Mentre que a l'Estat espanyol aquest dissabte està marcat per la jornada de reflexió, altres països obren els col·legis electorals perquè els ciutadans participin en les eleccions europeesLetònia, Malta, Eslovàquia i Itàlia trien aquest dissabte els seus representants al Parlament Europeu. Aquests comicis afecten 27 països, tanmateix, s'adapten a les seves legislacions electorals. Per això els europeus voten esglaonadament i els resultats finals esperaran que l'últim país hagi tancat la seva jornada electoral, en aquest cas Itàlia. 

📄 El programa electoral de cada partit per a les eleccions europees 2024
 

📊 Enquestes eleccions europees 2024: qui guanyarà el 9 de juny?
 

🔴 Resultats eleccions europees 2024, DIRECTE | Escrutini i recompte de vots

De fet, el sistema de votació d'Itàlia és un dels més diferents de tota la Unió Europea (UE). Juntament amb la República Txeca. L'Estat italià és un dels dos de la UE que voten durant dos dies. És el soci europeu que tanca més tard les urnes, demà diumenge a les onze de la nit. Per altra banda, Letònia, Malta i Eslovàquia obren les urnes aquest dissabte i també les tanquen avui.

En conjunt, 370 milions de ciutadans han de triar els 720 diputats de l'Eurocambra, 15 més que en la legislatura anterior. Letònia en tria 9, Malta 6, Eslovàquia 15 i Itàlia 76. Amb relació als comicis anteriors, i després de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, l'Europarlament estarà conformat per 720 diputats, 15 més. D'aquests, Letònia i Eslovàquia en guanyen un cadascun.

Quins països ja han votat? 

Els primers a dipositar el seu vot a les eleccions europees d'aquest 2024 han estat els neerlandesos. Els Països Baixos van donar el tret de sortida a aquestes jornades electorals el passat dijous dia 6 de juny. La participació va vorejar el 47%, però fins al diumenge no se sabran els resultats. Això sí, les enquestes a peu d'urna apunten que el lideratge de l'extrema dreta al país es consolida, concretament de la formació de Geert Wilders, Partit de la Llibertat (PVV)aconseguiria de cop 7 dels 31 escons a l'Eurocambra que corresponen als Països Baixos, anteriorment no tenien representació. Tot i que entrar amb tanta força al Parlament Europeu és una victòria, tècnicament la victòria aniria per la coalició d'esquerres, segons els sondejos. Malgrat això, Wilders manté l'esperança que el recompte final els faci vencedors. 

No només els neerlandesos han passat ja per les urnes, el divendres  va ser el torn d'Irlanda i la República Txeca. En el cas irlandès van coincidir amb eleccions locals, fet que pot jugar a favor a la participació.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!