El candidat del PSC, Salvador Illa, ha estat el gran guanyador de les eleccions catalanes del 12-M, amb 42 escons. Les forces independentistes han sortit molt malparades d'aquests comicis, ERC ha perdut 13 escons, i s'ha quedat només amb 20, mentre que la CUP també ha perdut 5 escons, i s'ha quedat amb 4. L'únic candidat que n'ha sortit reforçat ha estat Carles Puigdemont, que ha aconseguit 35 diputats, davant els 32 que va assolir el 2021. Ara, comença el camí cap a la investidura del nou president de Catalunya, que té diverses dates clau. 

Calendari de la investidura 

  • El primer pas després de la jornada electoral per engegar la nova legislatura és constituir el Parlament, que s'ha de fer fins a 20 dies hàbils després de la celebració electoral, és a dir, hi ha fins al 10 de juny per a constituir-se. A partir d'aquest moment, el seu president obrirà una ronda de consultes on Illa es proposarà per a una investidura. Un cop constituït el Parlament, el president o presidenta de la cambra tindrà un màxim de 10 dies per proposar un candidat o candidata a la presidència a la Generalitat, després de consultar els representants dels grups parlamentaris. En cas d'esgotar-se els terminis, el debat d'investidura tindria lloc com a màxim el 25 de juny, que podria ser la data del promès retorn de Carles Puigdemont.
  • Al primer debat d'investidura, per ser investit el candidat ha de tenir el suport de la majoria absoluta, és a dir, un mínim de 68 diputats. Si no s'aconsegueix aquest suport, 48 hores després tindria una segona oportunitat, on en tindria prou amb una majoria simple, és a dir, més vots a favor que en contra.
  • En cas que en aquesta segona votació el candidat tampoc no sigui elegit, la presidència del Parlament pot fer una altra proposta de candidat. I es repeteix el procediment: majoria absoluta en primera votació, si no l'aconsegueix, es pot tornar a presentar davant del ple al cap de dos dies i li caldrà una majoria simple.
  • Si un cop transcorreguts dos mesos des de la primera votació d'investidura no s'escull cap candidat, el Parlament quedaria dissolt automàticament i el president de la Generalitat en funcions convocaria eleccions de manera immediata, que han de tenir lloc entre 40 i 60 dies després de la convocatòria. El Parlament de Catalunya no s’ha hagut de dissoldre mai automàticament després d’unes eleccions per no haver pogut investir cap president de la Generalitat, però el desembre del 2020 es va dissoldre de manera automàtica per primera vegada a la història perquè no es va investir cap nou president després de la inhabilitació de Quim Torra.
  • Noves eleccions? En cas que es produís una repetició electoral, seria a la tardor. Si hi hagués vetos encreuats entre els partits i es convoquessin noves eleccions, caldria repetir el procediment anterior: constitució del Parlament en un termini màxim de 20 dies des de les eleccions, proposta de candidat a la presidència i debat d'investidura, que arribaria a finals d'any. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!