L'aposta de Junts després de les eleccions al Parlament és, segons ha assegurat aquesta formació insistentment, la investidura de Carles Puigdemont amb el suport d'ERC i l'abstenció del PSC. Això no obstant, i malgrat insistir que la repetició electoral no és l'opció d'aquest partit, el cap de llista a les eleccions europees, Toni Comín, ha admès que una possibilitat en cas de repetició electoral podria ser una llista unitària amb ERC.

"No volem una repetició electoral, creiem que el millor és la investidura del president i no em vull estendre en relació a consideracions relatives al pla B. Ara, no em sembla una mala idea, en un escenari de repetició electoral", ha admès Comín en ser interrogat sobre una possible llista unitària, que han defensat algunes veus com el president Artur Mas. Per contra, ha desestimat un govern d'unitat de PSC, Junts i ERC, que ha assegurat que no veu "a curt termini", mentre que a llarg termini s'ha limitat a assenyalar la incapacitat de preveure-ho.

"Sánchez ha descobert el lawfare"

Comín, que ha rebutjat comentar les paraules del popular Aberto Núñez Feijóo sobre una moció de censura contra Pedro Sánchez amb el suport de Junts, ha ironitzat que "Sánchez ha descobert ara el lawfare amb la seva dona" i ha retret que això "és bastant indignant", perquè, segons ha insistit, l'independentisme sí que ha estat víctima de la guerra judicial, tal com ha reconegut el mateix TJUE en la sentència en què assenyala l'existència dels Grups Objectivament Identificables (GOI) que pateixen persecució a estats on, en termes generals, l'estat de dret funciona.

"I què feia Sánchez, quan les víctimes érem nosaltres? Callava, mirava cap a una altra banda. Ha estat còmplice, per acció o per omissió, de la persecució de què hem estat objecte, de la deriva repressiva de l'estat espanyol", ha assegurat, a més d'insistir que el president del govern espanyol mai no va criticar "les barbaritats del Tribunal Suprem" sinó que "va callar o directament va aplaudir". Per tant, ha conclòs que és "una mica indignant que parli ara de lawfare del PSOE quan ell ha estat còmplice del lawfare".

En relació a la segona carta de Sánchez als ciutadans, Comín ha ironitzat sobre la "deriva literària del president del govern espanyol" i la seva "afició per la literatura epistolar", i li ha reclamat "menys cartes i més reformes", per abordar qüestions com la llei mordassa o la llei que regula el CGPJ.

Parlament

En ser interrogat sobre les negociacions a Catalunya per a la constitució del nou Parlament, ha tret ferro al repartiment d'escons que s'ha acordat, en què, per primer cop, es trenca l'agrupament dels diputats independentistes a l'hemicicle i es distribueixen els escons seguint l'eix ideològic. Amb tot, ha insistit que, segons el CEO, el posicionament ideològic de l'electorat de Junts i PSC són molt semblants; que Junts "és un partit transversal", que agrupa des de gent més d'esquerra, centre esquerre, centre fins a centredreta, mentre que el partit socialista és una força en alguns aspectes clarament conservadora. "Estem reproduint esquemes periclitats que no es corresponen amb els fets", ha assegurat.

En aquest punt ha insistit, tal com ja va fer a l'entrevista a ElNacional.cat, que "una eventual, molt improbable, investidura de Salvador Illa amb els vots d'ERC, vindria succeïda per un mandat en què el Parlament de Catalunya tindria majoria per fer i desfer la nació i l'autogovern" i que Illa, "amb tota la frontera electoral que té amb el PP, immensa" no dubtarà a fer "passos en el sentit de la deconstrucció nacional, de l'autogovern" perquè així l'hi ho exigirà l'unionisme. "Des de l'independentisme se li obrirà la porta a un president de la Generalitat que està destinat a desconstruir l'autogovern i a desnacionalitzar Catalunya?", s'ha preguntat en relació a un eventual suport d'ERC a la investidura del candidat del PSC.

Comín ha acusat Illa de no haver fet res al llarg d'aquests anys pel corredor mediterrani, o per l'oficialitat del català, o per exigir l'execució pressupostària dels compromisos amb Catalunya o millorar el finançament, però ha alertat que un cop investit, la geometria variable a la cambra catalana li permetria la deconstrucció de l'autogovern.