Un total de 5.754.931 persones estan convocades aquest diumenge a les urnes, en el marc de les eleccions a Catalunya 2024. Hi ha països on el sufragi és obligatori i, per tant, tots els ciutadans han de votar si no volen exposar-se a una multa. És el cas, entre altres, de l'Argentina, Austràlia, Bèlgica, Brasil o Grècia, però no el de l'Estat espanyol. Així, no dipositar cap papereta a les eleccions del 12-M és una opció, però què passa si no voto a les eleccions a Catalunya? 

🔴 Resultats Eleccions Catalunya 2024, DIRECTE

📊 La participació en les eleccions de Catalunya 2024

🤝 Pactòmetre Eleccions Catalunya: quins pactes poden haver-hi per formar govern?

 

Què passa si no voto a les eleccions de Catalunya? L'efecte del vot nul, vot en blanc i l'abstenció

Bèlgica, Bolívia, Tailàndia, Luxemburg, Grècia, Egipte o Austràlia són alguns dels països en què votar és una obligació del ciutadà i, en cas de no exercir-la, l'elector pot ser multat. No és el cas de l'estat espanyol, on el mecanisme electoral determina que el sufragi és un dret i no un deure ciutadà. Així, una persona pot escollir si vol dipositar una papereta en una urna o apostar per fer un vot nul, un vot en blanc o abstenir-se. Però què significa tot això?

Segons l'article 96 de la Llei Electoral, es considera vot nul quan s'obre el sobre i aquest té més d'una papereta o bé conté símbols que no es contemplen entre les opcions a vot. En el cas que, per exemple, s'introdueixin dues paperetes d'una mateixa candidatura, aquesta sí que es considerarà un vot vàlid.  El vot nul és una manera que té l'elector de mostrar el descontentament amb la situació política actual, però realment no té cap efecte en el repartiment dels escons. I és que es compta com un "vot emès no vàlid", per tant, té validesa pel que fa a la participació, però no afavoreix ni perjudica cap formació política.

Pel que fa al vot en blanc, és aquell en què s'introdueix un sobre de votació a l'urna però sense cap butlleta a dins. En aquest cas, es considera un vot vàlid i entra al recompte per al repartiment d'escons, encarint l’obtenció de representants. És a dir, el sistema electoral dicta que una candidatura es quedarà sense representació si el partit no supera una barrera del 3 o el 5 % dels vots i com més vot en blanc hi ha, més vots calen per superar aquest llindar. Així, es considera que el vot en blanc perjudica els partits petits.

🗳️ Vot en blanc, nul i abstenció: diferències i a qui beneficia cadascun a les eleccions catalanes?
 

Finalment, una altra opció és l'abstenció, que significa directament no anar a votar. Això no té cap impacte concret en el recompte electoral ni en el resultat, i només és útil per analitzar l'interès en política que té la ciutadania.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!