Per primera vegada en unes eleccions a l’Estat espanyol es donarà la informació en directe per cada col·legi electoral, a més de les dades generals de Catalunya, per circumscripcions, vegueries, comarques i municipis que es faciliten habitualment. Ho farà a través d'una aplicació mòbil de forma gratuïta anomenada 'Eleccions Catalunya 2024', des de la qual es podran consultar les dades de participació i els resultats de les candidatures amb la possibilitat de comparar-los amb la convocatòria del 2021. L'aplicació es pot descarregar per telèfons Android i iOS (iPhone/iPad), i es pot configurar en català, aranès, castellà i anglès. ElNacional.cat oferirà un minut a minut, així com un programa de televisió especial, que permetrà als usuaris seguir tota la informació en directe.
🔴 Resultats Eleccions Catalunya 2024, DIRECTE
📊 La participació en les eleccions de Catalunya 2024
🔴 Com va Puigdemont, Illa i Aragonès? Qui va guanyant les eleccions a Catalunya 2024? | DIRECTE
Aquest nou funcionament inclourà dues noves funcionalitats. Un pactòmetre, amb el qual l'usuari pot crear possibles aliances per aconseguir majories al Parlament; i l'últim escó, que permetrà consultar l’evolució de l’últim escó en joc, que sovint oscil·la fins a l’últim moment per pocs vots entre diferents formacions polítiques. Aquesta opció mostrarà en temps real la candidatura que ha obtingut el darrer diputat i els vots que li manquen a la candidatura més propera per aconseguir-lo.
Es preveu que l'escrutini finalitzi a les 22.30 hores
L’escrutini començarà a les 20 hores, un cop tanquin els col·legis electorals, i, a partir d’aquest moment, es podrà seguir l’escrutini en temps real. Les dades s’actualitzaran cada tres minuts. La previsió és que l’escrutini acabi cap a les 22.30 h, hora en la qual es generarà un fitxer amb els resultats del recompte provisional, que inclou els vots presencials i per correu dels residents a Catalunya. Els resultats definitius s’obtindran després de l’escrutini general que es durà a terme el 17 de maig a les Juntes Electorals Provincials. Abans de l’escrutini general, la junta farà el recompte de vots dels electors residents a l’estranger i seguidament la junta anotarà i recomptarà les actes de totes les meses electorals. Si no es presenten reclamacions, les juntes electorals proclamaran les persones electes, els resultats esdevindran definitius i es publicaran al DOGC i al web de les eleccions.
Compareixences per facilitar dades
D'altra banda, la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà Pons, i la portaveu, Patrícia Plaja, seran les encarregades d’informar diumenge sobre l’obertura dels col·legis, els avanços de participació i els resultats provisionals. Ho faran a través de quatre compareixences:
- 10.00 h – Inici de la jornada electoral: La vicepresidenta Vilagrà i la portaveu Plaja informaran sobre les meses constituïdes i possibles incidències.
- 13.15 h - Primer avanç de participació: La portaveu Plaja donarà dades de participació recollides a les 13 h
- 18.15 h – Segon avanç de participació: La portaveu Plaja oferirà dades de participació recollides a les 18 h.
- A partir de les 22.00 h – Resultats provisionals: La portaveu Plaja informarà dels resultats de les eleccions quan l’escrutini s’aproximi al 100%.
5.754.931 catalans cridats a votar en 8.940 meses electorals
Durant les eleccions, un total de 5.754.931 catalans estan cridats a votar en un total de 8.940 meses electorals distribuïdes en 2.695 col·legis arreu de Catalunya (1.637 a Barcelona, 386 a Girona, 313 a Lleida i 359 a Tarragona). Les meses s'hauran de constituir entre els 8 i 9 del matí i han d'estar formades per un president i dos vocals, a més dels dos suplents per a cadascun dels integrants de la mesa. El dispositiu comptarà amb un total de 98.800 persones que treballaran per garantir la seguretat. En total, s’han designat 80.460 membres de les meses (26.820 titulars i 53.640 suplents): 58.419 seran a Barcelona, 7.812 a Girona, 4.923 a Lleida i 9.306 a Tarragona.
Als col·legis també hi haurà els 4.108 representants de l’administració que asseguraran la transmissió de dades de votació i participació durant la jornada electoral. Una de les novetats d’aquestes eleccions al Parlament és que tots els representants disposaran, per primer cop, d’una tauleta amb l’objectiu d’agilitzar el màxim la transmissió de dades. Entre el 22 i el 26 d’abril, es van impartir 163 sessions formatives als representants en 48 municipis.
Un equip de 500 persones instal·lat al CTTI (Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació) rebrà les dades dels representants de l’administració i les processarà i difondrà a través de la pàgina web de resultats electorals, de l’aplicació mòbil i a través d’un repositori per als mitjans de comunicació.
Dispositiu de seguretat
Durant la jornada de diumenge, es mobilitzaran 4.300 agents dels Mossos d’Esquadra i 3.000 policies locals i vigilants municipals que cobriran tots els col·legis electorals. Un 56% dels locals estaran coberts pels Mossos, i el 44% restant per les policies locals. El Govern s’ha mostrat convençut que el dispositiu de seguretat que ja està en marxa funcionarà perquè la jornada electoral d’aquest diumenge es desenvolupa amb normalitat, “un dispositiu adaptat i modulat a les necessitats”, ha dit la portaveu, Patrícia Plaja. “Cap dubte que el dispositiu funcionarà tal com ha de funcionar perquè es pugui desenvolupar tota la jornada amb normalitat, sense més”.