En plenes negociacions amb l’independentisme català per aconseguir-ne el suport per a la Mesa del Congrés, Pedro Sánchez llença els primers gestos en una operació de seducció a independentistes i nacionalistes. Davant de tots els diputats i senadors sorgits de les eleccions del 23 de juliol i a 24 hores d'escollir la presidència de la cambra baixa, el president espanyol en funcions ha promès que, aprofitant la presidència espanyola rotatòria de la Unió Europea, impulsarà l’ús del català i la resta de llengües cooficials d’Espanya a les institucions comunitàries. “N’Impulsarem l’ús en les institucions comunitàries com un compromís que desplegaré durant la presidència espanyola de la Unió Europea”, ha anunciat. No és una proposta nova perquè els governs català i espanyol ja ho van pactar en la taula de diàleg reunida el juliol de 2022.
En aquest sentit, ha argumentat que el seu “deure” representa “consolidar espais de coneixement i ús de les llengües d’Espanya” i, segons el seu punt de vista, “la promoció de les llengües cooficials ha de ser tasca de totes les institucions, també del poder legislatiu”. “Les nostres llengües cooficials són un enorme actiu de la nostra societat. Espanya parla en castellà, però també en català, euskera i gallec”. En aquest punt, comptant amb “l’impuls de l'Institut Cervantes”, Sánchez ha reconegut: “Podem fer i hem de fer més”. L’aposta del candidat socialista contrasta amb la de líder de Sumar, Yolanda Díaz, que va ser més ambiciosa i va prometre treballar perquè es pogués parlar en català, basc i gallec al Congrés dels Diputats.
En l’arenga inicial de la legislatura, Sánchez fa gestos, però amaga les cartes poderoses. El primer va ser elegir Francina Armengol com a candidata per presidir el Congrés. Per ara silenci absolut sobre l’avenç de les negociacions amb la resta de forces que han de culminar aquest dijous al matí amb l’elecció de la presidència del Congrés dels Diputats. Les pretensions de Junts són molt més ambicioses. En aquest sentit, Sánchez ha agraït la feina feta per Meritxell Batet al capdavant de la cambra baixa durant els darrers quatre anys i n’ha destacat “el compromís, el bon fer i la paciència”, abans que la sala al complet esclatés en un llarg aplaudiment. A la vegada, ha donat la benvinguda a la balear Francina Armengol com a candidata socialista per substituir Batet. De l’expresidenta de les Illes Balears, n’ha dit que és “una socialista feminista, una dona amb caràcter fort i fortes conviccions”. També ha confirmat que Patxi López serà el portaveu al Congrés i Eva Granados repetirà al Senat.
“El PP està en estat de xoc”
Pedro Sánchez posarà tota la carn a la graella per conformar un govern progressista i ha insuflat ànims a tots els seus diputats i senadors, a qui ha encomanat que siguin “la veu de l’esperança” i "la veu d’alerta contra els atropellaments dels governs del PP i de Vox”. De fet, els pactes entre la dreta i l’ultradreta en comunitats i ajuntaments s’han convertit en munició per al secretari general del PSOE, que ha assegurat que “el PP ha dinamitat tots els ponts que condueixen a pactes més enllà de Vox”. Al seu entendre, aquesta deriva “els deixa més aïllats que mai en una estratègia que no és improvisada ni sobtada ni anecdòtica”. Per tot això, “davant la incapacitat d’Alberto Núñez Feijóo de sumar majories parlamentàries al marge de Vox", Sánchez ha assegurat que “el PP està en estat de xoc”, d’ençà els resultats de les eleccions del 23 de juliol.
“Han estat víctimes de la seva pròpia propaganda. Es poden manipular moltes enquestes, però el que no es pot manipular és el vot en democràcia. Volien un plebiscit i el van tenir: van perdre el 23 de juliol”, ha afirmat Sánchez, que ha recordat que s’ha de “respectar el sistema parlamentari” que fa president el candidat que té més suports. “No és l’hora de pressions al cap d’Estat ni càbales màgiques. És l’hora de la democràcia parlamentària”, ha sentenciat Sánchez.