En un clar retrocés a les enquestes i devorat per l’efecte Feijóo, Vox acudeix al recurs d’imposar la força a Catalunya contra l’independentisme i intervenir la Generalitat per sortir de l’ostracisme demoscòpic a cinc dies de les eleccions generals de diumenge. El líder del partit ultra, Santiago Abascal, s’ha rigut aquest dimarts del “155 d’acudit” que va acordar Mariano Rajoy després dels fets d’octubre del 2017 i ha promès, en cas que governi, que treballarà per “una intervenció sostinguda i duradora per restaurar la concòrdia”. Així ho ha expressat en un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press.
❗ Per què s'avancen les Eleccions Generals 2023?
📬 Com sol·licitar el vot per correu per a les eleccions generals 2023? Terminis i documentació
🗳️ Com em puc excusar d'una mesa electoral a les eleccions generals si tinc un viatge?
El diagnòstic d’Abascal és ben clar. Està convençut que si ell i Feijóo desbanquen Pedro Sánchez i Yolanda Díaz, Catalunya viurà “situacions pitjors que el 2017”, en al·lusió al referèndum de l’1 d’octubre d’aquell any i la possible revifada de l'independentisme. Abascal “no té cap dubte” que les tensions polítiques tornaran si la dreta i l’extrema dreta toquen poder i, preguntat per si es pot repetir una situació similar a la de 2017, Abascal ha assegurat que poden ser “pitjors”. Per això, la seva recepta és multiplicar la mà dura contra Catalunya.
El líder de Vox ha garantit que, amb el seu govern i davant un hipotètic auge de l’independentisme, “no passarà el mateix que amb el govern de majoria absoluta de Rajoy”, que era el president espanyol quan Catalunya va celebrar el referèndum de l’1 d’octubre que va desembocar en una declaració unilateral d’independència uns dies més tard. Com a resposta immediata, el PP, el PSOE i Ciutadans van acordar aplicar l’article 155 de la Constitució, que van aprovar al Senat en una jornada històrica a la Cambra Alta. Aquell cop a les institucions catalanes va propiciar la destitució en bloc i de manera fulminant del govern encapçalat per Carles Puigdemont, que ja era a l’exili, i la convocatòria d’eleccions catalanes per al desembre de 2017, que va guanyar Ciutadans en un triomf històric d’Inés Arrimadas. L’exdirigent dels taronges va capitalitzar el vot contrari a la independència de Catalunya, malgrat que no li va servir per res perquè Junts, Esquerra i la CUP van obtenir majoria al Parlament.
"Un 155 d'acudit"
Per Abascal, el govern del PP es va quedar curt en la resposta a la DUI i, en aquest sentit, ha explicat que Rajoy, amb la complicitat de Pedro Sánchez i Albert Rivera, va impulsar un “155 d’acudit”. “Quan es produeix un cop d'estat no és possible limitar la intervenció a uns quants mesos”, ha afirmat Abascal, que creu “absolutament necessari” que la intervenció de les institucions catalanes sigui “sostinguda” i “duradora” i que serveixi “per restaurar la concòrdia”. “Advoquem per imposar la llei i restaurar les eines per defensar-la. S’han d’emprar tots els ressorts de l’Estat per convèncer la població a Catalunya”.