El programa electoral de Comuns Sumar per a les eleccions de Catalunya 2024 ja és públic. Sota el títol La Catalunya que ve, Jéssica Albiach presenta un document en què a través de múltiples propostes explica el model de país que vol construir. Et detallem les propostes del programa electoral dels comuns per al 12-M
🗳️ Programes electorals a Catalunya 2024: què proposa cada partit?
👤 Què cal saber de Jéssica Albiach, candidata dels Comuns a les eleccions de Catalunya 2024
Què proposa Jéssica Albiach?
El programa electoral dels comuns està estructurat en sis apartats en què aborda l'economia i la transició ecològica, les polítiques socials, la diversitat i inclusió, el feminisme, l'autogovern i l'equitat territorial. Pel que fa a l'autogovern, els comuns defensen un "nou catalanisme arrelat al sobiranisme d’esquerres i el federalisme plurinacional". En aquest sentit, proposen impulsar el reconeixement de Catalunya com a nació, millorar l'autogovern, reimpulsar la Taula de diàleg amb l'Estat i entre les forces catalanes per resoldre el conflicte polític i establir una llei que reguli el referèndum per consultar a la ciutadania sobre el futur de Catalunya. També aposten perquè Catalunya s'impliqui en la transformació del model de l'Estat per construir una República plurinacional i federal.
La formació que lidera Jéssica Albiach proposa negociar un finançament propi per a Catalunya que permeti recaptar el 100% dels impostos a través d'un consorci entre l'Agència Tributària de Catalunya i la de l'Estat. També reclama una modificació en el repartiment de diners entre l'administració de l'Estat, els governs autonòmics i els ajuntaments per tal que s'augmenti el finançament cap als dos últims, i crear una Banca Catalana d'Inversió per afavorir l'accés al crèdit a la ciutadania. En matèria fiscal proposa augmentar la progressivitat de l'impost de successions i donacions, reformar el de patrimoni per augmentar els gravàmens als més elevats, i modificar l'IRPF per tal que s'apliqui el mateix tipus impositiu als rendiments del treball i del capital. A més, proposa introduir un impost indirecte sobre l'adquisició de béns de luxe, anul·lar la reducció en l'impost del joc, aplicar l'IVA superreduït als productes de primera necessitat i el reduït a béns com el material escolar o les ulleres.
En l'àmbit laboral proposa una reducció de la jornada laboral sense reducció salarial, limitar les hores extres, potenciar els convenis sectorials catalans, augmentar la plantilla d'Inspecció de Treball, reforçar el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) recuperant-ne el caràcter públic. També vol impulsar línies d'ajut per autònoms a través de l'Institut Català de Finances (ICF), incorporar aquests treballadors al règim general de cotització a la seguretat social i crear línies d'assessorament i suport tècnic per a autònoms.
En relació amb el primer sector proposa aprovar mesures fiscals i finances d’ajudes agroambientals, garantir el suport públic per assolir la viabilitat de les explotacions agrícoles, ramaderes i silvícoles, protegir els sòls agrícoles i regular-ne el preu, a més de gravar la terra en desús. Aposta per revisar el sistema d'assegurances i les primes, garantir prestacions de jubilació justes als treballadors del sector i impulsar mesures per garantir el relleu generacional. També vol impulsar un pla de transició agrària per reduir agroquímics i prohibir els transgènics, modernitzar els regadius, impulsar un pla de reconversió de la ramaderia industrial a l'ecològica i fomentar l'extensiva, aprovar la llei de sobirania alimentària i obligar a identificar l’origen dels productes d’alimentació que es comercialitzin a Catalunya.
Pel que fa al sector secundari proposa impulsar un pla de reindustrialització de les vegueries per tal que el 20% de l'ocupació d'aquestes sigui industrial, impulsar sectors emergents, augmentar fins al 3% del PIB la inversió en R+D+I i implementar el corredor mediterrani el transport de mercaderies per ferrocarril i l’adequació dels polígons industrials. En relació amb el comerç promet limitar la instal·lació d’equipaments comercials fora de la trama urbana, i controlar les operacions urbanístiques de gran magnitud. També, reimpulsar el paper dels mercats municipals i incloure a la legislació el "consum responsable i sostenible" com a dret bàsic. Quant al turisme, proposa reduir de cinc a tres anys el termini per a l'anul·lació de llicències de pisos turístics, limitar els creuers a 3 vaixells al dia i 200.000 creueristes al mes, traslladar als ajuntaments la gestió de la taxa turística i mantenir l'oposició a l'ampliació del Prat.
