Els exconsellers Miquel Sàmper i Santi Vila s'han adherit a la plataforma SI, una xarxa de suport a la candidatura de Salvador Illa a la presidència de la Generalitat per a les eleccions al Parlament del pròxim 12 de maig. D'aquesta manera, Sàmper i Vila se sumen a un manifest amb gairebé 200 persones de la societat catalana, provinents del món de la cultura, acadèmic o periodístic, que reclama un nou temps per a Catalunya amb un "president capaç de representar el conjunt de la ciutadania, que treballi per unir i eviti dividir, que es dediqui més a obtenir resultats que a buscar raons, que estigui compromès amb el diàleg i la cooperació, que defugi la disputa i la confrontació". Ambdós van ser membres de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i, en el cas de Sàmper, va militar a Junts per Catalunya fins al febrer d'aquest any. Els seus noms se sumen a altres com el del cantautor Joan Manel Serrat; la directora de cinema Isabel Coixet; l'exdiputat de Convergència i Unió al Congrés, Josep López Lerma; o el presentador de televisió Jorge Javier Vázquez.

🔴 Resultats eleccions de Catalunya 2024, DIRECTE 

📊 La participació en les eleccions de Catalunya 2024 

🔍 Resultats Eleccions de Catalunya 2024 per municipis | CERCADOR
 

Els signants reclamen al text un "Govern que vagi per feina, que afronti els problemes que han estat ignorats, que sigui capaç de fer allò que s'ha fet malament, que practiqui la col·laboració estreta amb totes les administracions, especialment amb els ajuntaments". El manifest exposa múltiples raons per les quals creuen que "ara toca Salvador Illa". Els qui donen suport a la seva candidatura advoquen per "un president i un Govern que toquin de peus a terra, que s'ocupin del que realment importa, que siguin capaços de mirar lluny i de treballar a prop de la ciutadania i el territori, que estiguin ben connectats amb els diversos sectors econòmics, socials i culturals, i amb la resta d'Espanya, d'Europa i del món". Paral·lelament, defensen una "Catalunya de primera orgullosa de la seva identitat plural i diversa, impulsora de la llengua i cultura catalanes" i que reclamen "treballar per millorar l'autogovern i el finançament". A més d'aquests dos noms, també han signat el manifest de suport a Illa actors i actrius com Núria Espert, Abel Folk, Roger Pera, Josep Maria Pou o Mònica Randall; el dissenyador Javier Mariscal; polítics i expolítics com Nikos Androulakis (president del PASOK), Meritxell Batet, Josep Maria Bricall (exconseller de Governació del Govern Tarradellas), António Costa (exprimer ministre de Portugal), Stefan Löfven (president del Partit Socialista Europeu) o l'exministra Leire Pajín; el líder d'Élite Taxi, Tito Álvarez —ja va donar suport a Jaume Collboni—; la filòsofa Victòria Camps; el bicampió olímpic Gervasio Deferr o la periodista del món del cor, Chelo García-Cortés.

 

L'apropament de Vila al PSC i el moviment de Sàmper

Santi Vila ha estat una de les veus discrepants sobre la gestió del mandat de l'1 d'octubre i el referèndum que va fer el Govern del qual va formar part. Des d'aleshores, es va allunyar de l'independentisme i va exhibir sintonia amb personalitats del PSC, com Jaume Collboni. De fet, Vila és el responsable del Comitè Assessor d'Infraestructures que l'alcalde de Barcelona va posar en marxa un mes després d'assumir el bastó de comandament. A més, l'exconseller de Territori del Govern Mas i de Cultura de l'executiu Puigdemont ja havia assistit a algun acte dels socialistes durant la campanya de les eleccions municipals de 2023.

Més sorprenent resulta l'adhesió de Miquel Sàmper. El qui va ser conseller d'Interior entre el 2020 i 2021 era militant de Junts fins fa tres mesos. Sàmper, que va tornar a l'advocacia després de sortir de la conselleria, va comunicar a principis de febrer en una carta a la direcció del partit que estripava el carnet per discrepàncies amb les decisions que havia pres la formació en els darrers temps, especialment la que tenia a veure amb el 'no' inicial de Junts a la tramitació de la llei d'amnistia al Congrés dels Diputats per no ser "prou sòlida". Des de la perspectiva de Sàmper, aquella decisió va suposar un retard en l'aplicació de l'amnistia. D'altra banda, convé destacar que tant ell com Santi Vila van assistir a la conferència 'Unir i servir' que Salvador Illa va fer al Museu Marítim de Barcelona el passat 11 d'abril, on el socialista va exposar el seu full de ruta. També es va poder veure en aquest acte a l'exconsellera Meritxell Ruiz.

Més aproximacions a perfils d'origen convergent: Salvador Illa es reuneix amb Miquel Roca

Aquest suport de Sàmper i Vila a la candidatura de Salvador Illa no suposen l'única aproximació del candidat socialista a personalitats que provenen de l'òrbita convergent. Al llarg de la campanya, Illa ha proposat que el seu Govern impulsi "la tercera gran transformació de Catalunya", destacant que la primera va ser l'impuls de l'autogovern i on sempre fa un reconeixement al "lideratge" que Jordi Pujol va tenir en aquella època. Un altre moviment va ser el que va protagonitzar aquest dimarts, quan Illa va publicar una fotografia d'una reunió que havia mantingut a la tarda amb Miquel Roca Junyent, històric dirigent de CDC. En una publicació a X, el cap de llista del PSC exposava que havien "intercanviat impressions sobre el moment polític que viu Catalunya". "Un plaer, com sempre", destacava.

Salvador Illa Miquel Roca Junyent 7 maig 2024   PSC
La trobada entre Salvador Illa i Miquel Roca aquest dimarts / Foto: PSC.

De fet, Roca també va estar present a la conferència d'Illa del passat mes d'abril, on va projectar el seu full de ruta si és elegit president de la Generalitat. Més endavant, l'advocat va introduir Illa en un acte de Barcelona Tribuna d'Amics del País, emmarcats en el cicle de conferències de diversos candidats al 12-M. Roca és, de fet, el president de la Societat Econòmica Barcelonesa d'Amics del País. També al llarg de la campanya, el socialista ha elogiat el qui fou secretari general de Convergència quan fa referència a la necessitat d'"unir i servir". Per a Illa, ara és el moment que Catalunya "contribueixi a impulsar l'Espanya plural i diversa" i posa com a exemple el paper de figures destacades del catalanisme durant la Transició i la "consolidació" de l'estat del benestar. En aquest context, el primer secretari dels socialistes sempre menciona que dos dels set pares de la Constitució espanyola són catalans, fent menció de Miquel Roca.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!