Les eleccions europees s'adapten a les lleis electorals de cada país, de manera que no tothom votarà el pròxim 9 de juny com succeeix a l'estat espanyol. Els comicis per triar un nou Parlament Europeu s'allarguen entre el 6 i el 9 de juny. De manera, que aquest dijous es dona el tret de sortida a les votacions. Només un país obre les urnes avui: els Països Baixos. Els neerlandesos són els ciutadans de la Unió Europea (UE) que donen el tret de sortida a aquestes eleccions.

📄 El programa electoral de cada partit per a les eleccions europees 2024
 

📊 Enquestes eleccions europees 2024: qui guanyarà el 9 de juny?
 

🔴 Resultats eleccions europees 2024, DIRECTE | Escrutini i recompte de vots

El divendres més països europeus se sumaran als Països Baixos i obriran les seves urnes. És el cas d'Irlanda i la República Txeca. Posteriorment, el dissabte els ciutadans de Malta, Eslovàquia i Itàlia seran convocats als seus col·legis electorals. Justament, la República Txeca i Itàlia són els dos únics països de la UE on es vota durant dos dies. La resta de països, entre els quals hi ha Espanya, voten diumenge.

En les eleccions del 9-J s'elegeixen els eurodiputats que formaran el pròxim Parlament Europeu, l'única institució comunitària elegida directament pels ciutadans. En total, uns 370 milions de ciutadans estan cridats a les urnes en els comicis que se celebren durant quatre dies arreu de la UE.

El futur del Parlament Europeu

Tot apunta que la nova Eurocambra que neixi a partir del 9 de juny serà de tall més conservador que l'actual. Diversos experts han assenyalat que l'extrema dreta europea serà la que més beneficiada sortirà d'aquests comicis. Mentre els populars i els socialdemòcrates se situen en primera i segona posició respectivament, els sondejos apunten a una pugna entre els liberals de Renovar Europa i els ultres dels Conservadors i Reformistes Europeus per la tercera posició. Les enquestes situen l'altre grup ultra, Identitat i Democràcia, com a cinquena força, mentre els Verds perden una trentena de representants i, juntament amb l'Esquerra, són els grups amb menys eurodiputats a la cambra, segons els sondejos. 

En la passada legislatura, el Partit Popular Europeu era el grup amb més representant al Parlament Europeu amb 176, seguit dels socialdemòcrates amb 139 eurodiputats. El tercer grup de la cambra eren els liberals de Renovar Europea amb 102 representants i els quarts els Verds amb 72. Els grups ultres dels Conservadors i Reformistes Europeus tenien 69 eurodiputats i l'Esquerra 37. 61 eurodiputats no estaven inscrits a cap grup europarlamentari.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!