Oriol Junqueras trenca el silenci que ha mantingut des de diumenge, després del fracàs electoral d'Esquerra, partit que presideix. Havia de parlar dilluns, però finalment ho va fer Pere Aragonès, per anunciar que plega de la primera línia política, mentre Junqueras l'escoltava des del fons de la sala i va escriure un tuit concís per agrair-li la feina feta. En una carta dirigida a la ciutadania, el president d'Esquerra Republicana ha assumit els mals resultats, però lluny d'anunciar una decisió en línia amb la d'Aragonès, deixa clar que es veu "amb cor i força de seguir treballant" pel país al capdavant del seu partit, que presideix des del 2011. "I fer-ho sempre, des del lloc que determini la militància d'Esquerra, a través dels màxims òrgans sobirans del partit que corresponguin", afegeix. En aquesta carta, Junqueras recorda que no pot accedir a cap càrrec per la pena d'inhabilitació, que caurà un cop se li apliqui l'amnistia. 

✉️ Llegeix aquí la carta íntegra d'Oriol Junqueras 

"Molta gent s'ha distanciat del projecte republicà"

Junqueras dedica un parell de paràgrafs d'aquesta carta, que dirigeix al conjunt de la ciutadania i no només als militants del partit, a treure pit de la feina del Govern, subratllant dades significatives com la taxa d'ocupació o les exportacions que ja havia lloat en campanya, i l'augment de places de mestres, mossos o metges. "I, malgrat tot, la ciutadania ens ha donat un missatge clar. No ha confiat en nosaltres, o en les nostres propostes, o en la nostra manera de fer o d'explicar-nos", lamenta el president d'Esquerra, assegurant que el seu partit ha "entès el missatge" que els ha enviat els catalans: "Molta gent s'ha distanciat del projecte republicà".

El partit és el tercer més votat en el conjunt del país, mentre que en capitals com Barcelona, Tarragona i Lleida queda per darrere del PP, amb qui en aquesta nova legislatura els separaran només cinc escons al Parlament. En força municipis de Girona, també capitals de comarca, Aliança Catalana ha superat els republicans en vot. 

Junqueras miquel muñoz
Junqueras, acompanyat d'altres càrrecs d'ERC, seguint la compareixença d'Aragonès / Foto: Miquel Muñoz

Esquerra, a l'oposició

La paraula "oposició" només es pot llegir una vegada en aquesta carta de Junqueras. Tant diumenge com dilluns Aragonès va assegurar que aquest era el paper que li tocava assumir al seu partit després de la patacada, una premissa que almenys en les 48 hores posteriors al desastre el president del partit comparteix:  "Serem l’oposició al servei del país. Des d’avui, ens erigim com l’alternativa, ferma i exigent, contra els que volen que Catalunya sigui la dissetena comunitat autònoma a la qual se li diu el que ha de fer", sentencia a la missiva. ERC no era a l'oposició des del 2015, durant el govern d'Artur Mas. En aquest text també hi ha espai perque el líder d'ERC faci una referència velada a Junts per Catalunya, que en aquestes eleccions ha tret 15 diputats més que ERC: "Tampoc volem fer volar coloms que ens paralitzin i generin més desgast i frustració", defensa el de Sant Vicenç dels Horts, recordant la seva aposta per un referèndum acordat amb l'Estat. 

En aquest text, que ha compartit la mateixa organització política, el president republicà assegura que "comença una nova etapa", en la qual el partit ha de fer autocrítica dels motius que l'han portat a perdre tres eleccions consecutives. Primer va ser les municipals, amb la derrota a Barcelona però també perdent alcaldies arreu del país. Després a les generals convocades immediatament per Pedro Sánchez, on van perdre fins a 400.000 vots. I ara les catalanes, que ERC no ha guanyat mai des de la transició democràtica, a diferència d'altres comicis, però que l'empat el 2021 a escons amb el PSC va permetre que Esquerra liderés de nou la Generalitat per primer cop des de feia 80 anys. "Hem de fer autocrítica i replantejar-nos allò que no ha sortit bé, des de la convicció que ERC mai es rendeix. No ens hem rendit mai i tampoc ho farem ara. Des d’avui ens posem a treballar per recuperar l’orgull, el coratge i l’empenta", insisteix Junqueras.

Suport de la militància 

En la que és la frase més rellevant de tota la carta, Junqueras no només diu que es veu amb "forces i cor" de continuar liderant Esquerra Republicana, sinó que això dependrà del suport de la militància del partit. Aquesta va revalidar en el congrés de principis de 2023 la direcció de Junqueras i Marta Rovira, que ocupen els llocs de presidenta i secretària general des del 2011 després d'una greu crisi dels republicans posterior a una desfeta electoral en les catalanes del 2010, on es van quedar amb només 10 diputats, i les municipals del 2011. Tot i que els congressos dels republicans se celebren normalment cada dos anys, aquesta situació després d'un cicle electoral nefast fa que no sigui descartable que aquest s'acabi avançant. 

Fins ara, Junqueras i Rovira no han trobat oposició a l'hora de revalidar els seus càrrecs i de fet el novembre del 2022, la seva candidatura va comptar amb el 87% dels vots a favor en un congrés dels republicans que es va dividir en dues parts. Cal tenir en compte que el 2019 any es van modificar els estatuts del partit, que marcaven fins aleshores que només es podia ser president o secretari general durant 12 anys, ja que la repressió que havia afectat de ple ERC després de l'1-O havia enviat a Junqueras a la presó i a Rovira a l'exili, del qual encara no n'ha pogut tornar. Llavors es va afegir que aquest termini quedaria suspès "quan no hagi pogut desenvolupar plenament les funcions a conseqüència de causes alienes a l’organització i a la seva voluntat, aquest termini quedarà suspès". Per això, després de l'aval de la militància el 2022, la presidència de Junqueras es podia allargar un mandat més, fins al 2026. 

Els crítics demanen una dimissió de tota la cúpula

La voluntat de Junqueras xoca amb el que aquest dilluns va demanar un corrent crític de militants d'Esquerra amb la deriva que ha pres el partit, especialment pels pactes amb el PSOE a Madrid. El Col·lectiu 1 d'Octubre demanava la dimissió de la direcció sencera, després que Aragonès hagi plegat, requerint una "profunda reflexió" sobre l'estratègia que s'ha seguit durant els últims anys: "Podem afirmar, ja que l'estratègia seguida per l'actual direcció d'ERC no ha estat avalada pels votants en cap àmbit electoral", sentenciaven en un comunicat. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!