El candidat de Junts a les eleccions catalanes del 12-M, Carles Puigdemont, ha reaccionat amb contundència contra el candidat socialista, Salvador Illa, després que en un acte electoral a Santa Coloma de Gramenet s’hagi referit a la capital de Segrià amb la seva denominació espanyola, ‘Lérida’, en lloc de la catalana Lleida. “És una forma d’atacar la nostra identitat”, ha subratllat. Davant d’aquest fet, Puigdemont ha recordat que “la lluita per la catalanització dels topònims de Lleida i Girona és una lluita antifranquista” i ha assenyalat que els catalans se’n van sortir gràcies a la mobilització i forçant el PSOE “a retirar les esmenes que pretenien la cooficialitat bilingüe de Gerona/Girona, Lérida/Lleida”.
En un missatge a X, Puigdemont rememora que “ens hi vam rebel·lar tant, que a Girona vam muntar una campanya de desobediència que els va desbordar i el governador civil socialista va haver de renunciar a perseguir els milers i milers de vehicles que havien substituït la "GE" de la placa de matrícula per l'adhesiu de la "GI" que vam repartir massivament”.
El 1992 es va establir per llei que els noms oficials de Lleida i Girona serien en català. A la llei, publicada al BOE, s'hi concreta que "l'actual província de Lérida es denominarà oficialment de Lleida, d'acord amb la seva tradició històrica, cultural i literària; i en concordança amb el nom oficial de Lleida que té reconegut legalment la seva capital".
La lluita per la catalanització dels topònims de Lleida i Girona és una lluita antifranquista. Ens en vam sortir perquè ens vam mobilitzar, i vam forçar el PSOE a retirar les esmenes que pretenien la cooficialitat bilingüe de Gerona/Girona, Lérida/Lleida. Ens hi vam rebel·lar…
— krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) April 28, 2024
És per aquests fets del passat, que el president a l’exili i candidat de Junts expressa el seu malestar pel gest de Salvador Illa en plena campanya. “Que ara el candidat socialista ens transporti en el temps en què sortíem de la dictadura i normalitzi una denominació contra la qual les institucions i la societat lleidatana tant van lluitar és un menyspreu a la memòria històrica lleidatana”, ha exclamat.
Contradicció amb l'acord de Brussel·les signat amb el PSOE
Per al líder de Junts, “canviar els noms dels nostres territoris és una forma d'atacar la nostra identitat, que és el que ha pretès la persecució secular a la llengua catalana, reconeguda pel seu partit a l'acord de Brussel·les”. D’aquesta manera, Puigdemont es referia a l’acord signat amb el PSOE a la capital belga mesos enrere per desencallar el suport de Junts a la investidura de Pedro Sánchez. En el document es reconeixia la persecució històrica del català.
Tot seguit, Puigdemont acusa els socialistes catalans de portar una deriva encaminada a captar el vot espanyolista de Ciutadans, una formació que totes les enquestes auguren que desapareixerà en aquests pròxims comicis. “És molt trist veure com el PSC abandona la lluita per la llengua catalana que tant va defensar en el passat, només perquè creu -erròniament- que menyspreant la llengua pròpia de Catalunya s'endurà els vots de Ciudadanos que li falten per assolir la presidència. No se'n sortiran”, conclou el president a l’exili.
Les paraules d’Illa en un acte a Santa Coloma de Gramenet, on s’ha referit a Lleida amb el nom castellà de ‘Lérida’ han aixecat ràpidament la polèmica a les xarxes socials, on múltiples figures polítiques, de Junts, ERC o la CUP han expressat les seves crítiques.