Esquerra Republicana i Junts per Catalunya han aprofitat la campanya per a les eleccions europees del pròxim diumenge 9 de juny per treure les negociacions dels dos partits amb el PSOE sobre l'autodeterminació. Un cop els dos partits independentistes han aconseguit aprovar l'amnistia, tenen clar que el següent pas ha de ser el referèndum d'autodeterminació. Per una banda, el senador dels republicans Joan Queralt ha assegurat aquest dissabte que ja “s’està negociant” el referèndum, i ha pronosticat que serà “perfectament legal”. En una entrevista al ‘Via Lliure’ de Rac1, Queralt ha assegurat que s’està negociant “amb qui s’ha de negociar” i que les converses “van molt a poc a poc” però “la pressió hi és”. “No és un acord que estigui per a demà mateix”, ha afirmat, recordant que “l’amnistia ha trigat anys”. “La lliçó de tot plegat és que, quan es fa política, les coses tiren endavant, quan es fan a la brava, les coses no surten”, ha assenyalat.
Les dues vies de Junts amb el PSOE
D'altra banda, el candidat de Junts a les eleccions europees, Toni Comín, ha confirmat que la formació ha mantingut reunions "cada mes" amb el PSOE i amb "mediació internacional", tal com estableix l'acord signat entre ambdues parts en el marc de la investidura de Pedro Sánchez. "Els àmbits de negociació són dos: millores estructurals per a l'autogovern de Catalunya i la resolució democràtica del conflicte polític, en què nosaltres proposem un referèndum acordat", ha afirmat des de Brussel·les, a Bèlgica. Tot i això, Comín ha enviat un dard a Joan Queralt, i és que ha assegurat que els seus senadors "no retransmeten en directe" les negociacions.
"Des de Junts es va signar un acord amb el PSOE que diu que ambdues parts es reuniran cada mes, cosa que s'ha fet, i amb un mediador internacional, cosa que s'ha fet", ha afirmat el cap de llista de Junts a les eleccions europees aquest dissabte en un acte celebrat a la capital belga. Segons el candidat, s'està complint amb les "condicions" i la "periodicitat" que dicta l'acord. Després que aquest passat divendres Comín alertés de les conseqüències per a l'estabilitat de la legislatura espanyola si el PSC no permet la investidura de Puigdemont com a president de la Generalitat, Comín ha reiterat aquest dissabte que, tot i que "no hi ha cap clàusula" en el pacte entre ambdues parts que va permetre investir Sánchez, "el que és coherent i conseqüent amb l'acord és facilitar la investidura". "Des del meu punt de vista, per part del PSOE seria molt intel·ligent ser coherent amb l'acord", ha conclòs.