Les expectatives s’han fet realitat i la seu de Pallars ha esdevingut una autèntica festa. El PSC s'ha imposat amb contundència a les eleccions al Parlament de Catalunya d’aquest diumenge i el resultat el deixa molt a prop del Palau de la Generalitat 14 anys després. Els socialistes repeteixen com a primera força a la cambra catalana, després de vèncer el passat 14 de febrer de 2021. Enguany, les bones sensacions de l’inici de la nit electoral s’han traduït amb un Salvador Illa que ha guanyat els comicis amb claredat, aconseguint 42 diputats i un 28% dels vots, la qual cosa representa un ascens de 8 escons i 5 punts percentuals respecte a l’anterior convocatòria electoral. La participació ha estat baixa, en una jornada marcada pel caos a Rodalies i en què tant Junts+ Puigdemont per Catalunya com Esquerra Republicana havien reclamat ampliar el termini de votacions a la Junta Electoral per aquesta incidència ferroviària de gran magnitud. Al seu torn, la victòria d’Illa li podria permetre, a diferència de les altres eleccions, sumar una majoria per poder arribar a la presidència de la Generalitat per la diferència que hi ha amb el segon, Junts+, de set punts percentuals. Aquesta podria ser amb ERC i Comuns Sumar. Aquest fet s’explica perquè, després de 14 anys de governs independentistes, les forces que aposten per un estat propi no sumen majoria absoluta.

🔴 Compareixença Salvador Illa del PSC per valorar els resultats de les Eleccions Catalunya 2024 | DIRECTE

En aquest sentit, el president a l’exili, Carles Puigdemont, ha trencat l’empat que hi havia amb Esquerra Republicana des del 2015. El seu espai polític ha quedat en segona posició amb el 21,6% dels vots i 35 parlamentaris, fet que es tradueix en un auge de 4 butaques i un 1,2% més de paperetes. Amb aquest resultat, Catalunya s’endinsa en una nova etapa postprocés.

 

Patacada d’Esquerra Republicana, que pateix el pitjor resultat des del 2010

Al seu torn, l’actual president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha patit un contundent revés electoral i Esquerra Republicana ha caigut a la tercera posició desplomant-se fins als 20 seients (13,7% dels vots). Amb aquest resultat, els republicans obtenen el pitjor resultat des de l’inici del procés, estant fins i tot en nivells més baixos que l’any 2010.

El PP materialitza el sorpasso a Vox i quintuplica resultats

Per la seva banda, la pugna ajustada en l’espanyolisme entre el Partit Popular i Vox ha resultat favorable per als d’Alejandro Fernández. Els de Feijóo han estat a punt de quintuplicar els seus resultats del 2021 i han assaltat la quarta posició, amb 15 diputats i un 10,9% de vots, amb un creixement d'11 parlamentaris i 7 punts percentuals. És el millor resultat des del 2012. I, malgrat quedar per darrere dels populars, les expectatives de Vox d’Ignacio Garriga s’han vist realitzades perquè han estat capaços de millorar el resultat del 2021. El partit d’extrema dreta ha obtingut els mateixos 11 parlamentaris tot i aquest ‘sorpasso’ dels de Feijóo, i un 8% dels suports, és a dir, quatre dècimes més que aleshores.

Aliança Catalana irromp al Parlament mentre la CUP i Comuns Sumar retrocedeixen

Pel que fa als altres tres partits amb representació parlamentària, destaca la irrupció a la cambra catalana, per primera vegada, d’Aliança Catalana. La formació islamòfoba entra al Parlament amb 2 escons i un 3,8% de les paperetes, tenint presència a les demarcacions de Girona (on ha superat el 9% dels sufragis) i Lleida. Aquest auge del partit liderat per Sílvia Orriols, alcaldessa de Ripoll, contrasta amb el retrocés de la CUP, tot i que els islamòfobs han quedat per darrere dels anticapitalistes. La candidatura encapçalada per Laia Estrada ha perdut pistonada en comparació amb el 14 de febrer de 2021 i ha obtingut 4 actes i un 4,1% dels vots.

 

Finalment, la pujada del PSC també explica, en part, la davallada que ha patit Comuns Sumar. La llista de Jéssica Albiach salva els mobles a Barcelona (únic lloc on han aconseguit representació) i ho ha fet amb 6 representants i un 5,8% dels sufragis. D’altra banda, Ciutadans desapareix del Parlament de Catalunya i s’aboca a l’extinció com a partit. La formació de Carlos Carrizosa ha quedat fins i tot per darrere del PACMA i no ha arribat ni a l’1% de les paperetes. Pel que fa a l’altra candidatura independentista, Alhora, de Clara Ponsatí i Jordi Graupera, s’enfonsa en el seu primer intent per arribar al Parlament i supera el 0,4%.

Les majories que pot articular el PSC per governar la Generalitat: el tripartit suma

Amb la pèrdua de la majoria independentista (es queda en 62 amb Junts, ERC, la CUP i Aliança), a Salvador Illa se li obren diversos escenaris per poder conformar una majoria que li permeti arribar a la presidència de la Generalitat. D’entrada, la suma amb Esquerra Republicana i Comuns Sumar arriba als 68 escons, esdevenint la principal hipòtesi perquè Illa sigui el 133è president de la Generalitat; mentre que també sumaria amb Junts+ Puigdemont per Catalunya (77). Paral·lelament, si des de l’eix nacional es volgués recolzar en socis com el Partit Popular o Comuns Sumar, també hauria de formar part de l’equació Vox.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!