Després de les eleccions autonòmiques a Galícia, el País Basc i Catalunya, ara és el torn de les eleccions europees 2024. Les pròximes eleccions europees tindran lloc del 6 al 9 de juny del 2024 als països de la Unió Europea. Cada cinc anys, els ciutadans de la UE trien els 720 diputats que s'asseuran al Parlament Europeu per a representar milions de persones. El govern espanyol va convocar els comicis per al diumenge 9 de juny. 

🗳️ Quan són les eleccions europees 2024? Calendari i dates clau
 

📭 Vot per correu a les eleccions europees 2024: terminis i com sol·licitar-lo

 

D'aquesta manera, els principals ajuntaments de l'Estat ja estan fent els sortejos per decidir qui formarà part de les meses electorals per a les eleccions europees 2024. El termini per fer els sortejos que determinaran els presidents, els suplents i els vocals de cada mesa va obrir-se el passat dissabte 11 de maig i es tancarà el pròxim dimecres dia 15

El pròxim 9 de juny, mig milió de persones a l'Estat formaran part de les més de 45.000 meses electorals per a les eleccions europees. De la mateixa manera que a les eleccions autonòmiques, totes aquelles persones que siguin presidents, vocals o suplents hauran d'acudir als punts de votació a partir de les 8 h del matí 

Quan sabré si m'ha tocat ser mesa electoral a les eleccions europees?

Tothom a qui li hagi tocat mesa rebrà una comunicació tres dies després del sorteig, juntament amb un manual d'instruccions sobre el treball que haurà de fer. Si la comunicació triga més de tres dies a arribar, no vol dir que sigui una causa invalidant de la designació. 

Tal com recull la Junta Electoral, el nomenament dels integrants de la mesa electoral és competència de cada ajuntament, i es trien mitjançant un sorteig públic completament aleatori. 

Qui entra al sorteig de la mesa electoral?

Al sorteig de les meses hi entren totes aquelles persones censades a la secció electoral corresponent que tinguin menys de 70 anys i que sàpiguen llegir i escriure. Aquelles persones que tinguin 65 anys o més, podran manifestar la renúncia en el termini de set dies.

Qui no entra al sorteig de la mesa electoral?

No tothom participarà en aquest sorteig aleatori. Aquelles persones que arribin a la majoria d'edat en el termini comprès entre la formació de les llistes de votants i la votació, no formaran part del sorteig. Tampoc no podran formar part de les meses els que siguin candidats a les eleccions.

El president o presidenta de la mesa haurà de tenir el títol de Batxillerat o el de Formació Professional de segon grau. Si no, haurà de tenir el Graduat Escolar o equivalent.

Què passa si no em presento a la mesa electoral el dia de les eleccions europees?

En cas que el teu nom surti al sorteig, serà obligatori (per a presidents, vocals i suplents) que compleixis els teus càrrecs de mesa. Tot i això, hi ha certs motius pels quals la persona designada pot presentar excuses si no està disponible el 9 de juny, encara que l'última paraula la té la Junta Electoral de Zona. Un cop rebuda la notificació, les persones designades tindran set dies per a presentar-hi al·legacions.

No presentar-te el dia de les eleccions a la teva mesa electoral pot comportar multes econòmiques de fins a 1.800 euros i fins i tot penes de presó d’entre 3 mesos i 1 any. Segons la Llei Electoral (LOREG), "el president i els vocals de les meses electorals, així com els seus respectius suplents, que deixin de concórrer o exercir les seves funcions, les abandonin sense causa legítima o incompleixin sense causa justificada les obligacions d'excusa o avís previ que els imposa aquesta Llei, incorreran en la pena de presó de tres mesos a un any o multa de sis a vint-i-quatre mesos".