El Parlament Europeu no ha tingut prou capacitat per reflectir la diversitat de la població de la UE i ha provocat una "crisi d'identitat", segons han dit els activistes, pocs dies abans d'una votació que s'espera que triï encara menys diputats negres, asiàtics i de minories ètniques. 

En una anàlisi compartida exclusivament amb The Guardian, la Xarxa Europea Contra el Racisme ha trobat que en el darrer mandat del parlament només el 4,3% dels eurodiputats pertanyien a minories ètniques, una proporció que està dràsticament per sota del 10% estimat de la població de la UE que s'identifica com a tal. 

L'àmplia bretxa es va veure exacerbada pel Brexit, ja que la sortida dels eurodiputats del Regne Unit el 2020 va fer que la proporció de minories racialitzades al Parlament Europeu caigués al 3,5%: només 25 de 705 eurodiputats, segons una anàlisi de 2020.

"El Parlament Europeu no representa tota la població europea"

“Crec que això realment ens diu molt sobre la nostra democràcia”, ha dit Nourhene Mahmoudi, assessora de polítiques i defensa de la xarxa antiracisme a The Guardian. "Europa viu una crisi d'identitat perquè el Parlament Europeu, segons les investigacions i les dades que hem recopilat, no representa tota la població europea".

A la pràctica, diuen els activistes, aquesta bretxa significa que persones amb experiències viscudes de problemes com el racisme i la desigualtat sovint no estan a la taula durant les discussions europees clau, cosa que obstaculitza els esforços per crear polítiques que abordin les necessitats de la variada població de la UE. "Aquesta disparitat planteja qüestions fonamentals sobre la legitimitat democràtica de les institucions, en particular el Parlament Europeu", ha afirmat Mahmoudi.

Un augment de l'extrema dreta

Mentre les enquestes suggereixen que el suport als partits nacionalistes i d'extrema dreta augmentarà a les eleccions europees del juny, els activistes es preparen per a un panorama polític que temen pugui estigmatitzar encara més les comunitats marginades, i amb menys eurodiputats de color al parlament.

Les dades recopilades per la xarxa antiracisme han mostrat un marcat contrast entre els partits d'esquerra i de centre, on en molts casos s'han fet alguns esforços per incloure candidats ètnics minoritaris a les llistes de partits, i els partits de dreta, on aquest nivell de representació era baix i en alguns casos completament absent. Certes faccions polítiques, com el grup d'eurodiputats d'extrema dreta Identitat i Democràcia, no tenen representació de minories racialitzades.

Mahmoudi ha posat de manifest, però, que la representació al Parlament Europeu necessitava anar més enllà de “simplement marcar caselles” si realment volia crear una Europa més igualitària. "La diversitat i la representació política són vitals", va afirmar Mahmoudi. "Però alhora, hem de reconèixer que la representació per si sola o simbòlica i superficial no garanteix el progrés en la lluita contra el racisme".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!