Ursula von der Leyen s'ha obert a pactar amb l'extrema dreta per continuar al capdavant de la Comissió Europea, segons ha manifestat aquest dijous en el debat organitzat a les 15.00 hores per la Unió Europea de Radiodifusió (UER) de cara a les eleccions europees. Preguntada per possibles acords amb la ultradreta, la candidata del Partit Popular Europeu (PPE) i candidata a la reelecció ha assegurat que ha "col·laborat molt bé amb Giorgia Meloni al Consell Europeu". "Ella és clarament proeuropea, està en contra de Vladímir Putin i a favor de l'estat de dret", ha afegit, en referència a la primera ministra italiana (del partit ultra Germans d'Itàlia) —que es presenta als comicis per enviar a l'oposició l'esquerra europea.
🟡 Eleccions Europees 2024: dates, candidats, vot per correu i tot sobre el 9-J
📩 Vot per correu a les eleccions europees 2024: terminis i com sol·licitar-lo
L'extrema dreta s'ha absentat del debat dels candidats a presidir la Comissió Europea, però igualment n'ha estat protagonista. Tots els participants —el candidat del Partit dels Socialistes Europeus (PSE), el luxemburguès Nicolas Schmit; el dels liberals de Renovar Europa Ara, l'italià Sandro Gozi; la dels Verds Europeus, l'alemanya Terry Reintke, i el de l'Esquerra Europea, l'austríac Walter Baier— han atacat Von der Leyen per la seva predisposició a pactar amb la ultradreta.
Von der Leyen, disposada a pactar amb Meloni
I és que la política alemanya no s'ha tallat i ha defensat que caldrà "crear una majoria al Parlament Europeu per fer una Europa forta", motiu pel qual està oberta a arribar a un acord amb els Conservadors i Reformistes Europeus —l'aliança ultra de partits com Germans d'Itàlia i Vox—. La periodista li ha recordat que al seu entorn hi ha veus contràries a aquesta mena de pactes i Von der Leyen ha respost que l'Eurocambra "és molt diferent dels parlaments nacionals i sempre hi ha vots diferents". Així, ha tirat milles: "Hi haurà ofertes per als que volen fer avançar Europa. És el que tinc pensat de fer i és el que he fet aquest mandat".
Davant les crítiques, la candidata del PPE ha matisat que està disposada a pactar amb "membres del Parlament Europeu" (dels Conservadors i Reformistes Europeus) i no pas amb grups parlamentaris, tot recordant que encara no queda clar com estaran compostos els grups. La periodista li ha preguntat per la posició anti-LGTBIQ+ de Meloni i Von der Leyen ha conclòs: "No és una línia vermella".
El debat dels candidats a la Comissió Europea
La política alemanya no és l'única que ha rebut crítiques pels pactes amb l'extrema dreta. El candidat de Renovar Europa Ara, l'italià Sandro Gozi, també ha estat atacat per l'acord de govern als Països Baixos, on els liberals (VVD) s'han entès amb els ultres de Geert Wilders per governar. Gozi s'ha intentat defensar dient que encara no s'ha format cap executiu i que, per tant, tècnicament encara no hi ha cap pacte.
El candidat socialista, el luxemburguès Nicolas Schmit (fins ara ha sigut eurocomissari de Treball), ha intentat convèncer Von der Leyen d'evitar negociar amb Meloni i ha defensat l'obra de l'actual Comissió Europea. Per la seva banda, la candidata dels Verds Europeus, l'alemanya Terry Reintke, ha insistit en la necessitat de desplegar el pacte verd europeu i s'ha oferit a assolir acords puntuals —per evitar els pactes amb l'extrema dreta—. Finalment, el candidat de l'Esquerra Europea, Walter Baier, ha apujat el to del debat per criticar també la seva homòloga del PPE pel suport a Israel en la guerra a Gaza.