Queden menys de dues setmanes per a la constitució del nou Parlament i l'elecció dels set membres que formaran part de la Mesa. Els diferents partits han iniciat els contactes per intentar arribar a un acord al respecte, tot i que la majoria d'ells diagnostiquen que són molt incipients. En el cas del PSC, creuen que l'entesa es tancarà, en tot cas, en temps de descompte perquè coincideix amb la campanya de les eleccions europees del 9 de juny. En un acte dels socialistes a Terrassa, el seu primer secretari, Salvador Illa, s'ha referit a aquestes converses i ha afirmat que estan treballant per articular una conformació d'unes institucions (Parlament i Govern) que "respongui a la voluntat expressada de manera clara i contundent pels ciutadans el 12 de maig". En aquesta línia, Illa ha volgut llançar una advertència a les "formacions polítiques que no tinguin respecte per allò que es va manifestar a les urnes": "Als qui vulguin bloquejar i embolicar les coses, crec que s'equivoquen. Tot el que sigui allunyar-se d'un respecte escrupolós del que van dir els ciutadans va pel mal camí".

Des del 13 de maig, a les files socialistes ha imperat la necessitat de ser discrets amb les converses que es duguin a terme per a la configuració de la Mesa del Parlament i del Govern, dues carpetes que separen. Al llarg de la seva intervenció, el dirigent socialista ha apuntat que articular aquest mandat exigeix "ofici polític" i ha instat, de nou, a la discreció: "Cal actuar més que parlar, treballar més que enraonar i fer més que dir". Un altre dels punts clau per al PSC és que el nou òrgan rector de la cambra catalana respongui a la "pluralitat" expressada el 12-M. Això es pot traduir, per exemple, en què s'inclogui un representant del Partit Popular en tant que quart grup parlamentari. Els socialistes mantenen que hi ha converses amb tots els partits, amb les excepcions de Vox i Aliança Catalana.

Aquest "respecte" que ha subratllat Illa durant el seu discurs a Terrassa és el mateix que ha reclamat en el marc de la campanya de les eleccions europees. Específicament, li ho ha demanat al Partit Popular, a qui els demana "fugir de l'insult, la cridòria" i a "parlar dels assumptes que es voten" el 9 de juny: "Ara no votem si el govern d'Espanya ha de continuar o no, ara toca parlar d'Europa, i alguns partits parlen de l'amnistia o de la vida personal de familiars del president del govern espanyol. I això és una falta de respecte als ciutadans". "Ells estan en una altra cosa, estan al poder pel poder i per això insulten i parlen de tot menys del que toca parlar", ha destacat el cap de files del PSC.

 

Javi López veu el model de benestar europeu "en joc"

El candidat del PSC a les eleccions europees, Javi López, ha situat els comicis del 9 de juny com uns en què situen Europa en una "cruïlla històrica" perquè haurà de triar entre "caminar en l'abisme amb l'extrema dreta o construir més Europa de la mà dels socialistes". López ha lamentat que la "cooperació" entre les grans famílies europees s'hagi trencat perquè la dreta conservadora hagi "dimitit de la seva funció" i s'hagi obert a construir una aliança per "congelar el projecte europeu i imposar retallades".

El qui ocupa el lloc número 3 de la llista del PSOE considera que un dels elements que està en joc en aquestes eleccions és "el model de benestar", que ha defensat que s'ha de "reinventar": "Durant diverses dècades, s'ha basat en tenir seguretat fàcil i barata dels Estats Units, energia fàcil i barata de Rússia i béns fàcils i barats provinents de la Xina. Aquest model s'ha esgotat i hem d'apostar per fer-nos càrrec de la nostra seguretat, fer la transició ecològica i la reindustrialització". "Si la Unió Europea queda atrapada en mans de l'extrema dreta, posarà en risc aquest model, també el de llibertat, i ens durà a la irrellevància", ha afegit.

El PSC preveu que Pedro Sánchez vingui la setmana vinent a Catalunya

En una jornada a la seu del partit aquest dimecres a la tarda sobre com combatre la desinformació de l'extrema dreta, el líder del PSC, Salvador Illa, ha donat per fet que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, serà a Catalunya la setmana vinent. Inicialment, no es contemplava la participació del secretari general del PSOE en la campanya de les eleccions europees a Catalunya, però el missatge llançat per Illa apunta a un canvi de plans. A més de Sánchez, el líder dels socialistes catalans ha avançat que també es comptarà amb la participació de la candidata del PSOE per als comicis del 9 de juny, Teresa Ribera, o l'exministra Leire Pajín.

Durant la seva intervenció en aquesta jornada, Salvador Illa ha indicat algunes qüestions sobre el combat contra l'extrema dreta, a la qual ha qualificat d'"amenaça" i l'ha acusat de fer "plantejaments populistes amb solucions bàsiques i falses per a problemes complexos". Segons el primer secretari del PSC, l'extrema dreta "s'alimenta de la por al canvi" i per això ha instat a saber "com conversar amb el votant que es veu atret per aquestes idees amb l'objectiu de fer-li veure que és un missatge que condueix al fracàs". Al mateix temps, ha convidat a respondre a aquesta "amenaça" amb un estil "contrari a l'insult i la provocació" i sense "banalitzar" les seves consignes. El socialista s'ha mostrat convençut que "enlloc està escrit que l'extrema dreta se n'hagi de sortir".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!