Nit d’eufòria al carrer Génova. El PP ha derrotat el PSOE en les eleccions europees i torna a enfocar la mirada a la Moncloa. Després d’un triomf “inapel·lable i incontestable”, els populars tenen clar que, a les urnes, els espanyols “han censurat” a Pedro Sánchez i a l’actual govern espanyol. Han guanyat el plebiscit. Aquesta ha estat la principal valoració que ha fet la secretària general del PP, Cuca Gamarra, en una breu compareixença de premsa que ha donat pas, minuts més tard, a una petita celebració al hall de l’entrada de la seu del partit. Al mig d’un passadís d’aplaudiments, han arribat el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, i la candidata, Dolors Montserrat, escortats pels dirigents del partit. En un curt discurs, Feijóo ha posat en relleu que el triomf electoral dels populars ha estat “contundent i transparent” i serveix per augurar que governaran “després de les següents eleccions generals”. Un discurs de Feijóo davant de desenes d’afiliats i simpatitzants, que han arribat a corejar “oa, oa, oa, Feijóo a la Moncloa”. El president del PP, aclamat pel públic, s’ha convertit en el protagonista de la celebració, més fins i tot que la cap de llista el 9-J.
🔴 Resultats eleccions europees 2024, DIRECTE | Escrutini, sondejos i qui guanya
📝 El PP s’imposa al PSOE en unes eleccions europees amb retrocés de l’independentisme
El PP ha aconseguit el 34,2% dels vots i 22 escons, nou europarlamentaris més que fa cinc anys i sumant gairebé un milió i mig de vots més. Amb aquest resultat, els populars obtenen dos parlamentaris més que el PSOE i 700.000 vots més (una diferència de quatre punts percentuals). D’aquesta manera, el PP ha aconseguit fer la “volta al marcador”, en paraules de Feijóo, després que el 2019 el PSOE s’imposés amb vuit escons d’avantatge i més de dotze punts de marge. A més, els populars han firmat la distància més gran respecte al PSOE des del 1999, amb José María Aznar a la Moncloa, tot i que el 2004 i el 2009, encara en un context bipartidista, van aconseguir un percentatge de vots més elevat.
En la seva intervenció, Cuca Gamarra ha considerat que la victòria del PP és “fonamental” per al futur d’Espanya i d’Europa i ha posat en relleu la seva victòria: “Els plebiscits són eleccions de sí o no, i avui hi ha hagut un sí al PP i a Feijóo i un no a Sánchez i a la seva manera de fer política”. “El discurs de la por no funciona a Espanya i el discurs de la fractura forma part del passat”, ha afegit. I ha disparat contra el president espanyol: “Durant la campanya, Sánchez ha estat llençant missatges dient que volia donar-se el gustazo de guanyar Feijóo i, estimat Pedro, el gust és nostre”. I ara què? Entre línies, i sense voler ser massa explícita, Gamarra també ha deixat caure que convé que Sánchez avanci les eleccions. Li ha demanat que sigui “conseqüent” amb el missatge de les urnes, on els espanyols han parlat “alt i clar”. “Fa tot just un any, va convocar generals després de perdre les municipals per 3,4 punts, avui les perd per 4”, ha reblat.
Per la seva banda, Feijóo ha remarcat que “els socis del govern han perdut escons i han perdut vots” i ha afirmat que Espanya es troba “davant d’un nou cicle polític”. “Estem davant d’una nova responsabilitat que l’assumim amb humilitat i amb sentit d’Estat: és evident que els murs han perdut i els ponts els tornarem a construir”, ha conclòs.
El PP tenyeix de blau el mapa d’Espanya
La candidatura encapçalada per Dolors Montserrat ha sigut la més votada en tretze de les disset comunitats autònomes: totes excepte Catalunya, Navarra i les Canàries, on ha guanyat el PSOE, i al País Basc, on Ara Repúbliques ha sigut la primera força.