Un grup de supervivents de l'Holocaust ha emès una crida conjunta abans de les eleccions al Parlament Europeu d'aquest cap de setmana instant els votants més joves a acudir a les urnes i exercir el seu dret a vot per impedir que l'extrema dreta guanyi poder. 

373 milions de ciutadans cridats a les urnes

“Per a milions de vosaltres, les eleccions europees són les primeres eleccions de la vostra vida. Per a molts de nosaltres podrien ser les darreres”, han escrit els vuit supervivents a la carta, que recull el The Guardian. "No vam poder evitar [l'ascens del nazisme] en aquell temps, però avui sí que es pot".

La carta oberta va ser coordinada per Avaaz, un moviment ciutadà global per promoure el poder popular, que ha estat fent campanya per a una participació més alta dels votants a les eleccions. Al voltant de 373 milions de ciutadans dels 27 estats membres de la Unió Europea tenen dret a votar del 6 al 9 de juny sobre la composició del Parlament Europeu. A 21 països, les persones més grans de 18 anys poden votar, mentre que a Alemanya, Bèlgica, Malta i Àustria l'edat mínima és de 16 anys i a Grècia és de 17.

El testimoni dels supervivents

Eva Umlauf, que va sobreviure a Auschwitz i hi va arribar quan tenia dos anys amb la seva mare. “El número que van marcar al meu braç és un recordatori constant, una advertència d'una altra època, que mai no ha de tornar. Però per a això necessitem la participació activa dels joves en el procés de presa de decisions per garantir que l'odi i la propaganda dels que vam ser víctimes en aquell temps no es repeteixi”, destaca el mateix diari britànic. Umlauf, de 81 anys, les memòries del qual El número al teu avantbraç és blau com els teus ulls es publicaran en anglès el 20 de juny, va destacar l'augment de la popularitat del partit d'extrema dreta Alternativa per Alemanya (AfD) a Alemanya, on viuen 64,9 milions de persones. La proporció més gran de votants de qualsevol país, va fer que aquesta elecció fos més crucial que qualsevol altra en els darrers temps.

“Si ens fixem en el programa de l'AfD, com s'oposen a les dones, als estrangers, als jueus, i com van participar en una conferència de remigració per desfer-se dels estrangers d'Alemanya, com els seus partidaris pregonen l'eslògan nazi: 'Alemanya per als alemanys'. Hi ha clars paral·lelismes amb el passat", destaca i recull The Guardian.

“Aleshores prenem les xarxes socials: aquests partits són molt, molt actius en molts canals, intentant atraure els joves, com ho van fer Hitler i el seu ministre de propaganda, Joseph Goebbels, de manera efectiva amb molts menys mitjans”. Umlauf, que treballa com a psicoanalista a Múnic tractant persones amb trauma transgeneracional transferit de l'experiència del nazisme dels seus avis i pares, ha destacat: “Aquest trauma tant de les víctimes com dels perpetradors es transmet d'una generació a la següent. No se'n va. Marca la vida de les persones dècades després”.

Les dades de participació a les eleccions europees

La participació en les eleccions europees sempre ha estat baixa des que van començar les votacions el 1979. En les últimes eleccions del 2019, el 50,7% va ser un rècord. La participació més baixa, menys del 43%, es va registrar el 2014.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!