La Fundació FAES, presidida per José María Aznar, diu la seva sobre els resultats de les eleccions catalanes del 12-M i adverteix de la “inquietant tendència que es va perfilant en l’horitzó” en cas d’una aliança entre el PSC, ERC i els Comuns. En un comunicat difós aquest dilluns, apunta al fet que un “tripartit aritmèticament possible” és una “ruptura constitucional probable”, ja que el “mínim comú denominador capaç d’enformar aquest conglomerat seria, a mitjà termini, una reforma estatutària de naturalesa confederal”. Aquí, a parer seu, hi hauria inclosa la “bilateralitat”, una “hisenda pròpia” i la “reabsorció” del que es va declarar inconstitucional en la sentència del Tribunal Constitucional del 2010 sobre l’Estatut, ara que el TC té una “majoria predisposada”. “És a dir, més que arxivar el procés, seria tornar a la seva casella de sortida” en un “bucle malenconiós”, rebla. Per a la Fundació FAES, aquest seria “l’escenari de desafiament constitucional menys explícit en el cas de produir-se la majoria que els socialistes estan celebrant”, un context que, alhora, “augmentaria la pressió secessionista sobre Sánchez en els fronts autonòmic i nacional”.
🔴 Resultats Eleccions Catalanes 2024, DIRECTE | Reaccions i possibles pactes
A més, José María Aznar se suma a les tesis del PP i afirma que els set diputats de Junts al Congrés dels Diputats són, “avui més que ahir”, “l’espasa de Dàmocles” que “amenaça la legislatura i l’estabilitat política” de l’Estat. “Quina nova mossegada haurà de satisfer Sánchez, segons aquest guió, per apaivagar el menyspreu electoral del seu soci estratègic a Madrid?”, es pregunta. I afegeix que el “rendiment electoral” del “sanchisme” és “directament proporcional a l’increment del xantatgisme secessionista”.
Així mateix, la FAES també apunta els que considera que són els motius de la “bona notícia” de la “derrota parlamentària del secessionisme”. Per a Aznar, és resultat del “fàstic social de més d’una dècada de procés”, unit a un vot secessionista “decebut per una pulsió identitària contínuament exacerbada, però mai concloent”. “Durant aquest temps i sota la direcció política d’un nacionalisme desorbitat, Catalunya ha entrat en un profund declivi”, afegeix.
La FAES considera que el nou Govern es pactarà “en secret” i a “esquena dels electors”
En el seu escrit, la FAES també sosté que “el que passi a Barcelona i a Madrid” serà resultat de “combinacions pactades en secret, fora del país i a l’esquena dels electors” i anticipa que el seu desenllaç “no es revelarà” fins passades les eleccions europees, convocades per al 9 de juny. L’anàlisi va una mica més enllà. D’una banda, considera que en la celebració del PSC “hi ha quelcom d’impostat”, argüeix que els resultats, “mesurats per les expectatives, no han estat els planejats” i afegeix que “el sanchismo vol projectar al conjunt d’Espanya una lectura dels resultats catalans bastant distorsionada”. D’altra banda, afirma que la diferència entre Junts i ERC “crea tensions perilloses al bloc de la investidura que la falta de múscul de Sumar no compensa”. “Per al joc de vets i tensions creuades sobre el qual Sánchez se sosté, Junts i ERC havien d’haver quedat molt més aparellats i la sucursal catalana del yolandisme havia d’haver fet més honor a la seva matriu verbal: els Comuns, de nou, han sumat molt poc”, relata.
L’entitat liderada per Aznar qüestiona que un PSC “disfressat de paladí constitucionalista que no és i mai ha estat” i “en companyia de l’independentisme esquerrista i d’uns Comuns sobiranistes” estigui en “condicions de liquidar el procés”. I argumenta que “aquests comptes no li surten a ningú sense contemplar contrapartides”. També posa en dubte els “efectes balsàmics de l’amnistia” i argüeix que els socialistes “han rebut un vot prestat, purament utilitari, gens complaent amb l’amnistia i el sanchismo” a causa de la disjuntiva entre Salvador llla o l’independentisme. Així doncs, assevera que “l’ibuprofèn sanchista precedeix els resultats d’ahir, però no els explica ni els causa”.