Primer va ser Lleida, després Tarragona i ara Girona. L'expresident del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, s'ha bolcat en la campanya del PSC per a les eleccions del 12 de maig i s'ha convertit en un "revulsiu" —així ho diuen— dels socialistes a les capitals de demarcació. Zapatero, que ha estat un dels principals valedors de l'amnistia dins del PSOE, ha fet bandera de les polítiques del govern espanyol a Catalunya per la "convivència" i ha situat els comicis del 12-M com una elecció que va més enllà de la presidència de la Generalitat perquè, sosté, Salvador Illa també és un "líder que estabilitza Espanya". Al llarg de la seva intervenció a l'Auditori de Girona —davant unes 500 persones, segons els organitzadors, de les quals un centenar s'ha quedat fora de la sala—, l'excap de l'executiu estatal ha criticat els qui "no entenen l'Espanya de la diversitat, que ni la respecten", situant com a exemple d'aquesta incomprensió el desconeixement sobre la llengua catalana a l'Estat. En aquest sentit, José Luis Rodríguez Zapatero ha volgut anar més enllà i, tot i que la manera de dir-ho ha estat ambigua, considera que en un "estat democràtic" com l'espanyol "hi cap el reconeixement nacional de tot el que representa Catalunya".

🔴 Debat TV3 Eleccions de Catalunya 2024, DIRECTE
 

El socialista ha receptat "dialogar per escoltar": "Hem de respectar aquells qui tenen aquests vincles tan trencats amb el que significa la idea d'Espanya. Jo els respecto, els escolto i els vull entendre, perquè només si escoltes pots extreure quin és el camí comú a dur a terme". Per això, Zapatero s'ha volgut dirigir a la ciutadania de Catalunya perquè respongui a "la gran pregunta" el 12 de maig: "Si fem avançar la nostra democràcia o assistim a un retrocés democràtic que nega la memòria, la igualtat i que és hipocresia pura". "Demano als catalans que vagin a votar amb la fortalesa democràtica, la serenor, la confiança, amb el convenciment de fer-ho a favor de la Catalunya de tothom, diversa, digna, moderna; una Catalunya sense rancor, que perdona i es fa perdonar. Aquesta és la millor versió de Catalunya, la que conviu amb més èmfasi, la que integra i cohesiona", ha afegit, carregant contra els discursos xenòfobs.

 

Liderar una Catalunya "sense límits"

José Luis Rodríguez Zapatero ha volgut recordar els "dos objectius" que va marcar al socialisme la setmana passada a Lleida: "La primera era que Pedro Sánchez seguís com a president del govern espanyol, i la segona és fer que Salvador Illa sigui el pròxim president de la Generalitat. La primera l'hem complert, ara anem aquesta setmana a per la segona". L'exmandatari espanyol ha defensat Illa per representar la "Catalunya de la serenor, la cultura, la diversitat, la modernitat": "Ell liderarà la Catalunya que no té límits en el seu potencial".

L'exsecretari general del PSOE ha aprofitat el faristol per llançar un missatge contra els governs del PP i Vox per les seves "lleis de la concòrdia": "La nostra dreta es dretanitza. Semblava impossible, i ara l'ONU ja els sembla un fòrum comunista. Els drets humans, un invent de l'esquerra. Aquesta és la tendència i és lamentable". Per això, Zapatero ha tornat a elogiar Sánchez, ja que creu que serà "el govern que passarà a la història per acabar amb les fosses de la vergonya" de les víctimes del franquisme.

Salvador Illa demana el vot per "credibilitat, estabilitat i viabilitat"

Al seu torn, el candidat del PSC a la presidència de la Generalitat, Salvador Illa, ha volgut llançar tres missatges una vegada s'ha superat l'equador de la campanya. El socialista ha demanat als seus "prudència" amb les enquestes perquè "poden generar la sensació que ja està tot fet, però res no està fet fins que es vota". Al mateix temps, ha instat a "no respondre ni entrar en cap deriva de confrontació", tot i que sí que ha volgut carregar contra Alberto Núñez Feijóo: "Si ve a Catalunya a dir als seus que practiquin la mateixa oposició que ell a Madrid, va molt malament. Aquest no és el camí ni aquí ni allà, però aquí encara menys". I en el tercer s'ha dirigit específicament als electors indecisos amb l'objectiu d'"ampliar" les victòries aconseguides pels socialistes als darrers comicis municipals i estatals a Catalunya: "Són unes eleccions que poden significar un canvi de timó a Catalunya. Ens adrecem als qui no ens han donat confiança mai, que mai han votat o que voten per primera vegada, i ho fem amb tres criteris, que són credibilitat, estabilitat i fiabilitat".

