Revolució a les xarxes socials després que un tuitaire denunciés una "apagada informativa" de tres hores aquest diumenge durant el recompte de les eleccions europees. L'usuari que ha propagat la notícia falsa a les xarxes s'anomena Guillermo Rocafort i la seva piulada ja acumula més de 1.600 'm'agrada'. Al missatge, acusa el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, d'orquestrar una tupinada a favor dels socialistes. "El 9 de juny, una nit electoral a favor de Pedro Sánchez i els seus portaveus: tres hores d'apagada informativa després del tancament dels col·legis", ha escrit. Rocafort s'ha referit també al ministre d'Interior de l'executiu, Fernando Grande-Marlaska, i a l'empresa Indra, i els ha acusat de "no obeir" el Consell de la Transparència. El cert, però, és que les acusacions són totalment falses.
La normativa europea exigeix esperar al tancament de tots els col·legis electorals
El govern espanyol no s'ha tret de la màniga una "apagada informativa" de tres hores aquest 9-J, sinó que, segons la normativa comunitària europea, els resultats de la votació no poden transcendir fins que es tanquin tots els col·legis electorals de tots els estats membres. I el darrer país en tancar-los és Itàlia, que finalitza les votacions a les onze de la nit, tres hores més tard que l'Estat, que ho fa a les vuit del vespre. Aquesta mecànica s'ha seguit a les convocatòries electorals europees anteriors, com ara els comicis del 2009 i el 2014, quan el Partit Popular va resultar guanyador.
Una tàctica per "manipular" els resultats
Són molts els usuaris de les xarxes socials que, conscients o no de la falsedat en què es basa l'acusació, han alimentat la polèmica. Principalment a través d'X i Facebook, aquests internautes assenyalen que les tres hores des que es tanquin les meses a Espanya fins que es tanquin a Itàlia aniran d'allò més bé al PSOE per "manipular" els resultats dels comicis al Parlament Europeu.
Alguns dels missatges volen sembrar dubtes sobre el procés electoral en implicar l'empresa Indra en l'escrutini. La realitat és que el recompte de vots el fan els integrants de les meses electorals a mà i no una empresa intermediària. És un cop fet el càlcul que l'empresa adjudicatària del servei per a l'obtenció de dades del recompte de paperetes, Indra, pren del centre de dades elaborat amb de les actes de meses les xifres i les difon.