El Partit Popular comença a construir el seu relat el dia després de guanyar les eleccions generals i després de constatar que ho té molt complicat per agutinar suports i provar una investidura. Amb aquesta tessitura de difícil digestió, Alberto Núñez Feijóo ha decidit prendre la iniciativa i a la Junta Directiva reunida a la seu del PP ha anunciat que ha començat una ronda de converses amb altres formacions perquè li donin suport, entre ells Vox. “Mereix la pena intentar-ho i no renunciaré a aconseguir-ho”, ha afirmat.
Davant dels barons territorials, Feijóo tenia l’encàrrec d’agafar el bou per les banyes després de la “victòria incontestable” d’aquest diumenge a la nit. És el guanyador i li pertoca fer un pas al davant, encara que la calculadora li suposi un mal tràngol. Per això, tal com ha anunciat, ja ha activat les negociacions per gratar com sigui i d'on sigui els suports d’una hipotètica –i poc probable investidura-. Després d’emplaçar Pedro Sánchez a parlar després del recompte del vot exterior, Feijóo ha articulat una majoria imaginativa amb qui ha contactat i amb qui confia arribar a un acord: Vox, el PNB, Coalició Canària i Unió del Poble Navarrès. Amb els dos primers ha dit que han convidat a parlar-ne al llarg d'aquesta setmana, amb el canari s'ha vist optimista i amb el diputat navarrès ja ha aconseguit el seu vot positiu. Tot i això, fonts del PNB han desmentit qualsevol mena de contacte amb Feijóo. Sigui com sigui amb tota aquesta macedònia de partits, Feijóo assoliria els 176 escons de la majoria absoluta, per bé que els nacionalistes bascos ja han dit per activa i per passiva que no negociaran res amb el PP si Vox forma part de l’equació. Feijóo ha triat una drecera de difícil accés.
La idea de Feijóo és activar els mecanismes per evitar el bloqueig. De fet, ha dibuixat tres escenaris després dels resultats del 23 de juliol. El primer és que “es permeti governar al guanyador de les eleccions”, que és la seva aposta; el segon és abocar Espanya a "una situació de bloqueig" que, al seu entendre, el país no es pot permetre ostentat la presidència de la Unió Europea; i el tercer és la “coalició de perdedors” sustentada per “populistes i independentistes”.
En aquest punt, Feijóo ha subratllat que Pedro Sánchez no pot entregar encara més poder als independentistes en un “escenari implantejable”. “En un moment de pujada dels grans partits d’Estat i que l’independentisme té molt menys pes en relació a la passada legislatura, Sánchez no pot oferir més poder i capacitat de decisió als independentistes”, ha afirmat, fent referència a Esquerra i Bildu i a un “partit dirigit per un fugit de la justícia”, en al·lusió a Junts per Catalunya. En la interpretació dels resultats del 23 de juliol, el líder del PP ha admès que “no han aconseguit complir totes les expectatives”. ”No em penedeixo d’exigir-me guanyar per molt davant dels partits que es conformen amb perdre per menys”, ha dit en referència al bloc progressista.
Els barons tanquen files amb Feijóo
Feijóo ha tingut la complicitat dels barons territorials que han assistit a la Junta Directiva. Una de les més sol·licitades ha estat la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que va ser ovacionada aquest diumenge a la nit des del balcó de la seu del PP, quan Feijóo va sortir a celebrar que el seu partit havia guanyat unes eleccions set anys després. “Per descomptat”, ha contestat la madrilenya a qüestions dels periodistes que li han preguntat si Feijóo havia de ser el candidat del PP en cas que s’hagin de repetir les eleccions generals. Des de l’entrada, Díaz Ayuso ha animat els seus col·legues a no assumir “el relat dels perdedors" poques hores després de les eleccions i ha fet una crida a “no llençar la tovallola”. Tot i així, els líders territorials que han acudit a la Junta han llençat un missatge de serenor i de no precipitació.