Les eleccions catalanes del proper 12 de maig estan al caure i, de fet, aquesta setmana ja arrenca la campanya electoral. Durant uns dies ja ens podem preparar per veure cartells de les diferents formacions polítiques penjant de tots els fanals i enganxats a tots els plafons, mítings i actes a les places i entrevistes a tots els diaris, ràdios i televisions. Podria ser que, un cop acabada la campanya i passada la jornada de reflexió, que com ve indica el nom és un dia sense propaganda electoral que el ciutadà medita el seu vot, no tinguessis clar a qui votar o directament no hi hagués cap partit que et fes el pes. Arribats a aquest punt, hi ha més opcions com són el vot en blanc, el vot nul o abstenció.

🔴 Resultats Eleccions Catalunya 2024, DIRECTE
 

📊 La participació en les eleccions de Catalunya 2024


🔴 Com va Puigdemont, Illa i Aragonès? Qui va guanyant les eleccions a Catalunya 2024? | DIRECTE

 

Vot nul

Sorgeixen moltes preguntes al voltant d'aquestes tres opcions cada cop que hi ha eleccions ja que sempre hi ha dubtes: a quins partits afavoreixen?, quins efectes tenen?. Els intentarem resoldre començant pel vot nul, que és quan s'obre el sobre i aquest té més d'una butlleta de partits diferents o bé conté material o símbols que no són els prevists. El vot nul es considera com un vot equivocat (encara que en moltes ocasions és intencionat com el clàssic de posar un tall de xoriç dins el sobre) i es compta com un "vot emès no vàlid”. Així doncs, els vots nuls es compten però no es tenen en compte en el repartiment dels escons que aconsegueix cada partit.

Els vots nuls no beneficien ni perjudiquen ningú. Atenció, que no es comptabilitzarà com a vot nul si algú, per error, introdueix dins el sobre dues butlletes del mateix partit (podria ser que estiguessin enganxades). Aquesta situació es considera un error i el vot es comptabilitza un cop.

El vot en blanc

El vot en blanc és aquell en que s'introdueix un sobre de votació a l'urna però sense cap butlleta a dins. Es diferencia de l'abstenció perquè en el cas del vot en blanc, l'elector es desplaça fins al col·legi electoral i vota però no vol donar el seu vot a cap partit concret. Atenció perquè aquest sí que és un vot vàlid i entra al recompte per al repartiment d'escons. El vot en blanc encareix l’obtenció de representants. El sistema electoral dicta que una candidatura es quedarà sense representació si el partit no ha arribat al 3 o al 5 % dels vots (depèn del tipus d’eleccions). Per tant, com més vot en blanc hi ha, més vots calen per superar la barrera del 3% o el 5%. És per aquesta norma que es considera que el vot en blanc perjudica els partits petits.

L'abstenció

Finalment, l'abstenció és tan senzill com no anar a votar i, per tant, no té cap impacte concret en el recompte electoral ni en el resultat. L'abstenció només es comptabilitza per si té alguna mena d'interés per fer anàlisi política, però cal recordar que no cal un mínim de participació per donar per vàlides unes eleccions.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!