El PSC no s'arronsa i manté que la primera victòria que aconsegueix a les eleccions al Parlament de Catalunya en vots i escons el legitima per "liderar la nova etapa" al país. En una compareixença posterior a la primera executiva del partit després de guanyar aquest diumenge els comicis, la portaveu de la formació, Núria Parlon, ha instat el president a l'exili, Carles Puigdemont, a "acceptar el principi de realitat" davant la seva intenció d'intentar una investidura i ha descartat que el PSC li pugui donar suport encara que els "amenaci amb el bloqueig del govern progressista a Espanya". "La lectura que podem treure dels resultats és que l'independentisme no suma, no tenen majoria, i la ciutadania vol iniciar una nova etapa amb el diàleg i la convivència al centre de l'acció política. Ens han donat una majoria molt àmplia i ens toca liderar el futur de Catalunya parlant amb el conjunt de forces polítiques, a excepció dels qui fomenten els discursos de l'odi", ha apuntat Parlon, en referència a Vox i Aliança Catalana.

🔴 Eleccions Catalunya 2024, DIRECTE | Última hora dels resultats i rodes de premsa

D'aquesta manera, els socialistes descarten la hipòtesi de votar favorablement o abstenir-se en una eventual investidura de Puigdemont encara que això pugui suposar que la legislatura espanyola trontolli: "La ciutadania ha parlat clar, l'independentisme no té una majoria legítima per reclamar un Govern encapçalat pel senyor Puigdemont". En aquesta línia, l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet ha criticat Junts i els ha instat a una reflexió: "Cal deixar de banda la política del bloqueig, crec que no els deixa en una bona posició condicionar la formació del Govern de Catalunya a l'estabilitat del govern espanyol. El Govern de Catalunya es tria a Catalunya", ha sentenciat.

 

El PSC prioritza el suport d'Esquerra Republicana per arribar al Govern

Al seu torn, els socialistes han volgut deixar clar que la seva prioritat seria arribar a una entesa amb les forces progressistes (és a dir, Esquerra Republicana i Comuns Sumar), però que no descarten un Govern en minoria amb suports d'altres formacions —menys Vox i Aliança Catalana—. És per això que l'executiva ha aprovat nomenar una comissió negociadora que iniciarà converses amb Junts, ERC, el PP, Comuns i la CUP per poder arribar a una investidura de Salvador Illa com a 133è president de la Generalitat. Aquest òrgan l'integrarà Lluïsa Moret (viceprimera secretària del partit i cap de campanya), Alícia Romero (número 2 d'Illa), José Luis Gimeno (secretari d'Organització), Joaquín Fernández (secretari de Política Municipal), Ferran Pedret (número 5 de la llista socialista) i Javier Villamayor (secretari de Programes del partit).

Núria Parlon, durant la seva compareixença posterior a l'executiva del partit / Foto: Montse Giralt.

Sobre la decisió de Pere Aragonès d'abandonar la primera línia política, Núria Parlon s'ha volgut mostrar "molt respectuosa" amb la decisió i ha volgut fer un "reconeixement" cap a la seva figura al capdavant de la Generalitat: "Malgrat que volem una alternativa de país i l'hem construït, sempre hem mantingut una actitud constructiva i col·laboradora". Amb tot, la portaveu socialista ha evitat defensar si la sortida d'Aragonès apropa més la possibilitat d'un possible suport dels republicans a la investidura d'Illa, però ha reiterat que són "partidaris d'arribar a acords amb les forces progressistes" perquè és el que "funciona millor per fer avançar el país". ERC ha reiterat que estarà a l'oposició i, davant aquest fet, Parlon ha manifestat que esperen que almenys "no bloquegin la possibilitat que el PSC enceti aquesta nova etapa". Pel que fa a les negociacions amb el PP, ha confirmat que parlaran amb ells per qüestions com la configuració de la mesa al Parlament, però que no es plantegen cap pacte de govern amb ells.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!