Gabriel Rufián no ha passat una bona nit aquest 9 de juliol. Ha tingut un malson d'aquells que fan por, tal com ha explicat ell mateix des d'un acte electoral a Lloret de Mar, perquè lluny de ser fantasiós, era molt realista. Ha somiat en l'endemà del 23 de juliol: "Pitingo, ministre de Cultura, Desokupa al ministeri d'Habitatge, Ortega Smith, a Justícia, Abascal a l'Interior i Feijóo, president", ha plantejat el republicà, i si bé la primera part sembla més complicada que es traslladi a la realitat, que els ultres formin part d'un govern liderat pel PP sembla força probable, segons mostren les enquestes i sondejos de campanya. El govern espanyol que ha "mal somiat" Rufián el completa el porter Pepe Reina com a ministre d'Esports i Bertín Obsorne com a presentador del telediari, amb un programa especial presentat per Mario Vaquerizo i Arévalo. El missatge de Nadal de Felip VI, en lloc d'enregistrar-se des del Palau de la Zarzuela, es faria des del Valle de los Caídos, ara de Cuelgamuros, i el presentaria Tamara Falcó.
🟡 Llistes electorals a les generals 2023 Catalunya
Els partits independentistes, amenaçats en aquest malson
Més enllà d'aquest plantejament amb un to humorístic de Rufián, el candidat d'ERC també ha posat sobre la taula altres qüestions que podrien succeir amb un govern espanyol de PP i Vox, segons els plantejaments del programa electoral de la ultradreta: il·legalitzar els partits i entitats independentistes, l'eliminació del català, la derogació de lleis com ara la del consentiment, la de la violència de gènere, la de l'avortament, la de l'eutanàsia o la del col·lectiu LGTBI. Rufián també ha advertit que esborraran qualsevol iniciativa per lluitar contra el canvi climàtic, que rebaixaran les pensions i que pretenen eliminar el dret a vaga i altres drets laborals, amb jornades de feina de fins a 50 hores setmanals. "I nou polítics que es van deixar anys de la seva vida perquè a Catalunya es pogués votar, tornaran a la presó", ha augurat Rufián, respecte als presos polítics indultats, una mesura de gràcia que els republicans s'esforcen a reivindicar en aquesta campanya.
Per això, Rufián després d'explicar els seus malsons, ha volgut plantejar també quin és l'únic partit que pot evitar que això passi: Esquerra Republicana. "Ho pot aturar el partit de Felipe Gonález? El de José Zaragoza? El de García Page? El de la presidenta del Congrés que veta el català?", s'ha qüestionat el líder dels republicans al "front de Madrid", en referència al PSOE, tot i que també ha llançat un dels seus ja habituals dards enverinats cap a Sumar i Yolanda Díaz: "Ho faran aquells que deixen a la cuneta a Irene Montero només perquè als reservats de Madrid els hi diuen que no suma?".
EL PSOE, l'"enemic d'ERC" i de Catalunya
En aquest acte a la comarca de la Selva també hi ha participat la número 2 del partit, Teresa Jordà, sempre fent equip amb Rufián i els candidats d'aquesta circumscripció: Montse Bassa al Congrés i Jordi Terricabras al Senat. I Bassa, que en aquesta darrera legislatura ha estat diputada a Madrid, ha assegurat que el "PSOE són els nostres enemics perquè no ens permeten una amnistia que rebaixi aquesta repressió i no ens reconeix el dret a l'autodeterminació": "S'han declarat enemics del poble català", ha insistit la candidata gironina, que ha assegurat que, malgrat aquesta aversió, van decidir investir Pedro Sánchez amb la seva abstenció perquè Unidas Podemos, partit que llavors portava el referèndum al seu programa electoral, formava part del govern espanyol. I també que durant els anys posteriors han continuat aprovant bona part de les lleis, després de negociar-les, pensant sempre en la ciutadania de Catalunya.
En aquest acte electoral, com pràcticament a tots els que protagonitzen partits independentistes, hi ha hagut crides a la participació massiva davant la possibilitat que el moviment s'abstingui: "Si ho volem aconseguir, hem de guanyar totes les eleccions", ha assegurat Teresa Jordà, mentre que Terricabras, el més vehement, ha titllat l'abstenció d'"idea esbojarrada".