Nova victòria folgada del PSC a Catalunya. Amb les europees d’aquest 9 de juny, el partit de Salvador Illa completa aquest cicle electoral del darrer any imposant-se a les quatre convocatòries possibles, sent primera força a Catalunya: primer van ser les municipals del 28 de maig del 2023, després les generals del 23 de juliol del 2023, també les catalanes de fa quatre setmanes i, ara, les europees. Aquest període de triomfs, de fet, s’allarga des del 14 de febrer del 2021. Enguany, la llista liderada per Javi López s’ha imposat amb el 30,6% de vots, i suposa un creixement de vuit punts respecte als darrers comicis europeus, quan van quedar segons. La participació ha caigut dràsticament en relació amb la de l’any 2019 i ha estat del 43,53% després de baixar 17 punts (val a dir que en aquella ocasió coincidien amb les locals i amb la candidatura de Carles Puigdemont), mentre que ha estat molt semblant a la del 2014.

🔴 Resultats eleccions europees 2024, DIRECTE | Escrutini i recompte de vots

Pel que fa a les demarcacions, s'ha repetit el mateix esquema que a les eleccions catalanes: a Barcelona i Tarragona, la primera posició ha estat per al PSC, amb un 32,1% i un 28,9%, respectivament. En el cas de Girona i Lleida, Junts per Catalunya ha estat primera força, amb el 32,1% i el 27,4%.

 

Junts es torna a imposar en el pols independentista

En el pla independentista, Junts ha tornat a imposar-se a Esquerra Republicana. La llista liderada per Toni Comín ha aconseguit el 18% dels sufragis, cosa que suposa un retrocés de deu punts respecte al 2019, quan Carles Puigdemont va encapçalar la candidatura juntaire al Parlament Europeu. Per la seva banda, el tiquet de Diana Riba ha quedat tercer a Catalunya, amb un 14,8% dels sufragis, un descens de sis punts i mig en relació amb el 2019. Amb aquest resultat, la formació d’Oriol Junqueras i Marta Rovira ha tornat a quedar per darrere de Junts, després de les catalanes. 

La pugna pel lloc de ‘bronze’ ha estat molt ajustat entre ERC i el PP. De fet, els populars han quedat en quarta plaça (13,8% dels suports), cosa que suposa un increment de vuit punts en comparació amb el 2019.

Encara sobre la força independentista, en aquests comicis la suma de Junts i Esquerra Republicana ha patit una gran caiguda. Mentre que l'any 2019 van superar els 1,7 milions de vots, enguany no han arribat plegats a les 800.000 paperetes. Això s'ha traduït en un retrocés del 49,84% conjunt fa cinc anys al 32,84% actual.

 

Podem s'imposa a Comuns Sumar

D’altra banda, l’extrema dreta de Vox continua forta a Catalunya i es consolida com a cinquena força. La llista de Jorge Buxadé ha obtingut el 6,1% dels vots, un 4% més que el 2019. Pel que fa a la pugna Comuns Sumar-Podem, els de Jaume Asens han resultat els derrotats: 4,6 per Irene Montero, 4,3 per a Asens. I la plataforma S’ha acabat la festa, de l’ultra Alvise Pérez, ha aplegat un 2,8% dels suports a Catalunya, un percentatge molt similar al que ha obtingut a escala espanyola. Per la seva banda, Ciutadans no ha arribat ni tan sols al 0,6% dels suports.

En relació amb les eleccions catalanes, celebrades fa 28 dies, els qui han crescut són els socialistes (+2,6 punts), el PP (+2,8) i també ERC (+1,2 punts); mentre que la resta de formacions han perdut suport respecte al 12 de maig: Junts ha caigut 3,6 punts; Vox gairebé dos punts i Comuns Sumar ha retrocedit un 1,5%.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!