Junts i Lliures per Europa ha estat la formació més votada aquestes passades eleccions europees en uns carrers del centre de la ciutat de Madrid. Es tracta d’una zona en la qual limiten els barris de Lavapiés i la Latina, al costat de la plaça del Cascorro i del teatre Pavón; concretament una zona entre el carrer de Juanelo, el carrer dels Abades, el d’Embajadores i el del Mesón de Paredes. La llista encapçalada per Toni Comín ha aconseguit en aquesta secció electoral fins a 167 vots, cosa que la converteix en la formació més votada amb el 35,6% dels vots. La segona força també sorprèn. Es tracta del Corrent Revolucionari de Treballadors i Treballadores (CRT), que ha aconseguit 85 vots i el 18,1% dels sufragis. Seguidament, apareixen Sumar i Vox, que empaten en nombre de vots (76) i, per tant, en percentatge (16,2%).

Aquesta secció electoral es troba envoltada d’un mar de seccions en les quals el clar vencedor és el PSOE. Tot i que el PP és l’incontestable triomfador de les eleccions europees a la Comunitat de Madrid, hi ha alguns reductes en els quals guanya el PSOE (en alguns també ho fa Vox, però és residual). A la capital de l’estat espanyol acostuma a passar el mateix: el nord és de dretes i el sud és una mica més d’esquerres. La zona on ha guanyat la candidatura europea de Junts per Catalunya és, precisament, un territori en el qual el PP sempre té complicat guanyar. Es tracta del centre històric de la ciutat i de la zona que més s’assemblaria al Raval de Barcelona. 

El PP no només ha guanyat a Madrid, sinó a la totalitat de l’estat espanyol. Només no ha estat primera força a Catalunya, Navarra i les Illes Canàries (on ha guanyat el PSOE) i a Euskadi (on ha guanyat Ara Repúbliques). En total, s’ha imposat en aquests comicis amb 22 escons, per sobre dels 20 que ha aconseguit el PSOE. Els populars han aconseguit quatre punts percentuals més que els socialistes en aquestes eleccions.

Així, els populars se senten vencedors del plebiscit contra Pedro Sánchez en el qual Alberto Núñez Feijóo havia emmarcat aquesta campanya electoral. I el PSOE, per la seva part, va perdre aquest diumenge el plebiscit contra la dreta i l’extrema dreta en el qual havia emmarcat la campanya de les eleccions europees.

No només van quedar-se a dos eurodiputats del PP (22 a 20) i a quatre punts percentuals del seu principal adversari polític, sinó que la suma de les dretes arribaria a la majoria absoluta si es conformés un hemicicle de només eurodiputats espanyols. Haver situat el 9-J en el mateix marc que el 23-J no ha acabat sent aquesta vegada tan exitós pels socialistes.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!