El candidat de Junts pel 12-M, Carles Puigdemont, ha contestat a les crítiques que està rebent després que aquest dilluns anunciés que presentarà la seva candidatura a la presidència de la Generalitat. Puigdemont ha recordat tots els precedents on els candidats dels partits que queden en segona posició d'unes eleccions han presentat la seva candidatura. En una publicació a les xarxes socials, el líder de Junts ha apuntat que l'any 2006, Artur Mas va guanyar les eleccions davant el PSC aconseguint 6 diputats més, i, en canvi, no va governar. També ha posat l'exemple de Jaume Collboni a l'Ajuntament de Barcelona, que en les eleccions del 28 de maig de 2023, va perdre davant de Xavier Trias, i finalment, gràcies a un pacte amb el PP, va ser investit alcalde. En últim lloc, ha apuntat cap al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que va perdre les eleccions generals del 23-J, “tot i venir de presidir quatre anys el govern espanyol, i avui continua al càrrec governant en minoria”.
Puigdemont ha denunciat que “discutir la legitimitat que ara a Catalunya es pugui fer el mateix em sembla molt incoherent i estrany, posats a donar qualificatius”. En aquest sentit, ha defensat el seu dret a intentar formar Govern “si creu que pot reunir un suport parlamentari que li ho permeti”. I conclou que desqualificar-ho “d'entrada”, especialment per aquells que “s'han beneficiat sempre d'aquest joc i consideren que criticar-ho és no reconèixer la legitimitat del govern resultant, és un error”.
Candidatura a la presidència
Carles Puigdemont va anunciar aquest dilluns des d'Argelers la seva intenció de presentar candidatura a president de la Generalitat en el debat d'investidura. El candidat de Junts va reivindicar que “té més opcions” que el guanyador de les eleccions, Salvador Illa, que hauria de ser investit en segona volta per majoria simple. Així doncs, va assegurar que està en condicions de fer “un Govern d'obediència netament catalana”. En aquest sentit, va detallar que “demanarem al Parlament que digui els suports que té cada candidat i a partir d'aquí prendrem decisions”. En roda de premsa, va confirmar que havien començat els contactes amb ERC —un dels grans damnificats del 12-M amb la pèrdua de 13 escons—, tot i que encara estan “lluny d'establir un marc negociador”.
La fórmula ideada per Puigdemont passa per un acord de Govern de coalició amb ERC, que sumaria 55 escons, també aspira a comptar amb els 4 escons de la CUP, per arribar fins als 59, a nou de la majoria absoluta necessària. Aquest fet implicaria necessàriament l'abstenció del PSC en una segona votació al Parlament. Si bé no ha demanat explícitament que facilitin la investidura, sí que han establert contactes i els ha recordat que “han fet gala de l'estabilitat”.
El PSC tanca la porta a Puigdemont
La reacció del PSC a l'anunci de Puigdemont no es va fer esperar. La portaveu dels socialistes a Catalunya, Núria Parlon, va assegurar que els agradaria poder entendre's amb les forces progressistes, però ha afirmat que parlaran amb tothom “excepte amb qui tingui discursos d'odi”. D'altra banda, el PSC va tancar la porta a facilitar la investidura de Puigdemont, encara que “amenaci de bloquejar el govern progressista de l'Estat”. “L'independentisme no té una majoria legítima per reclamar el Govern”, va afirmar la portaveu.
Des de la seu del partit, Parlon va apuntar que tant l'independentisme, i especialment, Puigdemont, haurien “d'acceptar el principi de realitat”. Precisament per això Parlon ha dit que qui ha de “liderar” el nou Govern és Illa i no el candidat de Junts+. A més, va recriminar a Puigdemont que “amenaci” de bloquejar la governabilitat a l'Estat. “La reflexió que ha de fer és si li convé més un govern de dretes a l'Estat que un que passi pàgina i aposti per la convivència”, va remarcar, i li va dir que aquesta posició no és “gaire encertada”.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!