a mitjans de març un intern va assassinar a ganivetades una treballadora, han interromput el discurs d'Oriol Junqueras, que els ha demanat que el deixessin continuar: "No ens deixarem silenciar per algú que crida intentant que no parlem", ha asseverat el president d'ERC.
En la seva intervenció, en la que Junqueras ha fet gala dels seus coneixements i ha demanat un micro de mà per a poder passejar-se per l'escenari, ha repassat algunes del que per ell són les grans fites del govern presidit per Pere Aragonès, remarcant que aquest i el seu partit treballen per a la Catalunya dels 8 milions de persones, retraient, al seu torn, a PSC i Junts per Catalunya que "enyorin els temps de la Catalunya dels sis milions", pels privilegis que hi tenien. En aquest sentit, Junqueras ha criticat que les persones migrades al país no puguin decidir el futur que volen per aquest el pròxim 12 de maig.
El referèndum de l'1-O, una realitat gràcies a ERC, segons Junqueras
En les últimes setmanes, ERC ha tret pit més que mai dels seus 93 anys d'història des que es va fundar el 1931 en què com van subratllant els diferents càrrecs del partit no hi ha hagut cap cas de corrupció: "Ni 3% ni mascaretes", ha assenyalat la portaveu Raquel Sans, que també ha carregat contra Salvador Illa per fer bona part dels seus mítings en castellà. Junqueras ha reivindicat aquesta història del seu partit des dels anys trenta però posant el focus amb el referèndum de l'1-O: "Som els que el vam fer possible perquè qui va portar les urnes a les escoles eren els militants d'Esquerra Republicana", ha exclamat entre aplaudiments. El president del partit, però, ha anat més enllà i ha assegurat que serà el seu partit també qui faci possible el "referèndum definitiu" i el que farà de Catalunya un país independent. Entre les propostes més destacades de Pere Aragonès hi ha precisament un referèndum pactat amb l'Estat per resoldre el conflicte polític.