La ressaca de les eleccions catalanes del 12-M està marcada per l'aparent dificultat per a formar un Govern sòlid a Catalunya. La número 2 del PSC, Alícia Romero, ha situat un govern socialista en solitari com a "primera opció", tot i que ha reconegut que és "difícil". En una entrevista aquest dimecres a TVE, Romero ha afirmat que "veurem quines són les intencions dels grups a qui demanem suports. Veurem com es configura el govern, si és en solitari del PSC o amb la suma d'altres partits". Tanmateix, ha assegurat que el seu partit no renunciarà a la presidència del Parlament.
El PSC ha començat la ronda de contactes amb els partits polítics per organitzar les primeres reunions en les quals explorar possibles pactes per a la constitució del Parlament i la investidura del president de la Generalitat, unes trucades en què no inclouen ni Vox ni Aliança Catalana. "Des d'ahir estem fent les primeres trucades i preses de contacte amb els diferents partits per poder organitzar ja aquestes primeres reunions per contrastar i compartir sensacions i voluntats, i a partir d'aquí, negociar", ha explicat.
Decisions a Catalunya
La número 2 de Salvador Illa ha assegurat que el seu partit treballarà perquè la Mesa del Parlament sigui "el màxim de plural possible" i representi els resultats del 12-M. I ha aprofitat per retreure que anteriorment això no s'ha produït, a conseqüència dels pactes independentistes, que han deixat grups fora de l'òrgan de govern del Parlament. Preguntada per les eleccions europees, que se celebren el pròxim 9 de juny, ha declarat que espera "que no influeixi massa" la campanya i que es pugui separar la governabilitat de Catalunya i el 9-J, ja que la data màxima per constituir el Parlament és el 10 de juny, és a dir, l'endemà dels comicis europeus. D'altra banda, Romero ha refermat que les aliances del PSOE a Madrid no influiran en les negociacions a Catalunya i ha insistit que "la política catalana es decideix a Catalunya i la decideix el PSC".
Candidats a la presidència de Catalunya
El candidat del PSC, Salvador Illa, va ser el guanyador de les eleccions del 12-M, amb 42 escons —9 més que el 2021—, davant dels partits independentistes. Junts+ va pujar als 35 escons, mentre que ERC va patir una forta patacada i va perdre fins a 13 escons, fet que va deixar la formació amb només 20 diputats i ha portat el president en funcions, Pere Aragonès, a presentar la seva renúncia. La mateixa nit dels comicis i després de conèixer els resultats, Salvador Illa va anunciar que presentaria candidatura per ser elegit nou president de Catalunya. El socialista es va presentar per "liderar la nova etapa" a Catalunya. El socialista va celebrar els bons resultats del PSC, que per primer cop en 45 anys ha guanyat les eleccions tant en vots com en escons.
L'escenari ja es preveia complicat per a Illa, ja que haurà de picar a totes les portes per poder configurar un govern. La situació es va complicar encara més quan el candidat de Junts, Carles Puigdemont, va anunciar que també presentarà candidatura per ser president. Puigdemont va reivindicar que té més opcions que Illa de ser investit en majoria simple en una segona volta. "Demanarem al Parlament que digui els suports que té cada candidat i a partir d'aquí prendrem decisions", va assegurar.