José Luis Rodríguez Zapatero i Salvador Illa amb samarretes del Girona, acompanyats de Sílvia Paneque / Foto: EFE.

Per a Illa, el PSC reuneix aquestes tres condicions, fet que ha contraposat als altres projectes polítics: "Hi ha dues formacions que han governat els darrers deu anys, no han fet res i ara proposen coses que diuen que faran en dos mesos. No han fet res en les polítiques pel català, en el finançament o en les infraestructures". Illa tampoc considera que els partits independentistes puguin garantir "estabilitat", atès que "no l'han tingut ni sumant 74 escons": "En canvi, tot i trencar-se el Govern i ser menyspreats, nosaltres allà hem estat, donant estabilitat al país". I, pel que fa a la viabilitat, el primer secretari del PSC ha insistit que plantegen "coses impossibles". Finalment, el dirigent ha defensat que la resta de partits volen dir "bloqueig, embolic i més del mateix". L'acte ha culminat amb Sílvia Paneque, la cap de llista dels socialistes per Girona i cap de l'oposició de l'Ajuntament de la ciutat, regalant a Zapatero i Illa una samarreta del Girona amb motiu de la seva classificació a la Champions League.

 

Illa celebra el seu 58è aniversari corrent 10 quilòmetres a Girona

El míting d'aquest darrer diumenge de campanya a Girona coincideix amb el 58è aniversari de Salvador Illa, que ha arrencat matinant ben d'hora per anar cap a la capital del Gironès. Els periodistes han sortit de la seu del PSC al carrer Pallars a les 6:20 hores amb el bus de campanya per recollir el candidat socialista a l'àrea de servei del Montseny de l'AP-7 a les 7 del matí. Illa ja feia gairebé dues hores que s'havia llevat. El primer secretari del PSC, que és corredor, ha volgut arrencar la jornada fent 10 quilòmetres per Girona —ciutat que està eufòrica després que el seu club de futbol hagi certificat la seva classificació històrica per la Champions League la propera temporada— i ha convidat els periodistes a seguir-lo, tot i que la majoria no han pogut mantenir el seu ritme.

Salvador Illa, abans de sortir a fer els 10 quilòmetres a Girona / Foto: EFE.

La ruta, que començava i acabava a les instal·lacions del Grup Excursionista i Esportiu Gironí (GEiEG), ha passat al principi per davant de Montilivi. És aquí on un periodista, coneixedor del fet que Illa és de l'Espanyol, ha ironitzat al candidat: "Ara passem davant de l'estadi del que és el primer club de Catalunya". El camí seguia per la zona universitària de la Universitat de Girona, per després anar cap a la Ruta del Carrilet (fent un tram que va de Girona fins a Quart) i, després, volta cap endarrere per tornar al recinte del GEiEG, on Illa ha fet dues voltes a la pista d'atletisme per completar els 10 km.

Després del running, Salvador Illa ha rebut un regal dels periodistes: un joc de petanca amb les boles personalitzades, i a cadascuna d'elles hi figurava el logotip dels partits que es presenten al Parlament perquè pugui configurar els seus pactes postelectorals. El passat dimarts, en un acte a l'Hospitalet de Llobregat, el socialista va confessar que havia jugat un parell de partides de petanca abans del míting i que les va perdre totes. I, més tard, quan ha arrencat el míting de Girona, el PSC li ha mostrat un vídeo amb diverses personalitats que el felicitaven pel seu aniversari, dels quals hi destaca Pedro Sánchez, Miquel Iceta, Alícia Romero, Lluïsa Moret o el bicampió olímpic Gervasio Deferr.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!