Quatre dies després de l'aprovació definitiva de la llei d'amnistia al Congrés dels Diputats, aquesta continua sense publicar-se al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). De fet, tant és així que aquest fet podria no materialitzar-se fins després de les eleccions europees del 9 de juny. Preguntat per aquesta qüestió en una roda de premsa a l'Agència Catalana de Notícies (ACN), el candidat del PSC en aquests comicis, Javi López, ha sostingut que això “entra dins de la normalitat” i que “segur que les institucions funcionen” i operen “amb normalitat amb aquesta llei com amb la resta”.
El qui és el número 3 de la llista del PSOE a les europees ha defensat aquesta llei, apuntant que a Europa s'han aprovat més d'una cinquantena d'amnisties i que aquesta està recollida explícitament en constitucions com la italiana, la portuguesa o una llei alemanya: “No és una mesura aliena a l'ordenament jurídic del nostre entorn, és una mesura extraordinària davant fets extraordinaris”. En aquest sentit, López s'ha mostrat convençut de la “constitucionalitat” de la llei i del fet que s'emmarqui en els “estàndards europeus”. Aquesta reacció ha arribat després que formacions com el Partit Popular o Vox hagin sostingut que la Comissió Europea s'haurà de pronunciar sobre l'amnistia, cosa que, per al socialista, no ha de ser així: “Faig meves les paraules del nostre candidat comú, Nicolas Schmit, que va donar suport a la política de Pedro Sánchez amb Catalunya i va dir clarament que la Comissió Europea no havia d'entrar en una llei d'aquesta mena”.
Tal com ja va apuntar en una entrevista amb ElNacional.cat, el cap de files del PSC per a l'Eurocambra ha asseverat que a Europa, i molt especialment la família socialdemòcrata, s'ha avalat i reconegut el “coratge i la valentia” del govern espanyol per la “distensió, el diàleg, l'aposta per la convivència, les mesures de gràcia i el perdó”: “Amb la distància, s'entén millor el que s'ha fet aquí. La distància permet veure les coses de manera més nítida, la política de Sánchez ha permès superar la crisi constitucional més greu que havia tingut Espanya en 45 anys, igual que tothom va seguir des de fora el resultat de les eleccions del 12 de maig”.
Javi López creu que “la paciència estratègica” ha donat fruits al PSC i insta els partits a “negociar en consonància” amb els resultats
Encara en clau catalana, Javi López ha apuntat que els partits haurien de “llegir curosament els resultats” del 12 de maig i “negociar en consonància” davant el fet que Esquerra Republicana posi com a condicions el referèndum o el finançament singular. “A ulls de tothom hi havia dues notícies: la primera victòria històrica en vots i escons del PSC, i la pèrdua per primer cop de la majoria nacionalista o independentista al Parlament”, ha indicat. En aquesta línia, el qui és eurodiputat del PSC des del 2014 considera que “l'etapa centrada en la unilateralitat, el xoc de trens i la confrontació ha acabat” i ara Catalunya s'ha endinsat en una “etapa de negociacions, diàleg i pacte”, que defensa que és el que ha defensat la seva formació els darrers 10 anys: “La paciència estratègica ha donat bons resultats”.
Al mateix temps, ha criticat altres partits per parlar d'altres qüestions que no estan estrictament lligades a les eleccions europees i per vincular els resultats del 9 de juny a algunes decisions que es prenguin: “Ara toca parlar de les eleccions europees, que són les més importants que hi ha hagut fins ara al Parlament Europeu. El país ja va enraonar sobre la governabilitat a Catalunya i Espanya”.
D'altra banda, López ha admès que hi ha un cert “cansament electoral” però confia en una “participació important” el diumenge perquè la decisió és “transcendental” pel “canvi d'equilibris” a Brussel·les. També ha posat el focus en el vot jove, on ha fet referència al fet que és la franja on hi ha més diferència de vot entre els gèneres, sent el masculí el qui tendeix més a l'extrema dreta: “Cal mirar per què està passant. És un fenomen preocupant”. Al mateix temps, el cap de llista del PSC veu “raonable” avançar el dret de vot als 16 anys, una mesura que ha recordat que ja va defensar quan presidia la Joventut Socialista de Catalunya.
En la carpeta europea, Javi López ha contrarestat les crítiques de Sumar a les “estrictes normes fiscals” de la Unió Europea i ha tret pit del fet que s'introduïssin canvis durant la presidència de torn espanyola a la UE: “Si no s'hagués fet, el 2025 s'haurien aplicat les mateixes regles fiscals que es van plantejar durant la crisi econòmica del 2008, que van ser un desastre”. Pel que fa a les protestes que els pagesos tornen a protagonitzar aquest dilluns amb diversos talls de carreteres, López els ha donat la raó amb l'excessiva burocràcia que tenen, que cal un topall de la subvenció de la PAC per als grans terratinents i el fet que no reben un preu just pels seus productes, així com el fet que els productes de països tercers no compleixin els mateixos estàndards que els europeus.