Les eleccions generals 2023 són demà i, tot i que votar no és una cosa complicada, pot ser que no estiguem familiaritzats amb el seu funcionament i hi ha algunes diferències comparat amb les eleccions municipals. Per exemple, que haurem de posar dos sobres a les urnes: un pel Senat i un pel Congrés de Diputats. I aquests dos sobres no funcionen de la mateixa manera. Així doncs, per a estalviar-te complicacions, t'expliquem com omplir la papereta del Senat correctament.
🔴 Resultats eleccions generals 2023, DIRECTE | Escrutini del Congrés i el Senat
🔴 Resultats eleccions generals 2023 a Catalunya, DIRECTE | Escrutini del Congrés i el Senat
Omplir la papereta del senat: Així és com ho has de fer
El primer que has de saber, com ja t'hem avançat, és que el vot al Senat i el vot al Congrés de Diputats funciona diferent. Per al Senat, les llistes no són tancades, sinó que hauràs d'escollir fins a 3 senadors que trobaràs a una única papereta que recollirà a tots els candidats de cada partit polític, que serà la de color sèpia. Per a elegir-los, només hauràs de marcar els que vulguis amb una X al requadre. Recorda que pots votar a persones del mateix partit polític o de partits completament diferents.
Un cop hagis marcat els candidats, només hauràs de posar la papereta en el sobre del mateix color que digui "Senadores/as" i posar-lo a l'urna corresponent.
A la majoria de llocs es voten 3 candidats, però hi ha excepcions. A Ceuta, Melilla i les "illes majors" (Gran Canària, Mallorca i Tenerife) es votaran 2 candidats com a màxim, i a les "illes menors" se'n votarà 1.
Quina utilitat té el Senat?
El Senat és un òrgan constitucional que representa al poble espanyol juntament amb el Congrés de Diputats. Els dos exerceixen un paper en la creació de lleis i formen el poder legislatiu. Tot i això, és important destacar que el Senat té una capacitat legislativa limitada. Només se li permet tramitar els projectes i les proposicions de llei un cop han estat aprovats pel Congrés. Quan un projecte de llei arriba al Senat, els senadors tenen la facultat de vetar-ho o fer esmenes. A més, els membres del Senat també s'encarreguen d'aprovar els pressupostos i els fons de compensació interterritorial, així com seleccionar els membres d'organismes públics com el Tribunal Constitucional o el Defensor del Poble.
Concretament, el Senat s'ocupa de la tramitació de projectes de llei. Aquests projectes són iniciatives promogudes pel govern a través dels diputats i que ja han estat aprovades pel Congrés. Així mateix, el Senat també tramita proposicions de llei, que són iniciatives provinents del Congrés de Diputats o sorgides dins del mateix Senat. En tots dos casos, el Senat té la facultat d'introduir esmenes als textos corresponents o fins i tot vetar-los.
Per acabar, el Senat exerceix control sobre l'acció del govern mitjançant interpel·lacions i preguntes, que poden ser plantejades per qualsevol membre del Senat i que poden donar lloc a una moció que expressi la seva postura. Tot i això, la seva tasca de control polític està subordinada al Congrés dels Diputats, ja que el govern només està obligat a retre comptes sobre la seva gestió davant del Congrés.