Alberto Núñez Feijóo està convençut de les seves cartes i es resisteix afluixar la corda davant la sensació d’impotència i frustració que s’ha instal·lat al Partit Popular després d’aconseguir una victòria insuficient a les eleccions generals del 23 de juliol. Malgrat el cop de porta que ha rebut per part del PNB negant-se a investir-lo, el líder del PP encara no vol tirar la tovallola. No tan ràpid. Té poquíssimes possibilitats de ser president del govern espanyol, però Feijóo té clar que el seu “deure” és intentar-ho i farà la ronda de contactes per formar una majoria, perquè, segons ha dit aquest dimarts des de Santiago de Compostel·la, seria “un error immens que governessin els independentistes”, en referència a Esquerra Republicana, Junts i EH Bildu.
A diferència de l’esperit de contemplació al qual es dedicarà el PSOE les pròximes setmanes, el Partit Popular ha pres el paper proactiu. En el record queda l'experiència d'Inés Arrimadas el 2017 a Catalunya, on va guanyar clarament les eleccions autonòmiques després de l'1 d'octubre. Tot i que era evident que no tenia suports per doblegar la majoria independentista al Parlament, el PP va criticar que la líder de Ciutadans ni intentés negociar amb la resta de partits una eventual investidura. En qualsevol cas, la calculadora és ben tossuda perquè els números limiten al màxim el camp d’acció del Partit Popular. Descartat el PNB, Feijóo no té més remei que lliurar-se al PSOE i al sanchisme, al qual durant la campanya va prometre derogar rotundament. Sense els socialistes, la suma entre el PP (136), Vox (33), Unió del Poble Navarrès (1) i Coalició Canària (1) s’eleva als 171 diputats, a cinc escons de la majoria absoluta. Tot i que el líder del PP ha explicat que “UPN i Coalició Canària estan en la millor disposició”, la diputada insular Ana Oramas va afirmar ahir que el seu únic diputat mai donaria suport a “una investidura fantasma” de Feijóo.
El full de ruta de Feijóo s’està trobant un autèntic camp de mines. Amb els números en contra, el guanyador de les eleccions demana avançar amb més calma i deixar que les converses arrenquin i sense treure conclusions abans d’hora. “Jo crec que dir que no tinc suports simplement per haver parlat amb algun grup, em sembla una conclusió precipitada”, ha manifestat Feijóo, en al·lusió a la negativa del PNB de fer-li costat. Per això, i arribats a aquest punt, insisteix a parlar amb Pedro Sánchez, tot i la campanya de desprestigi que li ha dedicat durant mesos i mesos.
El candidat popular vol parlar amb el seu contrincant socialista la primera setmana d’agost, després del recompte del vot exterior, previst per a aquest dissabte. Feijóo acudeix a ressuscitar el bipartidisme quan el vent li bufa en contra: “Seria un error immens que a Espanya governessin els independentistes i, malgrat tot, els partits d’estat han guanyat suports i vots”, ha assegurat per referint-se a la pujada que han registrat el PP i el PSOE i en la línia d'oposar-se a una majoria alternativa. Ell intueix que la reedició d’un pacte progressista amb el suport d’independentistes —inclòs Junts— abocaria Espanya a una situació constant de turbulències polítiques. “Crec que Espanya mereix estabilitat”, ha assegurat en recordar que Espanya ostenta la presidència de torn de la UE i està negociant la regla de despesa a Brussel·les.