Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo s’han atonyinat de valent aquest dilluns al vespre en el cara a cara de les eleccions generals del 23-J. Tots dos s’han atacat a través dels pactes del PP i del PSOE amb Vox i l’independentisme, respectivament. El popular ha atacat el socialista per les seves aliances parlamentàries amb Esquerra Republicana i Bildu, mentre que el president del govern espanyol ha denunciat que el PP hagi format governs amb Vox en diverses comunitats autònomes, un preludi de què pot passar a l’estat espanyol en els pròxims mesos. De tensió n’hi ha hagut per donar i per vendre. El debat ha estat a l'altura de les expectatives i ha generat moments d’alta tensió. Alberto Núñez Feijóo ha posat contra les cordes Pedro Sánchez a través de l’economia, de la polèmica llei del ‘només sí és sí’ i dels pactes del PSOE amb Podemos i l’independentisme català i basc

❗ Consulta si t'ha tocat mesa electoral a les eleccions generals 2023

📬 Què passa si estic de vacances i em toca ser membre d'una mesa electoral a les eleccions generals 2023? 

🗳️ Per què s'avancen les Eleccions Generals 2023?

 

Sánchez i Feijóo ja s’havien enfrontat prèviament en sessions de control al Senat. Tot i que en aquells embats el president del govern espanyol n’havia sortit victoriós, el líder popular ha sortit aquest dilluns a l’atac, i ha aconseguit arraconar Sánchez en més d’un moment. El president del govern espanyol, una mica crispat i irascible en alguns moments, ha sabut defensar-se correctament davant les acusacions d’haver estat l’artífex d’una llei del ‘només sí és sí’ que ha provocat la rebaixa de centenars de condemnes a agressors sexuals. Ho ha fet denunciant el blanquejament de la violència de gènere per part de Vox. “Vostè ha claudicat davant del masclisme”, li ha etzibat Sánchez a Feijóo. Però el líder popular ha estat punyent en els seus atacs al líder socialista. 

Feijóo, que ha estat més contemplatiu i relaxat, ha recordat insistentment el reguitzell de rebaixes de penes i excarceracions producte de la llei del només sí és sí. “El perseguirà per sempre que hi ha 117 violadors masclistes al carrer, més de 1150 violadors o pederastes que han vist rebaixades les seves penes”, ha recriminat a Sánchez, a qui ha retret que “Irene Montero continuï al govern”. En aquest punt, i preguntat per la retirada de la bandera LGTBI d’alguns ajuntaments cogovernats amb Vox, el líder del PP ha assegurat tenir “tot el respecte per la bandera LGTBI, però també per la bandera espanyola”. “Vostè, en canvi, governa amb partits que no posen la bandera espanyola a les institucions, que cremen banderes espanyoles”, ha assegurat. “Vostè és l’únic president de la Unió Europea que governa amb independentistes”, ha dit, cosa que ha negat el líder socialista: “No governo amb ells”.

 

Política de pactes i qüestió territorial

La política de pactes i la qüestió territorial ha enfangat el debat en més d’una ocasió. En aquest punt, Feijóo, que s’ha presentat com “un president per complir la Constitució i fer-la complir”, s’ha fet fort denunciant els pactes del PSOE amb Esquerra i Bildu, “el braç polític d’ETA”, amb qui ha pactat “en 21 ocasions”. En aquest sentit, ha acusat Sánchez dels clàssics de la campanya relacionats amb els independentistes catalans: indults, sedició i malversació. Per això ha demonitzat els acords amb l’independentisme català i basc i ha denunciat que Sánchez els hagi afavorit durant la legislatura. “Governa perquè ha indultat els qui han colpejat la Constitució, ha eliminat el delicte de sedició després de 200 anys i ha rebaixat la malversació”, ha afirmat Feijóo, que ha insistit que “gràcies a vostè”, “una declaració d’independència sense violència és possible”. En aquest punt s’ha compromès a tipificar com a “il·legal” la convocatòria d’un referèndum: “La unitat d’Espanya no es negocia; està desprotegint la nació espanyola”.

