Satisfacció a Madrid pels resultats del Partit Popular a les eleccions catalanes amb Alejandro Fernández al capdavant. Malgrat la pugna en la tria del candidat i de les diferències que han verbalitzat en més d’una ocasió Fernández i Alberto Núñez Feijóo, els populars, que partien de l’última posició, celebren que han sigut el partit que més puja i aconsegueixen multiplicar per cinc els diputats. Des de Gènova, el PP espanyol veu aquests resultats com una “fantàstica notícia” i treu pit d’haver-se endut vots constitucionalistes de persones que el 2021 van apostar pel PSC i que ara “creuen que el PSC ja no ho és”. Fonts pròximes a la direcció del partit apunten que els socialistes “han pagat un peatge ideològic molt gran” per “l’evolució” del seu discurs, assimilant-lo al d’ERC, i posen en relleu que aquests suports han anat ara cap al PP. La secretària general del partit, Cuca Gamarra, ha subratllat que “el PSOE és avui més dependent de l’independentisme del que era ahir” i que “el futur de Sánchez depèn avui més de l’independentisme del que depenia ahir”. A través de X, el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha felicitat Alejandro Fernández per un resultat “extraordinari” que ha “superat” les “millores expectatives” i que “consolida amb claredat” els populars com “l’alternativa constitucionalista”.

🔴 Resultats Eleccions Catalunya 2024, DIRECTE | Salvador Illa, guanyador del 12-M, última hora

📝 Alejandro Fernández situa el PP com a quarta força amb 15 escons i supera Vox amb escreix

 

Des de Gènova tracen una línia de continuïtat que es remunta a l’etapa d’Alicia Sánchez-Camacho al capdavant del PP català. Els populars al·leguen que han recuperat el vot no independentista i constitucionalista que van obtenir el 2010 i el 2012, que va marxar primer a Inés Arrimadas (el 2017) i després a Salvador Illa (el 2021). És un vot que “ha considerat que el PSC ha abandonat el marc constitucionalista” i que ara torna a “espais previs”. També subratllen el “mèrit” d’aconseguir això tenint un Vox amb molta força. Així doncs, el PP es felicita per haver aconseguit el quart millor resultat de la història a Catalunya: Alejandro Fernández no ha arribat als dinou escons del 2012 ni als divuit del 2010, tots dos signats per Sánchez-Camacho, però frega els disset d’Alejo Vidal-Cuadras el 1995 i iguala els quinze de Josep Piqué el 2003.

En una breu compareixença davant dels mitjans de comunicació, la secretària general del PP, Cuca Gamarra, ha reprovat que el PSC hagi “jugat a assimilar-se amb l’independentisme” i, en canvi, no hagi “aconseguit el que volia”, donat que “el seu futur està ara més que mai en mans de l’independentisme”. I ha afegit, en la línia del que va expressar Feijóo fa uns dies, que el Govern de Catalunya “no el decidirà el PSC”, sinó l’independentisme, que “tornarà a posar-li un preu”. Veus pròximes a la cúpula del PP no perceben que hagi crescut l’estabilitat política tant a Catalunya com a Espanya. “Més aviat el contrari”, assenyalen fonts de Gènova. Consideren que el fet que Junts estigui a l’oposició al Parlament de Catalunya serà molt car per Pedro Sánchez, ja que els juntaires tindran més exigències.

 

Cuca Gamarra ha posat en relleu que el PP “ha tornat a Catalunya per quedar-se” amb uns resultats que suposen un “punt d’inflexió” per la política catalana. A més, la secretària general ha subratllat que el PP ha crescut en “totes les cites electorals” des que Feijóo és president del partit. Per cert, durant el seu discurs, el candidat del PP, Alejandro Fernández, ha volgut agrair “en especial”, el “suport extraordinari” d’Alberto Núñez Feijóo i la “unitat” amb la qual han treballat per un “projecte absolutament compartit que significa haver donat a Catalunya un pas de gegant per ser capaços d’aconseguir el canvi polític a Espanya”.

Sense mullar-se sobre els escenaris postelectorals i amb la mirada posada en les europees

Això sí, des del quarter del PP eviten encara parlar sobre els pactes, però deixen clar que ells no han estat “convocats” a la governabilitat a Catalunya, sinó que són el PSC i els Comuns, que estan al govern espanyol, i els seus socis, Junts i ERC, els que se n’han d’ocupar. Sobre l’increment de vots dels socialistes, fonts del PP esgrimeixen que gent que abans votava ERC ha optat ara pel PSC perquè la “diferència discursiva” entre les dues formacions “s’ha reduït molt amb el pas dels anys”.

A tot això, a Gènova ja comencen a mirar l’horitzó de les eleccions europees, que se celebraran el 9 de juny. Fonts populars asseveren que els socialistes estan “expulsant” vot constitucionalista cap al PP i assenyalen que, mentre que a Catalunya el PSC “pot tenir el salvavides i el comodí de l’independentisme”, això no passa en altres territoris. “S’ha constat que el PSOE envia vot de centre al PP, aquesta batalla pel centre l’estem guanyant i el PP és més fort que abans”, conclouen aquestes veus.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!