Arrenca la setmana de les eleccions europees que se celebren aquest diumenge 9 de juny i, per tant, aquest dilluns és l'últim dia en què es poden publicar enquestes; no sorprèn, per tant, que la premsa vingui carregada de sondejos. Bons auguris pel PP a totes les portades d'aquest dilluns, però el PSOE li trepitja els talons. El Partit Popular serà el vencedor de les eleccions europees, segons una enquesta de GAD3 per l'ABC, elaborada entre dilluns i dijous de la setmana passada, quan es va aprovar definitivament la llei d'Amnistia. Aquest baròmetre calcula que el PP duplicarà la seva actual representació al Parlament Europeu, passant de 12 escons a 23 o 24. El PSOE, per part seva, es mantindrà en 20. Segons aquest sondeig, el PP vorejarà el 35% dels vots, amb més de cinc punts d'avantatge sobre un PSOE que baixa del 30%. Els populars creixen gairebé 15 punts des del 20% de fa cinc anys. Vox, en tercer lloc, també duplicarà la representació en passar de 3 a 6 eurodiputats. La candidatura que lidera Jorge Buxadé aconseguiria una pujada de tres punts i mig per alçar-se amb el 9,7% dels vots, tres dècimes més que Sumar i Podemos junts que obtindran un 5,9% davant del 3,5%.

ABC
ABC

El PP, amb un 33,2% d'estimació de vot guanyaria a Espanya els comicis al Parlament Europeu amb 23 eurodiputats, 10 més dels que ara té i tres per davant del PSOE, segons el sondeig per a El País. Els socialistes es mantenen en el mateix percentatge (30,1%) i 20 escons, fet que suposa un menys dels que ocupen actualment a Estrasburg. L'enquesta es va fer la setmana en què Espanya va reconèixer l'Estat palestí, el Congrés va aprovar definitivament la llei d'amnistia i va augmentar l'ofensiva de la dreta per acusar de suposada corrupció el govern espanyol. Vox continua com a tercera força i baixa en gairebé dos punts percentuals i un escó, el que s'enduria Se Acabó la Fiesta, la nova marca política encapçalada per Luis Pérez, conegut com a Alvise. Pel que fa a les formacions independentistes, Junts (2,1%) es manté amb un escó, és a dir, dos menys dels que ocupa actualment a l'Europarlament i Ara Repúbliques (4,8%), que aglutina ERC, BNG, EH Bildu i Ara Més, conserva tres llocs a Estrasburg. Ciutadans, que a les eleccions del 2019 va ser la tercera força, desapareix amb un 1%.

El País
El País

"L'amnistia és inaplicable". Aquesta és la frase que ha pronunciat el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, i que escull El Mundo per la seva portada. En una entrevista amb el diari, Feijóo considera que si el seu partit no guanya les properes eleccions del 9 de juny al Parlament Europeu, el cap de l'Executiu, Pedro Sánchez, "veurà legitimat el que és il·legítim, com l'amnistia". El líder del PP assegura que el seu partit farà "tot allò que en dret sigui possible perquè aquesta corrupció política no es converteixi en part de l'ordenament jurídic del nostre país", tot i que considera que la llei d'amnistia és inaplicable perquè "és incompatible amb l'ordenament jurídic espanyol i incompatible amb els Tractats de la Unió". 

El Mundo
El Mundo

Si bé La Razón també porta una enquesta que dona la victòria de les europees al PP, el que més destaca de la portada d'aquest dilluns és la fotografia dels capitans del Reial Madrid celebrant la Champions League a la Cibeles. El rotatiu entrevista l'expresident de la Generalitat valenciana Francisco Camps a qui l'Audiència Nacional ha absolt per l'últim serrell del cas Gürtel que tenia obert, en considerar que "no existeix prova o cap indici" que donés "ordre" o "suggeriment" d'adjudicar contractes a la trama. Més de set mesos després que el judici quedés vist per a sentència, el tribunal ha eximit de responsabilitat penal qui va ser líder del PP valencià, per a qui la Fiscalia Anticorrupció demanava un any de presó i sis d'inhabilitació per tràfic d'influències en concurs de prevaricació, i també alguns dels seus exconsellers i funcionaris de la Generalitat valenciana.

La Razón
La Razón

"La tensió política espanyola relega el debat sobre el futur de la UE", titula La Vanguardia que assegura que quan només falta una setmana pel 9-J "l'agenda interior" domina la campanya. A la fotografia la ultradreta francesa, la preferida de les europees. A la portada també es recorda que aquesta setmana comença la Selectivitat a Catalunya; com a novetat, a les Proves d'Accés a la Universitat (PAU), els estudiants podran esquivar les preguntes sobre les lectures obligatòries a català i castellà. Enguany s'han matriculat a les proves 42.535 alumnes, tercer rècord consecutiu. Del total d'alumnes, 33.174 provenen del batxillerat, 431 més que l'any passat;  i 4.490 de cicles formatius de grau superior, 296 més. A més, hi ha 4.871 alumnes de matrícula lliure, 89 més que en la convocatòria anterior. Hi haurà 217 tribunals i unes 2.800 persones involucrades en l'organització.

La Vanguardia
La Vanguardia

Enquesta a El Periódico que assegura que "el PSOE s'apropa al PP a una setmana de les europees"; concretament els separa mig punt i empaten en escons. També el diari subratlla que "la majoria d'espanyols aprova reconèixer Palestina i no la sortida de l'ambaixadora d'Argentina". L'Estat espanyol es va sumar dimarts passat als 140 països del món que reconeixen l'estat palestí. Ho va fer per acord del Consell de Ministres que es va reunir dimarts i de manera sincronitzada amb Irlanda i Noruega. En una compareixença institucional sense preguntes, en castellà i anglès, el president espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar la decisió "històrica" que té "un únic objectiu: contribuir al fet que israelians i palestins assoleixin la pau". 

El Periódico
El Periódico

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha anunciat una proposta d’acord d’alto el foc negociada amb Israel i basada en tres fases, però, tal com indica l'Ara, aquesta "amenaça amb trencar el govern d'Israel". Segons el diari català, "un assessor de Netanyahu afirma ara que, tot i que no els agrada, accepten la iniciativa" i, afegeix que "dos ministres ultres avisen que abandonaran l'executiu si la proposta de pau tira endavant". En la mateixa línia, la imatge és la d'una manifestació de milers d'israelians a favor del pla de pau de Biden amb una pancarta gegant on es pot llegir: "Biden, salva'ls de Netanyahu".

Ara
Ara

Finalment, El Punt Avui entrevista Pep Berga, l'alcalde d'Olot, de Junts per Catalunya. El diari català també entrevista Ruben Wagensberg, diputat d'ERC exiliat a Suïssa pel cas Tsunami, el qual considera que “l’amnistia és una victòria política incontestable”. Segons Wagensberg, que els jutges s'estiguin resistint a aplicar l'amnistia "manifestament ja ens dona una visió de la importància de la llei, els obliga fins i tot a mantenir una posició ideològica, que és la que han mantingut aquests últims anys. La seva aprovació reconeix principalment la repressió injusta i desbocada, efectuada en molta part per aquests jutges, que ha patit el moviment independentista. És a dir, reconeix el que fa anys que denunciem, que és que hi ha una causa general contra l’independentisme", afegeix.

El Punt Avui
El Punt Avui
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!