Pedro Sánchez s’ha defensat assegurant que els seus pactes amb l’independentisme no han estat en cap cas de govern o de legislatura, sinó acords puntuals sobre polítiques concretes. “La Catalunya del 2017 no té res a veure amb la del 2023”, ha manifestat en més d’una ocasió el president del govern espanyol, que ha tornat a mencionar Salvador Illa com a personatge polític que simbolitza el canvi d’etapa a Catalunya. Tot i que Feijóo ha intentat atacar el president del govern espanyol a través de la proposta de Yolanda Díaz de celebrar una consulta a Catalunya, Pedro Sánchez ha deixat clar que els seus límits amb l'independentisme són "el diàleg i la convivència".

Per evitar la dependència de partits independentistes, el gallec ha fet una proposta per modificar la llei electoral i ha posat sobre la taula que “ningú amb condemna per delicte de sang pugui tornar a cap llista electoral”, en referència als polèmics candidats de Bildu a les eleccions del 28 de maig. També s’ha compromès, referint-se a Carles Puigdemont, que tampoc pugui ser part d’una llista electoral “algú que hagi comès delictes de sedició, malversació i sigui un pròfug”.

Però un dels moments del debat l’ha protagonitzat Feijóo, que ha signat un document en el qual es comprometia a deixar governar la llista més votada: “Em comprometo a facilitar la seva investidura si guanya les eleccions. Si les guanyo jo, farà el mateix?”. Pedro Sánchez ha rebutjat accedir a la proposta. Al marge d’això i davant els constants atacs de Sánchez a les aliances amb l’extrema dreta espanyola, Feijóo s’ha afartat de recordar al seu contrincant que no estava debatent amb Santiago Abascal: “Jo em dic Alberto Núñez Feijóo”.

 

L'economia empeny Feijóo a l'atac

L’independentisme català i basc també ha fet acte de presència en un bloc com el de l’economia. Alberto Núñez Feijóo li ha retret al president del govern espanyol que aprovés la llei de l’habitatge del bracet d’Esquerra Republicana i de Bildu. Davant les acusacions del pactisme continuat del líder socialista amb l’independentisme, Sánchez li ha contestat que a ell li preocupa més que els populars arribin a acords amb l’extrema dreta “PP i Vox són el mateix”, li ha etzibat Sánchez a Feijóo.

Pedro Sánchez ha tret pit de la seva gestió econòmica, però no n'ha fet tanta ostentació com s'esperava. Ha recordat que l'economia espanyola és de les que més ben parades ha sortit de la pandèmia i de la guerra a Ucraïna, i ha presumit de l'estratègia seguida, a diferència del modus operandi seguit per Mariano Rajoy en l'anterior crisi econòmica. Ha defensat la decisió d'endeutar-se per tal de mantenir la qualitat de vida dels ciutadans espanyols, i ha promès que, si es manté en el càrrec de president del govern espanyol, invertirà més en habitatge públic.

 

En aquest punt del xoc, Feijóo ha sorprès llançant un contraatac aportant una bateria de dades per contrarestar l’argumentari de Sánchez, negant que l’economia espanyola va com un coet: “És una falta de respecte dir que l’economia va com una moto”. Ha apuntat que la pujada del preu dels aliments, l’augment de les hipoteques o el pic dels lloguers, “estan al màxim”. El gallec ha subratllat que Sánchez ha estat “el tercer president de la democràcia que menys ocupació ha creat” i li ha recriminat que hagi fet gratuït els trens de rodalies arran de l’impacte de la inflació. “El seu model és pagar els trens als rics i als fills dels rics”, ha etzibat el presidenciable del PP, que ha defensat que el seu model és un altre: “Estimem el senyor Joan Roig, però no li paguem els rodalies; estimem Amancio Ortega, però no li paguem els trens”.