Aquest diumenge 9 de juny, Espanya participa en les eleccions europees, un procés electoral a tota la Unió Europea entre el 6 i el 9 de juny. Les eleccions al Parlament Europeu són crucials per determinar la composició d'aquesta institució, que té un paper fonamental en la legislació i el pressupost de la UE. Els resultats influiran en l'elecció del pròxim president de la Comissió Europea.

🔴 Resultats eleccions europees 2024, DIRECTE | Escrutini i recompte de vots

 

Com van les eleccions europees?

Des de les 9 hores del matí, els espanyols han acudit a les urnes als seus respectius col·legis electorals. La jornada transcorre de manera tranquil·la i organitzada, sense incidents rellevants, amb una afluència constant de votants i amb la presència de diverses figures polítiques als col·legis electorals. Fins ara no s'han reportat problemes significatius en el procés de votació. Les meses electorals també s'han constituït a partir de les 8 del matí com estava previst, sense incidències.

Presència de polítics espanyols i catalans als col·legis electorals

El president del Govern, Pedro Sánchez, i la seva dona, Begoña Gómez, han sigut els primers a exercir el dret al vot. Sánchez ha votat al col·legi de Nuestra Señora del Buen Consejo a Madrid cap a les 9.10 hores. Després de dipositar la seva papereta a l'urna, ha demanat l'“àmplia participació” dels ciutadans i una crida a la "mobilització” per enviar un missatge a favor del progrés. Sánchez no ha viscut una benvinguda gaire càlida al col·legi electoral, on s'ha trobat fotos retocades seves on caracteritzava a Hitler i una pancarta amb el text “Spain is no longer a democracy” (Espanya ja no és una democràcia). 

El líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, també ha exercit el seu dret al vot. L'ha acompanyat l'alcalde popular de Madrid, José Luis Almeida. Feijóo ha destacat la rellevància d'aquestes eleccions per consolidar el paper d'Espanya a la Unió Europea.

A Catalunya, ja han votat diversos personatges polítics com Pere Aragonès, Dolors Montserrat, Jordi Cañas, Jordi Turull, Jaume Asens i Aleix Sarri, entre d'altres. 

Votacions a la resta d'Europa

Les eleccions al Parlament Europeu s'estan duent a terme a tots els 27 estats membres de la Unió Europea entre el 6 i el 9 de juny, per tant, avui és l'últim dia de la jornada a tota Europa. Cada país té el seu propi calendari i normes, així que repassem breument la jornada electoral en alguns països:

  • Alemanya: Es tracta del país amb més representació al Parlament Europeu amb 96 eurodiputats i també està votant avui, 9 de juny. La jornada transcorre sense incidents importants.
  • França: S'hi trien 81 eurodiputats i la votació també se celebra avui. La jornada ha estat marcada per una forta competència entre els partits.
  • Itàlia: El tercer país amb més eurodiputats, amb un total de 76, i també vota el 9 de juny. És el país on els col·legis electorals tancaran més tard, concretament a les 23 hores. 
  • Països Baixos: Van començar les seves votacions el 6 de juny, sent un dels primers països a obrir les urnes.

El 8 de juny, la votació també es va dur a terme a la República Txeca, Malta, Letònia i Eslovàquia. A tots aquests països, la jornada va transcórrer amb normalitat i sense incidents significatius.

Avui, 9 de juny, a més d'Espanya i els països mencionats, també voten altres països com Àustria, Bèlgica, Finlàndia, Grècia, Croàcia, Xipre, Hongria, Dinamarca, Romania, Estònia, Luxemburg, Bulgària, Portugal i Polònia. 

Dades de participació

El Govern ofereix dades de participació a les 14.00 hores i a les 18.00 hores, mentre que els resultats provisionals començaran a conèixer-se a partir de les 23.00 hores, un cop tots els col·legis hagin tancat. Això es deu a que la normativa europea exigeix ​​esperar el tancament de les urnes a tots els països membres abans de divulgar els resultats.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!