El Centre d’Estudis Sociològics pronostica que el PSOE guanyarà les eleccions europees del 9 de juny. En un baròmetre publicat aquest dijous, calcula que els socialistes capitanejats per la vicepresidenta Teresa Ribera aconseguirien el 27,3% dels vots; per davant del 22,8% que aconseguiria el PP de Dolors Montserrat. Atorga, concretament, una forquilla de 21-24 europarlamentaris als socialistes i una de 18-20 als populars. Per altra banda, calcula que Ara Repúbliques (ERC+Bildu+BNG) podria aconseguir dos o tres europarlamentaris amb el 3,6% dels vots, i Junts i Lliures per Europa un o dos representants amb l’1,8% dels vots. El PNB corre el risc de quedar-se fora de l'Eurocambra: el CIS dubta si podrà aconseguir un escó o cap, amb el 0,9% dels vots.
La tercera força espanyola al Parlament Europeu seria Vox amb cinc o sis diputats (9,2% dels vots). El cas és que el CIS també diu que Espanya enviarà una segona força d'extrema dreta a Brussel·les, la formació 'Se Acabó la Fiesta' que encapçala el comunicador ultra Alvise Pérez, amb un o dos europarlamentaris i el 3,2% dels vots. Sumar assoliria quatre europarlamentaris (5,2%) i Irene Montero aconseguiria trepitjar els talons a la força que va deixar Podemos moribund amb dos o tres escons (3,8%). Una de les sorpreses d'aquest baròmetre és que manté Ciutadans a Brussel·les amb un o dos representants (1,4%).
En les anteriors eleccions al Parlament Europeu, les de l’any 2019, el PSOE va vèncer el PP per 20 a 12 europarlamentaris (32,84% i 20,13% dels vots). També cal tenir en compte que en aquells comicis Ciutadans va aconseguir enviar cap a Brussel·les fins a set representants (12,7% dels vots). Podemos va aconseguir sis eurodiputats (10,05%) i Vox va arribar als 3 escons (6,2%). La candidatura Ara Repúbliques —que el 2019 també era una coalició entre ERC, Bildu i BNG— va enviar cap a Brussel·les uns altres tres representants amb el 5,61% dels vots. Junts en va aconseguir dos (4,58%) i la coalició CEUS (PNB, Coalició Canària i d’altres) va aconseguir enviar-ne un.
També cal comparar el baròmetre publicat aquest dijous amb els resultats de les passades eleccions generals a l’estat espanyol del 23-J, que va ser la darrera vegada que tots els ciutadans de l'Estat van poder votar en uns comicis. Ara fa gairebé un any, el PP va guanyar les eleccions amb el 33,06% dels vots. Però no va poder assolir la majoria absoluta ni tan sols amb la suma amb Vox (12,38%). En aquells comicis, el PSOE va quedar en la segona posició amb el 31,68% dels suports; i Sumar va ser votada pel 12,33% dels ciutadans espanyols. Pel que fa als partits catalans, ERC, Bildu i BNG van aconseguir, per separat, un 1,89% dels vots, un 1,36% i un 0,62%, respectivament. Junts per Catalunya va aconseguir l’1,60% dels vots; el PNB, l’1,12%, i Coalició Canària un 0,47%.
Guia bàsica per a les eleccions europees
En les eleccions al Parlament Europeu d’aquest 2024 es compondrà a Brussel·les una cambra de 720 diputats, 15 més que en les del 2019. De tots aquests, l’estat espanyol n’enviarà 61; dos més que en els passats comicis. En el cas de les eleccions al Parlament Europeu, que se celebren cada cinc anys, hi ha una circumscripció única a tot l’Estat. Això significa que els electors voten les mateixes llistes de candidats independentment de la ciutat o demarcació on visquin. En altres paraules: un madrileny pot votar una formació independentista i un català pot votar una candidatura basca, per exemple.