Posar el focus en Begoña Gómez i en la investigació impulsada pel jutge Juan Carlos Peinado. És la principal aposta que fa el Partit Popular quan falten poc més de deu dies per les eleccions europees del 9 de juny. “Com estarà la cosa com perquè el PP trobi elements de més desgast que l’amnistia”, assenyalen fonts de l’equip d’Alberto Núñez Feijóo. “Sent molt greu” que el Congrés dels Diputats doni llum verda aquest dijous a la llei d’amnistia, el PP prefereix posar el focus en el presumpte tràfic d’influències i la presumpta corrupció en els negocis de Begoña Gómez que en l’enèsima votació que es produeix sobre l’amnistia. “És històric” que la suposada corrupció hagi arribat a l’entorn personal del president del govern espanyol, afegeixen les mateixes veus, que posen el dit a la nafra: “Porta la corrupció més lluny que mai”. Aquestes reflexions les verbalitzava una font autoritzada de Gènova minuts abans que l’Audiència Provincial de Madrid hagi avalat investigar Begoña Gómez per la denúncia de Manos Limpias.

📝 El PP converteix les eleccions europees en una moció de censura contra Sánchez i l’independentisme

 

Tant en segon terme queda l’amnistia que, a més, fonts del PP també reconeixen que la presentació del recurs d’inconstitucionalitat contra la llei no serà imminent. Com a mínim, no serà aquesta setmana. I, ara mateix, tampoc està al calendari de la pròxima setmana, abans de les eleccions europees. És una maniobra que, sigui com sigui, haurà de produir-se un cop la llei s’hagi publicat al Butlletí Oficial de l’Estat, un termini que no està taxat. Això sí, des de Gènova insisteixen que mantindran la batalla en el camp “polític, jurídic i institucional”.

Begoña Gómez, protagonista de la sessió de control

Aquest matí, les informacions relatives a Begoña Gómez han inundat la sessió de control al govern espanyol al Congrés. El primer a disparar ha sigut Feijóo, que ha afirmat que “la Moncloa està investigada per corrupció”. “No utilitzi més com a excusa el poble argentí, la noble causa del poble palestí i la situació del poble israelià per no donar explicacions”, ha sostingut. “Va mentir vostè a les ràdios i a les televisions quan deia que no sabia de què se l’acusava, i la setmana passada va ocultar informació al Congrés quan li vaig preguntar si sabia que la seva esposa estava investigada”, ha afegit.

Des de les files del PP, tots els missatges han anat en la mateixa direcció. Jaime de Olano ha recordat a Yolanda Díaz que “quan Sánchez va escriure la seva famosa carta no és que estigués enamorat”, sinó que “estava enfangat fins al coll”. “Per això va néixer Sumar, per tapar la porqueria del PSOE?”, li ha preguntat. S’hi ha sumat Esther Muñoz, que ha acusat Díaz d’estar “envoltada de corrupció al govern espanyol” i de “tapar-se la cara i el nas per no veure el que hi ha al seu voltant”. Un dels més durs ha estat el portaveu del PP al Congrés, Miguel Tellado, que ha retret a Sánchez que “vagi de víctima”. “Cada vegada se li està posant més cara de culpable, el fang és només seu”. Qui ha relacionat l’amnistia i els “cinc dies de retir estratègic” ha sigut Borja Sémper, que els ha catalogat com dos “fets inèdits d’innovació política que sobresurten”. “Els dos evoquen corrupció, política i econòmica”, ha esgrimit.

El PP frena: renuncia a citar Sánchez a la comissió d’investigació del Senat abans del 9-J

En tot aquest context, el gran interrogant que durant tot el matí sobrevolava la Carrera de San Jerónimo era si Pedro Sánchez hauria de comparèixer a la comissió d’investigació sobre els contractes de la pandèmia abans de les eleccions europees. I el PP hi renuncia. La mesa de la comissió ha fixat el calendari de la pròxima setmana i continua sense posar data al dia que el president espanyol hi haurà d’anar a donar explicacions. Com a principals novetats, el Senat cita l’exministra d’Afers Exteriors Arancha González Laya el dijous 6 i l’actual presidenta del Congrés i expresidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, el divendres 7.

La política exterior “no mobilitza”

En relació amb els darrers moviments de política exterior, fonts pròximes a Feijóo acusen el govern espanyol d’utilitzar la política exterior i Vox “com a refugi”. Les mateixes veus posen en dubte que el marc que està construint el PSOE per presentar els comicis al Parlament Europeu com un plebiscit contra la ultradreta pugui tenir el mateix rendiment que el 23-J: creuen que si fan servir el mateix relat “deixa de tenir eficàcia”. A més, esgrimeixen que el 9-J no es votarà pensant en Javier Milei, Volodímir Zelenski o Benjamin Netanyahu, sostenen que, a les eleccions europees, la política exterior “no mobilitza” i estan convençuts que la gent no votarà a l’esquerra perquè Abascal tingui una foto amb Netanyahu.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!