En l'àmbit sanitari proposa fixar una inversió com a mínim del 7% del PIB i destinar-ne un 25% a l'atenció primària i un 3% a la salut pública, eliminar progressivament els concerts i les externalitzacions a operadors privats i garantir l'accés universal al sistema sanitari públic a totes les persones que viuen a Catalunya. Els comuns volen reduir els temps d'espera per sota de les 48 hores laborables en el cas de les visites presencials a l'atenció primària, a menys de tres setmanes per a consultes amb especialistes i proves no urgents i per sota dels tres mesos per a totes les intervencions quirúrgiques. En aquest sentit, aposten per millorar els recursos dels centres sanitaris i les condicions laborals dels treballadors, garantint a l'atenció primària les mateixes hores assistencials d'abans de les retallades. També volen augmentar la cartera de serveis, amb dentista, fisioteràpia i òptica, i augmentar especialment els psicòlegs fins a assolir una ràtio de 18 per cada 100.000 habitants. Finalment, aposten per crear una farmacèutica pública per abaratir els costos d'accés als medicaments.
Pel que fa a l'habitatge proposen destinar-hi entre l'1 i l'1,5 % del PIB i desenvolupar el Pla pel dret a l’habitatge 2024-2044 per incrementar el parc de lloguer social fins a arribar al 10% en el conjunt de Catalunya. Així, volen incorporar 15.000 habitatges nous de lloguer social, a través de diferents mecanismes que inclouen la construcció de noves cases i la compra d'altres. També proposen incorporar un règim sancionador per penalitzar les infraccions de la llei d'habitatge estatal i de Catalunya, i impulsar polítiques per garantir l'accés a l'habitatge als joves, la gent gran i les famílies monoparentals o en situació de vulnerabilitat. En concret, de cara als joves proposen construir 4.000 habitatges i ampliar el bo jove de lloguer. D'altra banda, aposten per impulsar la Llei de barris verds i destinar 1.500 milions d'euros en cinc anys per rehabilitar estructuralment i energèticament habitatges de barris vulnerables i els centres històrics de les ciutats. Així mateix, proposen mesures fiscals per incentivar la promoció d'habitatge protegir i penalitzar l'especulació i l'acumulació d'habitatges.
En l'àmbit educatiu prometen augmentar la despesa fins al 7% del PIB, fer una transició dels centres concertats a la xarxa pública en els pròxims 8 anys, garantir el model d'immersió lingüística, la laïcitat en l'educació i universalitzar l’oferta educativa dels 0 als 18 anys, fent obligatori l'ensenyament fins a la majoria d'edat. També proposen aportar recursos addicionals a les escoles i instituts per cobrir despeses de material escolar, activitats curriculars, i aconseguir la gratuïtat del menjador escolar al final de la legislatura, així com destinar una part de la inversió als ajuntaments per promoure activitats extraescolars gratuïtes. Prometen millorar les condicions laborals dels professionals de l'educació i reduir el nombre d'interins. A la universitat proposen reduir els preus fins a recuperar els valors anteriors al curs 2012-2013 amb la idea d'assolir la gratuïtat en el futur.
En l'àmbit social proposen modificar la llei de la Renda Garantida de la Ciutadania per incloure totes les persones amb un any de convivència a Catalunya, ampliar-la als majors de 21 anys, millorar els complements associats i fer-la compatible amb les rendes del treball quan no s'assoleix un mínim. En relació amb la immigració, proposen garantir-los l'accés als serveis públics independentment de la situació administrativa, impulsar una oficina per ajudar-los en la inserció sociolaboral, impulsar polítiques d'inclusió, augmentar l'oferta de cursos de català i castellà i reclamar a l’Estat espanyol la derogació de la llei d’estrangeria, el tancament dels CIE. Els comuns també aposten per augmentar el pressupost destinat a les polítiques feministes, LGTBI+ i de no discriminació en tots els departaments fins que arribi a l'1% del total anual.