El Nacional.cat ha realitzat una sèrie d’entrevistes electorals amb candidats a la presidència de la Generalitat, caps de llista dels seus respectius partits que concorren a les eleccions al Parlament de Catalunya aquest diumenge 12 de maig. Carles Puigdemont (Junts+ PuigdemontxCatalunya), Salvador Illa (PSC), Pere Aragonès (ERC), Laia Estrada (CUP) i Alejandro Fernández (PPC) s’han sotmès a les preguntes del diari i han abordat les qüestions més rellevants dels seus respectius programes electorals. Tots els candidats entrevistats han passat pel plató de El Nacional.cat, excepte Carles Puigdemont, que es troba exiliat i ha realitzat els actes de la seva campanya a Argelers i Elna, i va ser entrevistat a la Catalunya Nord. La candidata de Comuns Sumar, Jéssica Albiach, va declinar ser entrevistada.


🔴 Resultats Eleccions Catalunya 2024, DIRECTE

📊 La participació en les eleccions de Catalunya 2024

🔴 Com va Puigdemont, Illa i Aragonès? Qui va guanyant les eleccions a Catalunya 2024? | DIRECTE

 

 

Les entrevistes dels candidats

Carles Puigdemont (Junts+ PuigdemontxCatalunya): L'epicentre de la campanya de Carles Puigdemont (Girona, 1962), s'ha situat a Argelers, a l'anomenat Espai Jean Carrère, on han anat desfilant els assistents als successius mítings de campanya i on el candidat de Junts per Catalunya ha concentrat cada matí els actes sectorials amb la premsa. En aquest mateix espai i quan el final de la campanya es compta ja per hores, Puigdemont respon a les preguntes de ElNacional.cat sobre la campanya i sobre l'escenari que s'obrirà l'endemà dels comicis.

Salvador Illa (PSC): Com a corredor, Salvador Illa i Roca (la Roca del Vallès, 1966) sap que sempre l'últim quilòmetre és el més difícil. Tot i ser qui parteix al capdavant de la cursa electoral —almenys així ho indiquen totes les enquestes—, el candidat del PSC a les eleccions del 12 de maig recepta "prudència" i "respecte" fins al veredicte de les urnes. En una entrevista amb ElNacional.cat en ple equador de la campanya, que en el cas dels socialistes ha estat molt marcada pels cinc dies de reflexió de Pedro Sánchez i la seva presència a Catalunya durant aquesta, Illa sosté que aquest període d'inflexió del president del govern espanyol "no respon a cap estratègia ni càlcul electoral" i avala la gestió de Sánchez amb els indults i l'amnistia.

Pere Aragonès (ERC): Pere Aragonès (Pineda de Mar, 1982) és president de la Generalitat des del 24 de maig del 2021 i candidat d'Esquerra Republicana a les eleccions de Catalunya del pròxim 12 de maig que ell mateix va avançar després de no aconseguir aprovar els pressupostos per a aquest 2024 al Parlament de Catalunya.  Ho fa reivindicant-se com el candidat de les propostes davant, segons ell, els seus rivals directes, Salvador Illa i Carles Puigdemont, a qui els retreu la seva manca de projectes per al país. També traient pit de la feina feta al capdavant de la Generalitat. En aquesta entrevista a ElNacional.cat fa un repàs dels últims tres anys, però amb la mirada ja posada en l'endemà de les eleccions. 

Laia Estrada (CUP): Laia Estrada (Tarragona, 1982) és la candidata de la CUP a les eleccions del Parlament de Catalunya del pròxim 12 de maig. És el primer cop que Estrada és la cap de llista dels cupaires, i de fet és l'única candidata nova, després d'haver estat diputada durant l'anterior legislatura. En unes eleccions en què la CUP confia tornar a ser decisiva, la candidata garanteix que la seva formació no regalarà els vots ni a Carles Puigdemont ni a Pere Aragonès. I encara menys a Salvador Illa, de qui Estrada desconfia amb paraules severes, advertint del seu "perill" per al país i per al planeta.

Alejandro Fernández (PPC): Alejandro Fernández (Tarragona, 1976) és el candidat del Partit Popular a les eleccions al Parlament de Catalunya del pròxim 12 de maig. És el segon cop que Fernández és el cap de llista del PP després de la primera experiència el 2021, on va aconseguir només tres escons. En aquesta entrevista a ElNacional.cat, Fernández, com a bon candidat, assegura que el seu objectiu no és cap altre que el d’esdevenir “president de la Generalitat de Catalunya”, però no per això deixa de ser conscient que l’endemà del 12-M haurà de jugar les seves cartes per influir en la constitució del futur Govern en una negociació que el podria abocar a ‘fer un Sirera’, la contrapart necessària de ‘fer un Collboni’.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!